ПРОСВЕТЛЯВАНЕ НА ОБЕКТИВА

Просветляване на обектива. При преминаването на светлината през обектива тя претърпява загуби при поглъщането и от лещите и при отразяването и от повърхността на лещите. Това понижава качеството на изображението - намаляване на контраста, поява на паразитни образи. Загубите на светлина могат да се намалят значително чрез просветляване на лещите на обектива. Просветляването представлява нанасяне на тънък прозрачен филм (тънък слой от прозрачно вещество), с показател на пречупване различен от показателя на пречупване на стъклото на лещата.
Просветляването на оптиката се основава на интерференцията на светлинните лъчи и действието му се изразява в следното - когато показателят на пречупване на просветлението е корен квадратен от показателя на пречупване на стъклото на лещата, а дебелината на просветлението е 1/4  от дължината на вълната, вследствие на интерференцията на лъчите, отразени от повърхностите на просветляващия слой, се получава "гасене" на едни лъчи от други, при което повърхността на лещата престава да отразява светлината.
Пълен ефект може да има само за определена дължина на вълната, затова за достигане на най-пълен ефект просветлението се избира за най-яркия, жълто-зелен участък от спектъра с дължина на вълната 556 нм. В този случай, напълно се премахва отражението на светлина с посочената дължина на вълната и значително намалява отражението на съседните участъци от спектъра. Остатъка от светлината се отразява, при което просветлението придобива синьо-виолетов цвят, видим само отразените лъчи.
Химически методи за просветляване на обективите - извършва се чрез повърхността на лещите в водни разтвори на киселина, в резултат на което от повърхността на стъклото си езвличат алкалните окиси и остава порест слой.
Физически методи за просветляване на обективите - върху повърхността се нанася тънък слой от прозрачно вещество. По-ефективен и по-широко разпространен метод.
Намалявайки коефициента на отражение, просветляването на обективите намалява вредното действие на отразените лъчи, увеличава прозрачността на обектива и с това повишава ефективната му светлосила с 10 - 25 %. На някои обективи има две скали на диафрагмата - черна, показваща геометричния относителен отвор и червена, показваща ефективния.
© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.