ЗАЩИТЕН / УВ ФИЛТЪР (UV)

 
Купили сте си скъп обектив или наточен турбосапунер, но случайното зацапване или повреда на челната леща означава пари на вятъра.
Физическата защита на висококачествения обектив от прах, драскотини, влага и пръстови отпечатъци се осигурява от т.нар. защитни УВ филтри. Като правило не влияят на експонацията, като едновременно с това не пропускат УВ-лъчите, които са причина за синкав оттенък през ярките слънчеви дни, особено в планината и на морския бряг.
 
Съвременните защитни филтри, създадени за дигитални фотоапарати спират не само УВ-лъчите, но и лъчите от инфрачевения диапазон, от които се повишава нивото на шума на цифровото изображение (специалните топлинни филтри Hot Mirror се вграждат само при най-скъпите модели фотоапарати). Желателна е покупката на най-добрите филтри с многослойно просветление. При някои защитни филтри просветлението е антистатично и водоотблъскващо. Използването на качествен филтър е важно и за това, че многослойното просветление, нанесено върху здраво и много тънко оптично стъкло премахва паразитните бликове.

 2010 © MACROPIC

© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.