• FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #3. ФОТОАПАРАТ, ОБЕКТИВ И СТАТИВ В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  1. Изборът на фотоапарат за продуктова фотография е нееднозначен въпрос.  Мнозина използват висок клас компактни фотоапарати при снимане на дребни предмети заради възможността да визират на дисплея и заради по-дълбокото рязко изобразено пространство.

  Прочети още...  
 • ПРОДУКТОВО ЗАСНЕМАНЕ НА ТЪКАНИ

  Било то ръчно плетиво или елитна коприна, обкръжени сме от тъкани. Днес ще разгледаме схеми , помагащи за заснемането им. Вашите приятели, занимаващи се с ръкоделие ще ви боготворят и ако наистина ви се получават добре, даже можете да си намерите фотоместенце в голяма компания, занимаваща се с текстил.

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #4. ОСВЕТЛЕНИЕ В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  За предметна фотография се използва два типа осветление – постоянно и импулсно.

  Постоянното осветление не е скъпо, могат да се използват подръчни средства като халогенни и енергоспестяващи лампи. Те са любими на начинаещите, доколкото позволяват светлинна схема да се построи нагледно. Но и налага редица съществени ограничения:

  Прочети още...  
 • ФУУД ФОТОГРАФИЯ

  Дейвид Лофтус и Джейми Оливър

  За много от нас празниците са ядене, ядене и пак ядене. В този кратък урок с нас ще споделят своя опит известният кулинар Джейми Оливър и професиональният фууд фотограф Дейвид Лофтус.

  Прочети още...  
 • ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ

  1. За предметна фотография професионално студио не е задължително. Напълно достатъчна е и домашната обстановка: може да се снима на масата, до прозореца, на фона на окръжаващите предмети.

  Прочети още...

ОБЕКТИВ. СВЕТЛОСИЛА

Величината, определяща количеството светлина, което ще попадне върху плоскостта на изображението се нарича светлосила.

Осветеността или яркостта на изображението зависи от в най-голяма степен от стойността на действителния отвор на обектива. Ясно е, че колкото по-голям е действителния отвор, толкова по-висока ще е осветеността. Също така яркостта на изображението ще е по-голяма и при по-късо фокусно разстояние. Доколкото действителния отвор има форма на кръг, а площта на кръга е право пропорционална на квадрата на диаметъра му, осветеността е право пропорционална на квадрата на диаметъра на действителния отвор на обектива. В резултата на това, светлосилата на обектива е право пропорционална на квадрата на диаметъра на действителния отвор и обратно пропорционална на квадрата на фокусното му разстояние:

I = d²/f²

където I е светлосилата, d е диаметърът на действителния отвор, а f е главното фокусно разстояние.
При преминаването си през обектива, светлината се поглъща частично от оптичните елементи, затова различаваме геометрична светлосила, която се получава по формулата по-горе и физическа или ефективна светлосила, при която се отчитат която загубите на светлина.
За сравнението на светлосилата на два обектива е необходимо да се сравнят квадратите на относителните им отвори. Ако например сравняваме два обектива с фокусно разстояние 50 мм., като първият е с относителен отвор 2, а вторият 4, имаме:

1²/2² : 1²/4² = 1/4 : 1/16 = 16:4 = 4

т.е. светлосилата на втория обектив не е по-малка два пъти, а четири пъти.
С намаляване на диаметъра на диафрагмата, т.е. намаляване на светлосилата, експонацията пропорционално се увеличава. За отчитане на изменението на експонацията при промяна на диафрагмата, същата има скала, направена така, че при прехода от едно към друго деление на скалата, светлосилата и съответно експозицията се променят два пъти.
Според международната скала за база на поредицата от относителните отвори се приема 1:1, т.е. диаметърът на относителния отвор е равен на фокусното разстояние са равни.всяко деление на скалата стоят цифрите 1,4 2 2,8 4 и т.н., които са съкратените означения на 1:1,4 1:2 1:2,8 1:4 и т.н.
Пълната поредица от диафрагмени числа е : 1 1,1 1,2 1,4 1,6 1,8 2 2,2 2,5 2,8 3,2 3,5 4 4,5 5 5,6 6,3 7 8 10 11 12,5 14 16 18 20 22 25 и т.н.
Най-голямата стойност на относителния отвор, изведена теоретически е 1:0,5, тъй като никой обектив не може да даде изображение, по ярко от изобразения обект. Относителния отвор на някои обективи стига до 1:0,9 и дори 1:0,7.

Изменение на светлосилата в зависимост от мащаба на изображението. Тъй като светлосилата се изчислява в зависимост от главното фокусно разстояние на обектива, тя се отнаса само за случаите, в които обектът се намира в "безкрайност", т.е. когато изображението е умалено и се намира в задната фокална равнина на обектива. С приближаването на обекта към фотоапарата мащабът на изображението се увеличава, а яркостта на изображението намалява. Последното е важен фактор в макрофотографията. За отчитане на изменението на светлосилата в зависимост от мащаба на изображението може да се използва следната таблица:

Както се вижда, с намаляване на мащаба до 1:5 светлосилата намалява незначително е не е необходима промяна на експонацията, при влизане в зоната на макрото (с червено), светлосилата намалява 2 и повече пъти, което изисква и корекция на експозицията.

0
0
0
s2sdefault
 • МАКРОМЕХ

  Използването на макромех е друг метод за превръщане на обикновен обектив в макрообектив. Разтяга се до 100, 200 и повече мм. Като цена е съизмерим с проксарните лещи, т.е. евтин.

  Прочети още...  
 • ТЕЛЕКОНВЕРТОР

  Телеконверторът също може да бъде използван в макрофотографията. Всеки голям поизводител има в гамата си от обективи и телеконвертори.

  Прочети още...  
 • СВЕТКАВИЦИ В МАКРОФОТОГРАФИЯТА

  Ако предметното разстояние е малко, както при повечето методи за макрофотография нормалното осветление на обекта става трудно, възможно е само отстрани.

  Прочети още...  
 • МАКРОФОТОГРАФИЯ НА ГЪБИ

  Бяла гъбка в гората
  Някакъв лист непознат
  е залепнал на шапката.
  XVII в. Мацуо Басьо

  Прочети още...  
 • СВЕТОДИОДНО РИНГОВО ОСВЕТЛЕНИЕ

  Сравнително евтина алтернатива на макроринговата светкавица. В повечето случаи прилича досущ на нея, като захранващият блок се закрепва към гнездото на светкавицата на тялото на фотоапарата.

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.