• FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #5. ИЗБОР НА ФОН В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  Като правило, клиентът сам определя на какъв фон ще се снима изделието. Но въпреки това е сте длъжни да го информирате, че предмет, заснет на бял фон трудно може да се мотнира на тъмен фон.

  Прочети още...  
 • РЕКЛАМНА ФОТОГРАФИЯ НА ПЛОД И МЛЯКО

  В този урок ще покажем процеса на снимане на класически рекламен дует: плод и мляко.

  Задачата на тази предметна снимка е в едър план да запечатаме момента,

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #4. ОСВЕТЛЕНИЕ В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  За предметна фотография се използва два типа осветление – постоянно и импулсно.

  Постоянното осветление не е скъпо, могат да се използват подръчни средства като халогенни и енергоспестяващи лампи. Те са любими на начинаещите, доколкото позволяват светлинна схема да се построи нагледно. Но и налага редица съществени ограничения:

  Прочети още...  
 • ПРОДУКТОВО ЗАСНЕМАНЕ НА ТЪКАНИ

  Било то ръчно плетиво или елитна коприна, обкръжени сме от тъкани. Днес ще разгледаме схеми , помагащи за заснемането им. Вашите приятели, занимаващи се с ръкоделие ще ви боготворят и ако наистина ви се получават добре, даже можете да си намерите фотоместенце в голяма компания, занимаваща се с текстил.

  Прочети още...  
 • РЕКЛАМНА ПРЕДМЕТНА ФОТОГРАФИЯ. СНИМАНЕ НА МАТОВИ ОБЕКТИ

  Предметната фотография е един от най-актуалните и търсени жанрове на съвременния фотографски пазар.

  Тя намира широко приложение в сайтове, в Интернет магазини, списания, реклама, дизайн на опаковки, полиграфска продукция и др.

  Прочети още...

ОБЕКТИВ. ДЪЛБОЧИНА НА РЕЗКОСТТА

Дълбочина на резкостта, дълбочина на остротата, дълбочина на рязко изобразеното поле, дълбочина на рязко изобразеното пространство, DOF.

Освен за дозиране на количеството светлина, преминаваща през обектива, диафрагмата има още една, не по-малко важна функция за самата снимка. Чрез промяна на стойностите на диафрагмата ние можем да получим снимка с акцент върху даден елемент от сниманото пространство или на цялото поле, или другояче казано - с различна дълбочина на резкостта. Това е втората функция на диафрагмата.

Теоретично обективът изобразява само предмети, отстоящи само на еднакво разстояние от него, тъй като на всяко предметно разстояние отговаря дадено образно разстояние. Всички други обекти ще се изобразят в дадената образна равнина вместо с точки с по-големи или по-малки кръгчета на разсейване. Дълбочината на резкостта е свързана именно с големината на тези кръгчета на разсейване и ограничените възможности на човешкото око да различава кръгчето от точката (окото е способно да различава кръгчето от точката от диаметър, по-голям от 0,1 мм. от разстояние 25 см. За по-далечни разстояния допустимите кръгчета на разсейване нарастват, понеже всяко кръгче, краищата на диаметъра на което свързани с окото сключват ъгъл, по-малък от 1,5 градуса престава да бъде кръгче.

Освен кръгчетата на разсейване върху дълбочината на резкостта оказват влияние и други фактори - фокусното растояние на обектива, предметното разстояние, относителния отвор.

Дълбочината на резкостта е по-голяма, когато:
- диаметърът на кръгчето на разсейване е по-малък;
- при по-късо фокусно разстояние;
- при по-голямо предметно разстояние;
- при по-малък диаметър на действителния отвор.

Дълбочината на резкостта е по-малка, когато:
- диаметърът на кръгчето на разсейване е по-голям;
- при по-дълго фокусно разстояние;
- при по-малко предметно разстояние;
- при по-голям диаметър на действителния отвор.

0
0
0
s2sdefault
 • МАКРОФОТОСНИМКА: ПРИСПОСОБЛЕНИЯ ЗА ОГЛЕДАЛНО-РЕФЛЕКСЕН ФОТОАПАРАТ

  Втората статия от замисления цикъл от статии за макрофотографията. В първата статия Съвети за макроловците, предлагам няколко съвета към любителите на макролова на безгръбначни

  Прочети още...  
 • ПОДГОТОВКА НА СНИМКАТА ЗА ПУБЛИКУВАНЕ

  В последно време достатъчно често забелязвям изказвания от типа "Никакъв Фотошоп".

  Прочети още...  
 • ТЕЛЕКОНВЕРТОР

  Телеконверторът също може да бъде използван в макрофотографията. Всеки голям поизводител има в гамата си от обективи и телеконвертори.

  Прочети още...  
 • УВЕЛИЧЕНИЕ. МАЩАБ

   

  Някои начинаещи фотографи бъркат термините "увеличение", "мащаб" и снимка в естествен размер.

  Прочети още...  
 • ОБЪРНАТ ОБЕКТИВ

    

  Макроадаптер

  Позволява скрепване на два обектива (coupling), един, поставен на фотоапарата и втори, обърнат с челната си леща към неговата челна леща. Обърнатият обектив на практика изпълнява ролята на проксарна леща или макроконвертор.

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.