• ЖЕЛЕЗНИТЕ ПРАВИЛА ЗА ЛОША СНИМКА

  Тази тема може да се стори пресилена за някои. Струва ни се, че получаването на снимка, която никой не може да разгледа, без да получи позиви за повръщане или поне без изражение на скука на лицето не е толкова трудно. Всеки притежател на фотоапарат има куп снимки, справящи се с тази задача.

  Прочети още...  
 • КАКВО ТРЯБВА ДА ИМА ВЪВ ФОТОГРАФСКАТА РАНИЦА

  Има забавна тенденция, която наблюдавам често. Колкото по-дълго снима човек, толкова по-малка става раницата му.

  Прочети още...  
 • ХОДИХМЕ НА УОРХОЛ ...


  Ходихме с Маринка на Уорхол (Andy Warhol), в Третьяковку.

  Прочети още...  
 • PHOTOSHOP за Титани

  (Илюстрована инструкция стъпка по стъпка за ефективна работа с програмата от инсталацията до деинсталацията)

  Прочети още...  
 • ЖЕРТВИ НА СВЕЩЕНИТЕ ВОЙНИ

  На кинолозите отдавна е известен факта, че кучетата приличат на своите стопани.

  Прочети още...  

PHOTOSHOP за Титани

(Илюстрована инструкция стъпка по стъпка за ефективна работа с програмата от инсталацията до деинсталацията)

 В днешно време се усили интересът компютърната обработка на изображения. Един от най-мощните професионални инструменти в тази сфера е програмата Adobe Photoshop®. Професионалната насоченост на тази програма определя цената и, която е еквивалентна на цената на автомобил ВАЗ-2104, произведен през 1988 година.

За съжаление многочислените пособия за Adobe Photoshop® не разкриват цялото богатство от средства на тази забележителна програма. Тази статия е призвана да запълни тази празнота и във вид на прости стъпкови инструкции описва целия процес на професионална работа с Фотошоп. 

Инсталация. 

1) Включете компютъра от бутона.

2) Не натискайте повече нищо, чакайте.

3) Ако до половин час не се случи нищо - включете монитора.

4) Ако на монитора видите зелено поле и синьо небе можете да натискате и други копчета.

5) Някъде върху полянката намерете и натиснете с мишката мъничък син знак "е". Ако не се случи нищо, кликнете два пъти, бързо. Предварително се упражнявайте на място, където няма такива картинки.

6) Напишете www.google.com

7) Напишете WAREZ

8) Отворете първия намерен сайт. Напишете Photoshop.

9) Изтеглете предложения архив на компютъра.

10) Разархивирайте на компютъра.

11) Изтеглете антивирусната програма Dr. Web, инсталирайте я и проверете компютъра  за вируси.

12) Изключете Windows™.

13) Повтаряйте стъпки 6-14 докато един от архивите не се отвори. 

Забележка 1: Можете разбира се да наброите 70 рубли и да купите пиратски диск с програмата, но първо, това е много опасно заради усилващата се борба с пиратството и второ, вие не сте длъжни да подкрепяте пиратите, които печелят пари за сметка на чуждото нещастие.

14) Инсталирайте Фотошоп. Когато програмата ви попита за регистрационния ключ, непишете нещо неприлично. Тук правилото е: думата трябва да е на латински и достатъчно дълга. По теорията на вероятностите може да заработи. Успеха е гарантиран, ако знаете достатъчно много неприлични думи.

15) Изтеглете от сайта от т.8 руски интерфейс за програмата.

16) инсталирайте го.

17) Деинсталирайте Фотошоп, защото сега той няма съвсем да работи.

18) Научете английски.

19) Инсталирайте Фотошоп.

20) Това е всичко - вие сте готови за работа.

Ефективна работа. 

1) Отворете Фотошоп.

2) Натискайте навсякъде ОК или Cancel, няма значение, и без това не сте научили английски, а там трябва да се чете.

3) Отворете снимката, която искате.

Забележка 2: За съжаление, Фотошоп за сега не поддържа снимки, разпечатани на хартия. Не се опитвайте да отворите такава снимка, това може да доведе до повреда в монитора. 

4) Ако снимката и така си е добре, затворете я и я изпратете на приятели по електронната поща.

5) В редките случаи, когато снимката не е хубава и не ви харесва я затворете и я изтрийте. Или я изпратете на приятели по електронната поща.

6) Ако снимката не е хубава, но ви е жал да я изтриете, може да се опитате да я пооправите.

7) Методът за корекция зависи от това, какво е снимано. Ако например снимката изобразява някаква горска местност, главното в нея ще бъде дъбът. Ако сте снимали автопортрет на фона на гориста местност, ще са два дъба. Понякога става така, че снимката не е много рязка и дъбът не се набива на очи веднага - това не е беда, последната версия на Фотошоп позволява изписване на текст върху нея. Използвайте функцията Текст и напишете "дъб", тогава всичко ще е ясно. 

Рис.1 Не ми попадна подходяща снимка на дъб, затова използването на функцията "Текст" изглежда още по-убедително. 

За по-голяма нагледност можете също да нарисувате указваща стрелка, но това излиза извън рамките на тази статия (виж. рис.1).

 

8) Ако например, на снимката има котка, но не се вижда добре, трябва да се направи нещо да се вижда по-добре. Сложността възниква тогава, когато котката е била малка, а снимката голяма. В този случай е най-лесно снимката да се отпечата чрез File Print на хартия и след това да се изреже пространството, където котката я няма (виж. рис. 2).

Рис. 2 Схема на обрязването на котката. 

9) Още един проблем при много фотографи е ефектът на "червените очи". Очите на хората почервеняват от ненавист към вас в момента, в който ги снимате. Най-добре е ефекта "червени очи" да се избегне още на етапа на заснемане. Например, човек може да се снима откъм гърба и тогава той няма да успее да ви възненавиди, защото обикновено хората ненавиждат да ги снимат отпред.

10) Ако червените очи все пак се виждат на снимката, можете да ги оцветите с инструмента Четка. Изберете черен цвят и оцветете очите. Ако не искате да ви питат защо очите са оцветени, нарисувайте нещо като очила. (виж. рис.3).

Забележка 3: Ако очилата не са сполучливи, използвайте функцията Текст от т.7. Само не забравяйте да изтриете "дъб" и да напишете "очила".

Рис.3  Премахване на ефекта "червени очи". 

11) Във фотошоп има такива полезни инструменти, като филтрите. Най-полезните от тях са Sharp и Blur. Останалите филтри са безполезни и са нужни само на онези, решили да направят някакви смешни картинки. За сериозна работа не са подходящи.

12) Филтрите Sharp и Blur трябва да се прилагат на всяка снимка в различна последователност. От това всяка снимка ще стане по-хубава. Наистина, понякога могат да ви кажат, че изображението е "прешарпено" или "преблърено". Вие трябва да знаете, че доколкото не съществува не само адекватен превод на тези термини, но и елементарното им разбиране, мнението на вашите опоненти е постороено на чистата интуиция. В този случай е важна тактиката на поведение. Ако ви кажат: "снимката е прешарпена", вие отговорете: "не, не е прешарпена", защото във всички случаи сте прави. Винаги повтаряйте вашата фраза един път повече от опонента си и при продължително упорство снимката ще се хареса на много, ако не и на всички. 

13) Ако ви кажат, че изображението е "преблърено", тактиката е аналогична на тази от т. 12.

14) На снимките също може да има и различни предмети. Най-добре е да си бъдат там, където си стоят. Защото ако се случи някои предмет някога да се счупи, вие винаги ще можете да погледнете снимката и да си спомните за него. 

15) Много добре на снимките се получават блестящи предмети, заснети със светкавица, защото веднага става ясно, че са блестящи. В случая не променяйте нищо.

16) Kогато работата със снимката е завършена, трябва да се съхрани. Съхраняването може да става по различни начини, но най-добре е да се съхранява в банката. Или да се изпрати на приятели по електронната поща.

17) Поздравления! Вие усвоихте Фотошоп.

Деинсталация на програмата. 

1) След работа, най-добре е програмата веднага да се изтрие, за да не заема място на твърдия диск. Най-добре е да смените твърдия диск на вашия компютър.

2) Ако замяната на твърдия диск е невъзможна, обърнете се към службата за поддръжка на компанията Adobe. Те ще ви помогнат.

3) Ако не ви помогнат, вие можете да съдите компанията Adobe по местоживеене.

Какво може да се прочете допълнително. 

1) Всичко, необходимо за работа с Фотошоп е описано в тази статия. 

2) По принцип, можете да прочетете и други книжки. Например книжките на Даря Донцова, защото са интересни. Книгите за Фотошоп са скучни. А четенето на скучни книги е скучно.

Успех! 

All Rights Reserved. © 2003 - 2006 Хулиганствующий Элементъ 

 

 • ФУУДСТИЛИЗЪМ - ХРАНА В ОБЕКТИВА

  Фуудстилизмът се смята за младо направление във фотографията и е задължен за разцвета си на настъпването на века на супер- и хипермаркетите,

  Прочети още...  
 • ФОТОГРАФИЯТА - СПОДЕЛЕН ОПИТ

  Привет на всички, за които снимаческото изкуство не е просто щракане на кадри или пък въпросното щракане е просто началото на нещо по-голямо!

  Прочети още...  
 • АВТОМОБИЛНА ФОТОГРАФИЯ

  Въведение

  Автомобилната фотография е започнала развитието си отдавна

  Прочети още...