• 10 (АНТИ-) СЪВЕТА КЪМ ФОТОГБЛОГЪРИТЕ

  Често ни омръзва да четем и ни се приисква да разгледаме нещо приятно за окото.

  Прочети още...  
 • ТЕСТ: КАКЪВ ФОТОГРАФ СТЕ?

  1. Кой е Хелмут Нютон?

  Известен фотограф - 3 точки

  Канцлер на ФРГ - 2  точки

  Откривателят на Закона за земното притегляне - 1 точка

  Струва ми се, че е зет на Хуан Антонио от вчерашния сериал - 0 точки 

  Прочети още...  
 • Отмора + Фотоапарат = Шедьоври

  Аз си губя времето за да напиша тази статия. Вие губите своите пари за да купите списанието, както и време, за да го прочетете. Нека поне се опитаме да възвърнем загубите създавайки макар и няколко небанални снимки! 

  Прочети още...  
 • КРАСОТАТА ЩЕ СПАСИ СВЕТА

  Достоевски е казал, че красотата ще спаси света. Да не изпадаме в размисли от какво именно красотата ще спаси този свят и защо точно това трябва да се случи - фразата е красива сама по себе си, запомняща се и даже малко напомня лозунг, над който по обясними причини е противопоказано да се замисляме. Веднъж призвана да спаси света, е добре да се замислим как да спаси бедната наша фотография и от какво? 

  Прочети още...  
 • КАКВО ТРЯБВА ДА ИМА ВЪВ ФОТОГРАФСКАТА РАНИЦА

  Има забавна тенденция, която наблюдавам често. Колкото по-дълго снима човек, толкова по-малка става раницата му.

  Прочети още...  

КАКВО ТРЯБВА ДА ИМА ВЪВ ФОТОГРАФСКАТА РАНИЦА

Има забавна тенденция, която наблюдавам често. Колкото по-дълго снима човек, толкова по-малка става раницата му.

Отначало раницата прилича на алпинисткко съоръжение, защото вътре трябва да е натъпкана пълната гама канонски обективи, без които не можем...  После идва осъзнаването, че е нужен един обектив, при това твърд. И чантата става по-малка от дамска. И в чантата се появяват все повече странични предмети.

При мен съдържанието на външния джоб изглежда така: 

Цялата тази купчина боклуци (без клещите) тежи 300 гр. И спокойно влиза в неголям джоб. Това има отношение само към спецификата на снимане на портрети – пейзажистите, репортерите и т.н. имат други джаджи в раниците си. А сега по-подробно за методите на използване на всеки предмет, има както очевидни, така и не съвсем.

Силно измачкано, но чисто найлоново пликче с маскировъчен цвят. Поставя се под голия задник на модела, който вие разполагате в мръсотията. Полезно е, макар и веднъж модела да се насади в някаква мръсотия (най-добре мокра), дори идеята на снимките да не е такава. След това той (моделът) ще прави всичко с радост и искрена благодарност. Ако моделът започне да губи тонус - многозначително насочете поглед в посока на мръсотията и всичко ще влезе в норма! Стърчащите крайчета на найлона се подпъхват внимателно от всички страни под бутовете. Мисълта "после ще го изчистя в шопа" трябва да се унищожи мъжествено още в зародиш.

Радиосинхронизатори

Всеки, който ползва светкавици знае, че дори да снима в студио е по-добре да има в запас свое, нормално работещо оборудване. Ще използващите осветление и все някога ще се възползват от него, ще заплюят няколко пъти администраторите след което ще си купят свои синхронизатори -) Именно радио, а не инфрачервени. При това са необходими един излъчвател и минимум два приемника. Защо, не ми се обяснява, доверете ми се.

Коняк

Или за «загряване», когато на девойката е студено, или за настроение, ако е вдървена през обектива.

Четец за карти и кабел

Шармантния син цвят не е задължителен и не влияе на качеството. Естествено без лаптоп устройството внезапно губи своите основни полезни свойства и се превръща в мъртъв товар. Но въпреки това никога не се вади от раницата, защото някой път… в най-нужния момент… точно когато го няма задължително ще потрябва. 

Ленспен

Стандартно и неинтересно, всички го имат и всички знаят защо. Има два вида – скъпи и евтини. В порив на екстравертна тъпотия попитах продавачката каква е разликата и получих удивително лаконичен отговор: "просто едните чистят, а другите цапат". Не икономисвайте от това. 

Изолирбанд

Незаменима вещ. С него се захваща всичко.

Макара с тънка тел

Спасява там, където изолирбанда не помага. Т.е. в кадъра да се закрепи «летящ» кичур коса, да се повдигне края на полата, имитирайки порив на вятъра ... и т.н. и т.н. Ако е приятно тънка шопенето после ще продължи най-много 5 сек.

Безопасни игли

Те са благотворителна помощ за стилиста. Те никога нямат такова нещо – затова носете свои. Да се подгъне дреха, която не е по размер, за закачите лентичка, изобщо всичко, което ви е угодно. Стилистите се опитват да направят това с обикновени карфици – резултатът е постоянно подскачащ от убожданията модел по време на снимките. Разбира се аз обичам да мъча моделите, но това трябва да е моя инициатива, а не на стилиста...

Фиби

А това е в помощ на фризьора. Алтернативен вариант — гвоздеи и чук...

Кърпички

Теоретично могат да се използват по предназначение. Носят се, за да почистите краката на модела, ако сте го разположили в например в тиня по време на снимките.

Мокри кърпички

Не се хилете, изобщо не е задължително да са интимни. Само такива имаше когато ги купих. Съответно помагат на ръцете и стъпалат да се избавят от нефотогеничната мръсотия.

Цигарета

Това вече е мое лично верую. Просто ми се струва, че пушенето много често е изгодно за кадъра по много причини – от красивия дим, до спасението от «не знам къде да си сложа ръцете». Аз нося две – едно за дебели цигари и едно за тънки. Никога не знаеш предварително какви ще са налични.

Ножичка

Тук е глупаво да обяснявам за какво може да потрябват. Нужна е рядко, но по закона на обърнатата филия – когато е нужна просто не може без нея. Ножниците могат да са различни, аз си вземам за маникюр, за което редовно получавам удар по главата вкъщи :)  Между другото, постоянно без всякакви проблеми летя с тях със самолет — нулева реакция при контрола. Затова пък смятат за свещен дълг да изхвърлят дезодоранта ви в кошчето. Когато за пръв път ми се наложи да изхвърля дезодорант за 100 долара, за пътуванията си започнах да купувам по-евтини — не ги обичам, но е някак по- изгодно.

Лосион за тяло

Превръща се в невероятно необходима вещ, когато снимате без екип. Т.е. само вие и моделът сте на снимките. Тогава никой освен вас няма да намаже модела. Ако говорим сериозно, знаейки предварително, че ще се мажем, аз карам модела да си носи свой лосион, който тя използва и подхожда на кожата и. А универсално — Gohnson's baby е напълно подходящ и практически не предизвиква алергии. Ако някой не разбира за какво е лосиона — първо заради самия процес, второ, заради красиво златистата кожа.

Стъкло

Също съдбовно лична джаджа и най-важната от набора за мен. Без стъкло аз не ходя никъде. Става за милион неща, от създаване на мъгла, «зайчета», пречупване на светлината и т.н. Понеже истинското стъкло задължително ще се счупи и вие ще се порежете, аз нося пластмасово, по-точно свалям обложките на дисковете. Честно казано, вкъщи няма нито един DVD с обложка.

Вазелин

Може да се намаже стъклото. Може да сексуално да тероризирате модела. Може просто да проверите адекватността на реакциите на шеги. Забавно е при първа среща изваждайки вазелина да кажете "Здравей, казвам се Иля, бързо се събличайте, за да заличим следите от бельото!".

Глицерин

Отново за нанасяне върху стъклото за получаване на ефект на дъжд или бликове.

Също така добре имитира пот или например, сълзи в очите.

Лакочистител

Трябва да го имате задължително. 10-кратното повтаряне и напомняне, че ноктите не трябва да се лакират преди снимки често не помагат и момичето се появява с червен педикюр. Имате два варианта – да отмените снимките или да имате средство за отстраняване на лака. Отново – не икономисвайте, купете добър лакочистител, не е необходимо да унищожите ноктите на момичето.

Тук ми дойде идеята заедно с това да купя и перука за венериния хълм.

"Защо се епилираш изцяло там?"

"Приятелят ми така иска"

Момичета, не ви ли смущава латентната склонност към педофилия на вашия приятел?

Клещи

Както неотдавна разбрах, някакъв скучаещ идиот изобретил нов метод за трайно нанасяне на лака за нокти и между другото не се отстранява с лакочистител. И ако моделът дойде с такъв червен лак на ноктите, ще ви помогнат клещите.

1000 рубли (около $ 30, бел. прев.)

Лесно превръща фразата на охранителя на някоя изоставена сграда от «Тук е забранено...» в «Бъдете по-внимателни...»

Визитки

Именно когато е крайно необходимо да спечелите добър клиент, те винаги са свършили.

Презервативи

Не! Мислите неправилно. Необходими са ето за какво:  купувате си кутия презервативи и без да ги разопаковате, ги прибирате във фотораницата. Рано или късно (по-скоро рано) там ги намира вашата съпруга. И с мисълта "Ах ти сволоч, ще те хвана аз теб..." редовно ги проверява. А както е ясно на всички — те с месеци съхраняват своята девственост в раницата, от което в семейството цари мир и покой.

2009 © Илья Рашап                                                                                                                                   

 

 • КОМПОЗИЦИЯ В НАТЮРМОРТА

  © Frank\_BB

  Като всеки друг жанр на фотографията, натюрмортът е невъзможен без композиция.

  Прочети още...  
 • АСТРОФОТОГРАФИЯ ЗА НАЧИНАЕЩИ

  ТЕХНИКА НА АСТРОФОТОГРАФИЯТА

  Звездно небе… няма пораснало дете, което да не си спомня за небето от детството – на село или в планината, с милиарди звезди, дълбоко черно небе под което е мечтал всеки…

  Прочети още...  
 • СНИМАНЕ НА РЕКИ И ВОДОПАДИ

  Като начало да си припомним геометрията.

  Прочети още...