• КАКВО ТРЯБВА ДА ИМА ВЪВ ФОТОГРАФСКАТА РАНИЦА

  Има забавна тенденция, която наблюдавам често. Колкото по-дълго снима човек, толкова по-малка става раницата му.

  Прочети още...  
 • ТЕСТ: КАКЪВ ФОТОГРАФ СТЕ?

  1. Кой е Хелмут Нютон?

  Известен фотограф - 3 точки

  Канцлер на ФРГ - 2  точки

  Откривателят на Закона за земното притегляне - 1 точка

  Струва ми се, че е зет на Хуан Антонио от вчерашния сериал - 0 точки 

  Прочети още...  
 • Generation Ph
  Реанимациятa. Хирургът разглежда рентгенова снимка на пострадал от катастрофа:
  "Така... Ето две счупени ребра, тук изкълчване, тук разместване на прешлените... Нищо, ще го оправим с Фотошоп."
  (Анекдот)
 • 10 ПРИЧИНИ, ПОРАДИ КОИТО НЕ ВИ Е НУЖЕН ФОТОАПАРАТ, АКО ИМАТЕ МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН

  Днес ние ще поговорим защо не ви е нужен фотоапарат.

  Прочети още...  
 • ЖЕЛЕЗНИТЕ ПРАВИЛА ЗА ЛОША СНИМКА

  Тази тема може да се стори пресилена за някои. Струва ни се, че получаването на снимка, която никой не може да разгледа, без да получи позиви за повръщане или поне без изражение на скука на лицето не е толкова трудно. Всеки притежател на фотоапарат има куп снимки, справящи се с тази задача.

  Прочети още...  

10 ПРИЧИНИ, ПОРАДИ КОИТО НЕ ВИ Е НУЖЕН ФОТОАПАРАТ, АКО ИМАТЕ МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН

Днес ние ще поговорим защо не ви е нужен фотоапарат.

 

Всъщност времето на обикновените (дори и цифровите) фотокамери безмилостно изтича. Технологичния прогрес ни поднесе още една сензация - появата на такова чудесно устройство като мобилния телефон.

Трудно е да си представим, че това прекрасно изобретение се е използвало само за телефонни разговори само няколко години назад. Но времето неумолимо постави всичко по местата му и сега напредналият любител може да не притежава фотокамера, имайки мобилен телефон и желание да снима всичко, което му попадне пред очите. 

Във връзка с това неоправдания ръст на продажбите на цифрови фотокамери предизвиква у мен силно недоумение. Обяснението според моето мнение са изключителните маркетингови уловки на компаниите производители. Тази статия е написана точно за да не попаднете под тяхното влияние. 

Надявам се, че след като я прочетете ще разберете, че не ви е нужен фотоапарат. Още повече, ако имате  познати, които имат фотоапарат, дайте им да прочетат тази статия. След прочитането, час по-скоро те ще продадат своята фототехника и ще се сдобият с нормален мобилен телефон. Повярвайте, качеството на снимките им само ще спечели от това, както и фотоизкуството като цяло.. 

Нека сега подробно да разгледаме неопровержимите аргументи в полза на мобилния телефон. 

1. Практичност

Преди покупката на фотоапарат помислете - дали ви е нужен. Ако имате мобилен телефон с вградена камера, покупката на фотоапарат ще бъде не само напразна загуба на пари, но и ще доведе до необходимостта да носите два предмета вместо един. 

2. Стил

Във фотомагазина могат да ви натрапят вещ, която не подхожда на вашия стил. Това е лошо. Макар грамотните производители на фотоапарати  да отдават на дизайна отдавна достатъчно голямо внимание, откалкото на техническата страна, съвършенството е далеко. На пазара на мобилни телефони в този смисъл има значително по-голям избор. Освен това, продавачите в салоните за мобилни телефони са ориентирани по-добре по отношение на стила и външния вид на клиента, отколкото продавачите на фототехника. Последните, в повечето случаи ще ви натоварят с куп ненужни технически подробности и изобщо няма да ги интересува как ще изглеждате с покупката.  

3. Универсалност

Помислете - фотоапаратът има ли 40-тонови полифонични мелодии и MP3 player? Засега производителите на фототехника не се грижат за потребителя в това направление, което може да се каже за фирмите, произвеждащи телефони. По-лесно може да се преброи това, което нямат съвременните телефони, отколкото това, което нямат. Да се надяваме, че този пропуск ще бъде отстранен в близко бъдеще. При фотоапаратите обаче повечето най-необходими функции няма да се появат никога. Замислете над това. 

4. Простота

От друга страна, камерата на телефона няма това огромно количество ненужни функции, които има фотоапаратът. Това значително увеличава вероятността за създаване на отлични снимки. За прекрасна снимка е достатъчно да се натисне един единствен бутон, всичко останало е оправдание на производителя да одере клиета с максимална цена. Всеки собственик на мобилен телефон ще го потвърди. 

5. Икономичност

Снимките, които прави фотоапаратът заемат много място върху картата памет. Това не е просто място, а място, завинаги загубено за вашите любими песни във формат MP3. Закакво са тези жертви? Мобилните телефони са доста по-икономични в това отношение. На 64 Mb карта памет на вашия телефон вие можете да снимате цяла година без ограничения и без необходимостта да триете снимки. Наистина, понякога е трудно да се разбере какво е изобразено на снимката - вие в Италия или майка ви в Чертаново. Но смисълът е в това, че тези снимки са неразделни с автора и се предполага, че ще бъдат съпроводени от вашите живи и остроумни коментари при разглеждането им. Така, че това не е недостатък, а достойнство за тези, които разбират. 

6. Оперативност

Сега има много спорове - филм или матрица. На нас с вас тези дискусии на жалки дилетанти са просто смешни. Филмът трябва да се проявява, кадрите от цифровия апарат да се показват на монитора. С камерата на мобилния телефон вие сте лишени от тези главоболия и винаги можете да покажете вашите шедьоври на приятели и познати.  

Екранът 4х2 см идеално подхожда за тези цели. Освен това, показването в увеличен мащаб може да се отрази негативно на естетическата страна на вашите снимки. Тук експериментите са неуместни. Ако все пак сте почитател на филма, нещата са по-сложни. Телефоните с филмова фотокамера все още не са достатъчно разпространени. 

7. Резолюция на изображението

За хората с развит художествен вкус вече могат да се срещнат в продажба телефони с 5-мегапикселова камера. Както е известно на всеки културен човек, колкото повече мегапиксели, толкова по-добре. Без изключения. Това означава, че телефон с 5 мегапиксела снима по-добре от всеки фотоапарат с 2, 3 и 4 мегапиксела. Чиста математика. Това е особено вярно при минимално вмешателство на фотографа в процеса на снимане. 

8. Мобилен кинотеатър

Главният парадокс на фототехниката е, че колкото по-голям и скъп е един фотоапарат, толкова по-малко функции, необходими на един човек има. Например, можете ли да се представите, че в т.нар. "огледални" фотокамери, използвани от "професионалистите" липсва функция видео!?  Без значение Canon или Nikon. Алчността и глупостта на производителите тук се вижда в целия и блясък. Тоест, ако вашият талант се простира извън границите на фотоизкуството и влиза в в областта на киноизкуството, вие ще бъдете принудени да си купите скъпа и голяма видеокамера. Във всеки приличен телефон има функция за видеозаснемане със скорост 15 кадра в секунда това е повече от достатъчно за всеки един киношедьовър. Нека пофанатзираме и да си представим, че с развитието на подобен вид киноизкуство с времето се появят малоформатни кинотеатри специално за гледане на подобни филми. Остава да се реши проблемът със записа на звук формат 7.1 непосредствено в телефона. Представяте ли си какви перспективи се откриват пред вас още сега? Снимайте видео с телефона за бъдещето, не го жалете! 

9. Отдих и развлечения

Колкото и да е странно, нито в един, дори и в най-добрите фотоапарати няма инсталирани Java игри. И това е само половината беда. Най-главното - няма никаква възможност да се инсталират допълнително!  

10. Външен вид

Виждали ли сте някога тези уродливи огромни чанти, които носят "професионалните" фотографи? Да не би да се правят от прозрачен розов силикон, като калъфчетата на мобилните телефони? Продават ли се към фотоапарата всички онези мили лепенки и висулки, които така разкрасяват съвременния мобилен телефон? Можете ли да поставите на дисплея на фотоапарата жива картина с разголена красавица? Не. 

Мога да приведа още много аргументи, но мисля, че гореизложените са достатъчно. Мислете и правете изводи. 

Изкуството е в дълг към вас. 

All Rights Reserved. © 2003 - 2006 Хулиганствующий Элементъ 

 

 • OСНОВИ НА ИНФРАЧЕРВЕНАТА СНИМКА

  Съществува забележителен вид фотография, която открива различен, "паралелен" свят, скрит от човешкото око - инфрачервената фотография.

  Прочети още...  
 • КАКВО И С КАКВО СЕ СНИМА НА ПЪТЕШЕСТВИЕ

  Стягаме се за път

  Кое е приоритетното направление във вашата фотографска дейност?

  Прочети още...  
 • АСТРОФОТОГРАФИЯ ЗА НАЧИНАЕЩИ

  ТЕХНИКА НА АСТРОФОТОГРАФИЯТА

  Звездно небе… няма пораснало дете, което да не си спомня за небето от детството – на село или в планината, с милиарди звезди, дълбоко черно небе под което е мечтал всеки…

  Прочети още...