• FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #2. ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТНОТО МЯСТО В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

   

  • Заблуда е, че предметната палатка е много удобна за снимане на голям брой предмети. Използването на палатка за продуктова фотография често не ускорява процеса, а го забавя, особено при смяна на изделията или гледната точка.
  • Прочети още...  
  • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #6. СХЕМА НА ОСВЕТЛЕНИЕТО В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

   Започвайки снимките огледайте изделието, отбележете особеностите и материалите.

   Прочети още...  
  • ПРОДУКТОВА ФОТОГРАФИЯ НА КОЖЕНИ ИЗДЕЛИЯ ЗА КАТАЛОГ

   Неотдавна снимах продуктови снимки на кожени изделия за каталог. С дизайнерката приехме да се снима на черен фон.

   Прочети още...  
  • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #7. РАБОТА С ПРЕДМЕТА В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

   В предметната фотография, при работа с продукта използвайте ръкавици, които не оставят власинки, за да не оставяте следи върху него.

   Прочети още...  
  • 8 ГРЕШКИ ПРИ ОБРАБОТКАТА НА ПРОДУКТОВИ СНИМКИ

   photo by Boris Matijasevic

   1. Недостатъчно бял фон.

   Ако сте избрали бял фон за снимката, то той трябва да бъде именно бял, а не сив. Ако искате сив фон, той трябва да е по-тъмен и най-добре с градиент.

   Прочети още...

ОБЕКТИВ. СВЕТЛОСИЛА

Величината, определяща количеството светлина, което ще попадне върху плоскостта на изображението се нарича светлосила.

Осветеността или яркостта на изображението зависи от в най-голяма степен от стойността на действителния отвор на обектива. Ясно е, че колкото по-голям е действителния отвор, толкова по-висока ще е осветеността. Също така яркостта на изображението ще е по-голяма и при по-късо фокусно разстояние. Доколкото действителния отвор има форма на кръг, а площта на кръга е право пропорционална на квадрата на диаметъра му, осветеността е право пропорционална на квадрата на диаметъра на действителния отвор на обектива. В резултата на това, светлосилата на обектива е право пропорционална на квадрата на диаметъра на действителния отвор и обратно пропорционална на квадрата на фокусното му разстояние:

I = d²/f²

където I е светлосилата, d е диаметърът на действителния отвор, а f е главното фокусно разстояние.
При преминаването си през обектива, светлината се поглъща частично от оптичните елементи, затова различаваме геометрична светлосила, която се получава по формулата по-горе и физическа или ефективна светлосила, при която се отчитат която загубите на светлина.
За сравнението на светлосилата на два обектива е необходимо да се сравнят квадратите на относителните им отвори. Ако например сравняваме два обектива с фокусно разстояние 50 мм., като първият е с относителен отвор 2, а вторият 4, имаме:

1²/2² : 1²/4² = 1/4 : 1/16 = 16:4 = 4

т.е. светлосилата на втория обектив не е по-малка два пъти, а четири пъти.
С намаляване на диаметъра на диафрагмата, т.е. намаляване на светлосилата, експонацията пропорционално се увеличава. За отчитане на изменението на експонацията при промяна на диафрагмата, същата има скала, направена така, че при прехода от едно към друго деление на скалата, светлосилата и съответно експозицията се променят два пъти.
Според международната скала за база на поредицата от относителните отвори се приема 1:1, т.е. диаметърът на относителния отвор е равен на фокусното разстояние са равни.всяко деление на скалата стоят цифрите 1,4 2 2,8 4 и т.н., които са съкратените означения на 1:1,4 1:2 1:2,8 1:4 и т.н.
Пълната поредица от диафрагмени числа е : 1 1,1 1,2 1,4 1,6 1,8 2 2,2 2,5 2,8 3,2 3,5 4 4,5 5 5,6 6,3 7 8 10 11 12,5 14 16 18 20 22 25 и т.н.
Най-голямата стойност на относителния отвор, изведена теоретически е 1:0,5, тъй като никой обектив не може да даде изображение, по ярко от изобразения обект. Относителния отвор на някои обективи стига до 1:0,9 и дори 1:0,7.

Изменение на светлосилата в зависимост от мащаба на изображението. Тъй като светлосилата се изчислява в зависимост от главното фокусно разстояние на обектива, тя се отнаса само за случаите, в които обектът се намира в "безкрайност", т.е. когато изображението е умалено и се намира в задната фокална равнина на обектива. С приближаването на обекта към фотоапарата мащабът на изображението се увеличава, а яркостта на изображението намалява. Последното е важен фактор в макрофотографията. За отчитане на изменението на светлосилата в зависимост от мащаба на изображението може да се използва следната таблица:

Както се вижда, с намаляване на мащаба до 1:5 светлосилата намалява незначително е не е необходима промяна на експонацията, при влизане в зоната на макрото (с червено), светлосилата намалява 2 и повече пъти, което изисква и корекция на експозицията.

0
0
0
s2sdefault
 • МАКРОФОТОГРАФИЯТА - ТАКАВА, КАКВАТО Е

  1. Определение

  В техническата литература е прието макроснимка да се нарича снимка в мащаб 1:2 и повече - т.е. когато Прочети още...  
 • МАКРООБЕКТИВ

  Макрообективът е най-подходящия избор за макрофотография, т.е. с него се постига най-добрия резултат. Конструиран специално за макрофотография, с по-висока резолюция и значително "по-остър" от нормалните си събратя.

  Прочети още...  
 • ФОКУСИРАНЕ ПРИ МАКРОСНИМКА

  Две думи за фокуса

  Няма човек, който се занимава с фотография да не се е сблъсквал с подобен проблем: разглеждаш снимките си и виждаш, че част от тях не са резки. Особено обидно е, ако нерязка е най-интересната сюжетно или композиционно снимка.

  Прочети още...  
 • СВЕТОДИОДНО РИНГОВО ОСВЕТЛЕНИЕ

  Сравнително евтина алтернатива на макроринговата светкавица. В повечето случаи прилича досущ на нея, като захранващият блок се закрепва към гнездото на светкавицата на тялото на фотоапарата.

  Прочети още...  
 • МАКРОФОТОГРАФИЯ НА ГЪБИ

  Бяла гъбка в гората
  Някакъв лист непознат
  е залепнал на шапката.
  XVII в. Мацуо Басьо

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.