• ЖЕЛЕЗНИТЕ ПРАВИЛА ЗА ЛОША СНИМКА

    Тази тема може да се стори пресилена за някои. Струва ни се, че получаването на снимка, която никой не може да разгледа, без да получи позиви за повръщане или поне без изражение на скука на лицето не е толкова трудно. Всеки притежател на фотоапарат има куп снимки, справящи се с тази задача.

    Прочети още...  
  • КРАСОТАТА ЩЕ СПАСИ СВЕТА

    Достоевски е казал, че красотата ще спаси света. Да не изпадаме в размисли от какво именно красотата ще спаси този свят и защо точно това трябва да се случи - фразата е красива сама по себе си, запомняща се и даже малко напомня лозунг, над който по обясними причини е противопоказано да се замисляме. Веднъж призвана да спаси света, е добре да се замислим как да спаси бедната наша фотография и от какво? 

    Прочети още...  
  • ЖЕРТВИ НА СВЕЩЕНИТЕ ВОЙНИ

    На кинолозите отдавна е известен факта, че кучетата приличат на своите стопани.

    Прочети още...  
  • 10 ПРИЧИНИ, ПОРАДИ КОИТО НЕ ВИ Е НУЖЕН ФОТОАПАРАТ, АКО ИМАТЕ МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН

    Днес ние ще поговорим защо не ви е нужен фотоапарат.

    Прочети още...  
  • PHOTOSHOP за Титани

    (Илюстрована инструкция стъпка по стъпка за ефективна работа с програмата от инсталацията до деинсталацията)

    Прочети още...  

ПОВИШАВАНЕ НА РЕЗКОСТТА НА СНИМКАТА

1. Отворете изображението.

 

2. Приложете Image > Mode > Lab Colorе. Дублирайте канала Lightness. Новият канал автоматично ще се именува Lightness copy и ще е активен.

3. Върху получения канал приложете филтър Filter > Stylize > Glowing Edges. В случая са използвани стойности на Edge Width 1, Edge Brightness 10, Smoothness 3. При обработка на изображения за печат стойността на Edge Width и Smoothness може да се увеличи:

4. Паякът на задния план, задния край на паяжината не са на фокус, затова нямат нужда от увеличаване на резкостта. Затова с инструмента ласо с леко размити контури (стойност на Feather Radius 2 pixels) се селектира паяка на предния план и част от паяжината около него. Останалото се залива с черен цвят:

5. Върху същия канал приложете филтъра Gaussian Blur със стойност 1 pixels (този параметър обикновено е еднакъв със стойността на Edge Width на филтъра Glowing Edges от стъпка 2):

6. С натиснат клавиш Ctrl кликнете върху канала Lightness copy, с това се зарежда селекцията на контурите. Активирайте (кликнете върху) канала Lightness. Върху него ще се приложи филтъра Unsharp Mask:

7. Скрийте контурите на селекцията View > Show > Selection Edges. Приложете Filter > Sharpen > Unsharp Mask. В този случай със стойности на Amount 300%, Radius 0.5 pixels, Threshold 0 levels. При обработка на изображения за печат се увеличава стойността на Radius, параметър, който определя дебелината на контура на резкост. Може да се променя се и стойността на Amount, който отговаря за силата на въздействие на филтъра. Стойността на Threshold е винаги 0.

8. Премахнете селекцията Select > Deselect. Изтрийте канала Lightness copy. Задайте необходимото за по-нататъчната работа с изображението цветово пространство Image > Mode > RGB (RGB за web, CMYK за печат).

2010 © Macropic

 

  • КОМПОЗИЦИЯ В НАТЮРМОРТА

    © Frank\_BB

    Като всеки друг жанр на фотографията, натюрмортът е невъзможен без композиция.

    Прочети още...  
  • ПЪРВО ПРАВИЛО НА СТУДИЙНИЯ ФОТОГРАФ

    Фотографите, които никога не са снимали в студио и погълнали разнообразна информация, купуват студийни комплекти, смътно представяйки си как да използоват апаратурата и не особено разбирайки принципите за работа с импулсна светлина. Тайните в работата със студийно осветление са прости и в същото време сложни.

    Прочети още...  
  • ОПАШКА И ПАПИ В КАДЪР. КАК СЕ СНИМАТ КУЧЕТА
    Домашните любимци от често попадат в обектива на начинаещия фотограф - винаги са близо и дават ден по ден да се повишава майсторството и да се изглаждат фотографските навици. Прочети още...