ЖЕРТВИ НА СВЕЩЕНИТЕ ВОЙНИ

На кинолозите отдавна е известен факта, че кучетата приличат на своите стопани.

 

Хората от определена прослойка и даже външност обичат определени породи кучета. Мисля, че ако погледате кучкарите на улицата, ще се съгласите с това. Четейки различни форуми и интернет-общества, достигнах до извода, че същото е приложимо към поклонниците на различните производители на фототехника.

Не знам, кое е първично: дали определена техника избира подходящите си стопани, или хората избират подходящата за техния характер и темперамент техника, но фактът си е факт. Отнасяйки се с дълбоко уважение към свободата на човека като цяло и към всеки събрат от фотографското общество индивидуално, ще предположа второто. Исках да ви предложа своите чисто субективни наблюдения. Абсолютно не претендирам за тяхната истинност и всеобхватност. По скоро бележки по полетата. 

За улеснение ще вземем 5 производителя на огледално-рефлексни системи. Оставям зад кадър огромен пласт от производители на далекомерни камери (поради достатъчно тесния кръг на почитатели) или на средноформатни камери (и без това не намирам смисъл в тях, и следователно нямам право да правя никакви обобщения). Също така няма да споменавам имената на тези компании.

И така: 

Система №1. Поклонниците на тази компания се разделят на три големи групи: 

а) Професионални фоторепортери. Основната маса професионалисти имат камери и обективи на именно на тази компания. Просто така се е случило. Огромният бял обектив се е превърнал за фоторепортера или спортния журналист в атрибут, като бялата манта за лекаря. Тези хора не посещават форумите. Тях ги няма, те работят. 

Групи б) и в) е удобно да се разглеждат по аналогия с ползвателите на  Windows™. Група б) изобщо не подозира, че има други операционни системи (фотоапарати). Често те дори не знаят, какво е операционна система. Тези хора са дотам зомбирани, че ако изведнъж решат да продават нещо от техниката си в базара, просто пишат: "Продавам 50/1.8". Това е всичко. Ако видите такава обява не се учудвайте и не гадайте. Това са те. Често не се споменава и града на продажбата. Но всички знаят този град, често го наричат "по подразбиране". Съвпадение? Хората от група б) обичат да разговарят с лозунги, много приличащи на слоганите на обожаваната от тях компания. Ако поскитате в техните форуми и кажете, че "така и така, това при вас не е така или иначе", няма да ви разберат. Ще гледат на вас, като на човек които се е появил на на вечеря без покана и по гащета. В краен случай ще си измислят нови лозунги. Никой няма да ви изгони, вие ще си отидете сами. Група б) е най-голямата измежду поклонниците на тази компания. 

Група в) е сходна с със системните администратори, работещи под Windows™. Тези хора са осведомени прекрасно за всички достойнства и недостатъци на системата. Те добре познават алтернативните предложения и ги използват с успех. Купуват преходници, лепят странна джаджа с името "глухарче" и си живеят пълноценно с пълния спектър от съществуваща оптика. Ако са цифроваци, имат слабостта да се гордеят само с едно нещо - името му е "фулфрейм". Тази група е адекватна, но малочислена. 

Ключови думи: фулфрейм, гламур, ню, студио, пластмаса, you can 

Система №2. Поклонниците на тази система са енергични, напористи и почти винаги агресивни. Рискувам да предположа, че корените тези черти идват от историята на самата компания, която винаги с малко е губила в конкурентната борба (при това маркетингова, а не по отношение на качеството), заради което е подложена на насмешка от група б) на предходната компания. Наистина, само от онази нейна част, която се чуства "издигната" в своята среда, понеже знае за съществуването и на нещо друго. Разбира се не са пробвали. Мнение естествено имат. 

Често агресията прераства в нетърпимост, за което родната компания само помага. През живота си, тази фирма е направила на своите ползватели два подаръка - един хубав, и друг - лайно. Хубавият е, че през цялата продължителност на своето съществуване, компанията не е променяла байонета и даже сега на най-новата играчка може да се постави 40-годишен обектив с минимални загуби. Лошият подарък е в конструирането на камерите с най-дълъг работен отрязък измежду производителите. И използването на "чужди обективи" с тези камери е или с със загуба на безкрайност като се снима само портрет или макро, или със силно влошаваща картината леща. Това поведение на компанията е формирало тесен, затворен кръг от последователи. 

Пребивавайки във форума на поклонниците на тази система, вие ще получите прилив на адреналин. Някои задължително ще се обиди даже и от най-невинния според вас въпрос. Няма да ви ударят в мутрата, даже и на "ти", ще преминат рядко, но ще ви поизнервят. Тези хора са умни, язвителни, но често изпитват комплексите на поклонниците на Apple, ако пак се използва аналогията с компютърния свят. Фрази от типа "такъв 35\1.4 никой няма да има вече" разкриват тези комплекси. Още един Знак на групата е очакването на фулфрейм. Въпреки, че за болшинството този фулфрейм е необходим за самоуспокоението "не сме по-лоши" /към днешна дата дочакаха фулфрейм/. Сега главният въпрос към себе си звучи така: коя банка е с най-уязвима система за сигнализация, за да успея до ареста, ограбвайки тази банка да купя въжделения фулфрейм и макар малко да поснимам? 

Ключови думи: рязкост, 80-200\2.8, 85\1.4, "сигма е говно".

Система №3. Третата група е съставена от поклонници на Фирма, която вече не съществува. Погълна я вездесъщия производител на "плейстешън", каквото можеше влоши, което не успя - премахна, нарече това произведението си с гордото име "Алфа" и помете света с рекламна кампания, по сила и последствия равна на битката за Сталинград. Ошашавените поклонници и нови сектанти до ден днешен са в противоречие. На останалите е смешно. Това е повелята на времето. Утре всички ние ще се окажем под петата на Великия Маркетолог и няма да има спасение от това. Амин. 

Почитателите на остарелите заслуги и продукти на загиналата компания са бели и пухкави. Даже в своите форуми те общуват изключително вежливо, не забравяйки да си брагодарят един на друг. Много толерантни към новаците. Обясняват търпеливо, дълго и неразбираемо. Често напускат системата. Можем да ги разберем - лесно ли е да видиш смъртта на тези, които обичаш? Но компанията е забравила за това, че "ние отговоряме за тези, които опитомихме". Срамно, другари японци!

Ключови думи: красота, меланхолия, "този обектив е много рядък", продавам. 

Система №4. Поклонниците на системата на тази компания са непоправими оптимисти. Те ще ви разказват за качеството и вълшебния рисунък на знаменитите Лимитед, продължавайки да снимат на унили цифрови камери с унила стабилизация с не по-малко унили многократни зумове, получавайки унили шумни снимки. Възможно е да са ми попаднали само такива. Напълно е възможно. 

Посещевайки форумите им, вие ще се заразите от неизчерпаемо жизнелюбие, макар и да не разбирате причините за него. 

Ключови думи: lim, професионална репортерска камера, палачинка. 

 Система №5. 4\3. Тази група фототехника, незвестно защо се произвежда от различни компании с гръмки, известни имена без някакви особени различия. Познавам малко чужденци, но подходът там, по моя преценка е някак американски, като електрическите им розетки. Джером К. Джером описва човек, койта се е имал за твърде оригинален, тъй като е измислил свят, в който всичко е наопаки - хората ходят с краката нагоре, козите лаят, а фотоапаратите снимат видео. Ето така този производител ми напомня оригинала на Джером.

Ключови думи: фокусиране по дисплей, "ние имаме вече 21 обектива", "ужас-кроп" 

Така звучат моите мисли. Разбира се има и други групи. Пейзажисти, портретисти и модни. Цифроваци и аналогови. Малко- и голямоформатни. Страшно е да се каже - с карданни камери (с тези е опасно да се спори - техниката им е сериозна и тежка). Моите любими далекомерни. Но най-хубавото е, че гледайки някои снимки, за мен е абсолютно без значение с какво са снимани. 

All Rights Reserved. © 2003 - 2006 Хулиганствующий Элементъ 

© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.