• ЖЕРТВИ НА СВЕЩЕНИТЕ ВОЙНИ

  На кинолозите отдавна е известен факта, че кучетата приличат на своите стопани.

  Прочети още...  
 • Въпроси, с които да доведем до ступор продавачите на фототехника

  Продавачите са безусловно добри хора, но понякога, даже по-често от обичайното имат навика да натрапват своята гледна точка относно бъдещото ви оборудване. При това те сипят, меко казано спорни твърдения, представяйки ги едва ли не за абсолютно признати истини. Ако се замислим за всяко от тези твърдения, те рядко имат твърда почва под краката си.

  Прочети още...  
 • КАКВО ТРЯБВА ДА ИМА ВЪВ ФОТОГРАФСКАТА РАНИЦА

  Има забавна тенденция, която наблюдавам често. Колкото по-дълго снима човек, толкова по-малка става раницата му.

  Прочети още...  
 • 10 ПРИЧИНИ, ПОРАДИ КОИТО НЕ ВИ Е НУЖЕН ФОТОАПАРАТ, АКО ИМАТЕ МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН

  Днес ние ще поговорим защо не ви е нужен фотоапарат.

  Прочети още...  
 • ТЕСТ: КАКЪВ ФОТОГРАФ СТЕ?

  1. Кой е Хелмут Нютон?

  Известен фотограф - 3 точки

  Канцлер на ФРГ - 2  точки

  Откривателят на Закона за земното притегляне - 1 точка

  Струва ми се, че е зет на Хуан Антонио от вчерашния сериал - 0 точки 

  Прочети още...  

Generation Ph

Реанимациятa. Хирургът разглежда рентгенова снимка на пострадал от катастрофа:
"Така... Ето две счупени ребра, тук изкълчване, тук разместване на прешлените... Нищо, ще го оправим с Фотошоп."
(Анекдот)
 
Скоро гледах по Discovery Channel предаване за това, как един млад човек още от детството си мечтаел да бъде жена, и как мечтата му се превърнала в реалност. Въпреки всеизвестното мнение, че момичетата, израствайки, се превръщат в жени, а момчетата - в големи момчета, в предаването показаха сюжета как от голямо момче направиха жена. Предаването продължи час и беше много интересно. Построено беше върху разказа на самия човек за всичко, което го е довело до това решение и как се е осъществило, стъпка по стъпка. В началото ни показаха обикновено американско семейство с малко момиченце, което младият баща трогателно хранеше с лъжичка. Младата майка стоеше редом с тях и надали можем да си представим по умилителна сцена. След това младият баща, облизвайки лъжичката с остатъка от кашата, нехайно съобщи в камерата, че макар и да се е родил с мъжки облик, винаги се е чуствал жена, че му харесва да се вози с дъщеря си, да се прибира вкъщи, да стои бос пред печката, по възможност бременен и т.н. И неведнъж отбеляза, че разликата между мъжа и жената не е в гениталиите, а се намира в други плоскости на съзнанието и самосъзнанието. Към което искам да заостря вниманието ви.
 
В следващите сцени ставаше дума за това как хирурзите стъпка по стъпка изпълнили ролята на скулптор, търпеливо отстранявайки от каменния блок всичко излишно и добавяйки това, което изобщо не е излишно. След като от местата откъдето не следва да бъде завинаги беше отстранена косата, нашият персонаж получи далечна прилика със същество от женски пол. Следващите 5 минути ефирно време бяха посветени на това, как то си избираше перука с най-дългите и руси коси в магазина. След това бяха купени всички козметични и парфюмерийни принадлежности за нормална жена, а също така чорапогащи, бикини, сутиен, ластична поличка, чантичка и червени обувки с най-високия ток, и всички тези чудесни вещи и вещички, мечта на всяка жена в края на краищата бяха натоварени в колата и откарани към дома. За времето, в което то се превръщаше в тя, глас зад кадър обясняваше на зрителите, че днес в Америка има 16000 човека мечтаещи да сменят пола си.
 
След час, наконтена и нафотошопена, от банята се показа ТЯ, цялата в блясък и чар! Никога не бях виждал толкова ярка жена. Ослепителна висока блондинка на токчета, с червена поличка, достатъчно къса, за да посочи това място, където свършва чорапогащника и започва скритото от целия свят място, където още не е стъпвал кракът на естественика, грациозно влезе в стаята и седна в креслото, кръстосвайки бавно краката си. Бях така поразен, че престанах да пия бира и оставих халбата на масичката. Можете ли да си представите?!
 
Единственият забележим недостатък на фигурата и беше, че хирурзите, макар и променили формата на бедрата и привлекателни размери, не успяха да избавят модела от тънките, криви крака, по форма напомнящи буквата "O", присъща за мъжете, а на жените съответства друга буква, "Х". Това беше най-забележимо, когато мина през кухнята в контражур. Стоейки до умивалника, близо до миялната машина и с нескрито удоволствие потапяйки мръсните съдове в пяната, нашата героиня от време на време се оплакваше, че масата от мъжете постоянно настойчиво се опитват да осквернят цялата къща, тръскайки пепел от цигарата си на килима и хвърляйки нещата си навсякъде.
 
Докато нашата дама се занимаваше със своите женски работи, на зрителите показаха фрагменти от интервю с хирург, специализирал в подобни операции. Изкуствено усмихвайки се с белите си зъби, докторът съобщи, че нивото на развитие на съвременната наука, и особено технологиите е много високо. Сега е възможно това, което е било невъзможно някога. Ако човек не е такъв, какъвто му се иска да бъде благодарение на природата или други причини, защо да не се използват тези чудесни възможности на съвременната наука и техника? На следващия въпрос на водещия хирургът отговори, че да, разбира се of course, процесът на промяна на пола му доставя несравнимо с нищо удоволствие. И хитро се усмихна с белите си зъби. Тук предаването беше прекъснато от реклама.
 
Докато течеше рекламата аз помислих, че най-интересното за мен беше, че нито аз, нито авторите на предаването не изпитахме никаква физическа или социална неприязън към този човек, още повече, искрения му разказ за себе си, за мечтата си, за това, как е постигнал реализацията и предизвика голяма симпатия и дори уважение. И колко хубаво е това, че живеем в съвременно цивилизовано общество, където никой не гледа накриво подобни операции и манипулации. Нима не е достоен за уважение човек, който въпреки всичко е реализирал мечтата си, независимо от методите и начините за достигане на тази цел, ако тя е прекрасна и постигната?
 
В заключение на предаването на зрителите показаха цялото семейство заедно: самата тя, съпругата и леко порасналата дъщеря. Най-накрая взех халбата от масичката, и отпивайки обърнах внимание на факта, че съпругата изглежда някак невзрачно: някакви протрити джинси, тениска с неопределен цвят, безформени гърди и неразбираема прическа.... Ех, да беше тук онзи хирург! Bсе пак с фотошоп всичките тези неща могат толкова лесно да се поправят...

 

 • КАКВО И С КАКВО СЕ СНИМА НА ПЪТЕШЕСТВИЕ

  Стягаме се за път

  Кое е приоритетното направление във вашата фотографска дейност?

  Прочети още...  
 • СТОКОВА ФОТОГРАФИЯ

  Благодарение на интензивното развитие на цифровите технологии

  Прочети още...  
 • АСТРОФОТОГРАФИЯ ЗА НАЧИНАЕЩИ

  ТЕХНИКА НА АСТРОФОТОГРАФИЯТА

  Звездно небе… няма пораснало дете, което да не си спомня за небето от детството – на село или в планината, с милиарди звезди, дълбоко черно небе под което е мечтал всеки…

  Прочети още...