• 8 ГРЕШКИ ПРИ ОБРАБОТКАТА НА ПРОДУКТОВИ СНИМКИ

  photo by Boris Matijasevic

  1. Недостатъчно бял фон.

  Ако сте избрали бял фон за снимката, то той трябва да бъде именно бял, а не сив. Ако искате сив фон, той трябва да е по-тъмен и най-добре с градиент.

  Прочети още...  
 • ПРЕДМЕТНА ФОТОГРАФИЯ НА БЯЛ ФОН

  Става дума за снимане на изолирани обекти на бял фон, доколкото именно този тип предметна фотография е най-търсен от фотобанките и по щастливо стечение на обстоятелствата, пределно лесен за научаване. Той изисква преди всички акуратност и внимание към детайлите.
 • 10 СЪВЕТА ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ

  Автор yjhsu

  Въпреки развитието на технологиите, привлекателноста на предметната снимка /фотография/ не се е загубила и до днес.

  Прочети още...  
 • ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ

  1. За предметна фотография професионално студио не е задължително. Напълно достатъчна е и домашната обстановка: може да се снима на масата, до прозореца, на фона на окръжаващите предмети.

  Прочети още...  
 • ЗАЩО Е НУЖНО ЗАСНЕМАНЕ НА СТОКИ ЗА КАТАЛОГ ИЛИ ИНТЕРНЕТ МАГАЗИН?

  Собствениците и управителите на интернет магазини знаят, че от това как е представена стоката зависят продажбите.

  Прочети още...

ОБЕКТИВ. РАЗДЕЛИТЕЛНА СПОСОБНОСТ

 Разделителна способност на обектива (резолюция на обектива, оптична резолюция, разрешителна способност).

Способността на обектива да предава в оптичното изображение ясно и разделени едно от друго малки, близко разположени детайли от обекта се нарича разделителна способност (оптична резолюция). Разделителната способност се характеризира с максималния брой чертички, предадени рязко върху 1 мм (линии на милиметър). от дължината на изображението.
Практическата разделителна способност бива 2 вида - визуална и фотографска (на системата обектив+фотоматериал или обектив+матрица). За определянето и служат таблици, наречени мири. Щриховата мира представлява съвкупност от малки групи щрихи с промеждутъци, равни на дебелината на щрихите, насочени в различни посоки. Всяка група е с различна дебелина и брой на щрихите. Предадената рязко с най-много и най-тънки чертички група определя разделителната способност на обектива.

Визуалната разделителна способност се определя чрез разглеждане на оптичното изображение под микроскоп.

Най-малка, но с най-голямо значение е разделителната способност на системата обектив+фотоматериал или обектив+матрица.
Разделителната способност на обектива в центъра на полето e винаги по-висока, от тази в краищата на кадъра, затова в техническите данни на обектива се вписват две стойности: в центъра и в края на полето на изображението.
Разделителната способност на обектива се влияе силно от относителния отвор.С намаляване на относителния отвор тя нараства, поради намаляване на аберационните разсейвания. При стойности на диафрагмата 8 - 11 разделителната способност достига най-високата си стойност. При по-нататъчното намаляване на диафрагмения отвор се засилва дифракционното разсейване.
Между разделителната способност на фотоматериала (матрицата) (М), разделителната способност на обектива (О) и разделителната способност на системата (С) от двете съществува следната зависимост:

1/С = 1/О+1/М

Когато разделителната способност на материала (матрицата) е равна на разделителната способност на обектива, разделителната способност на системата е равна на половината от тази стойност, напр.:

О = 100л/мм, М = 100 л/мм, 1/С = 1/100 + 1/100; С = 50 л/мм.

Ако стойностите са различни, разделителната способност на системата е по-малка от по-малката.

0
0
0
s2sdefault
 • СНИМАНЕ НА ДИВАТА ПРИРОДА. ЗЕМНОВОДНИ

  Старото езеро.
  Във водата скочи жаба.
  Плясък в тишината.
  XVII в. Мацуо Басе

  Прочети още...  
 • ФОКУСИРОВЪЧНИ РЕЛСИ

  Фокусировъчните релси (Макрорелси, макрошейна, Focusing Rail) се поставят между главата на статива и фотоапарата и позволяват при фокусиране да се движи камерата, а не както при обичайното фокусиране - чрез въртене на гривната на фокуса. При снимане с фиксиран мащаб това е единственият начин на фокусиране.

  Прочети още...  
 • УВЕЛИЧЕНИЕ. МАЩАБ

   

  Някои начинаещи фотографи бъркат термините "увеличение", "мащаб" и снимка в естествен размер.

  Прочети още...  
 • СВЕТОДИОДНО РИНГОВО ОСВЕТЛЕНИЕ

  Сравнително евтина алтернатива на макроринговата светкавица. В повечето случаи прилича досущ на нея, като захранващият блок се закрепва към гнездото на светкавицата на тялото на фотоапарата.

  Прочети още...  
 • МАКРОФОТОГРАФИЯ НА ГЪБИ

  Бяла гъбка в гората
  Някакъв лист непознат
  е залепнал на шапката.
  XVII в. Мацуо Басьо

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.