• FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #4. ОСВЕТЛЕНИЕ В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  За предметна фотография се използва два типа осветление – постоянно и импулсно.

  Постоянното осветление не е скъпо, могат да се използват подръчни средства като халогенни и енергоспестяващи лампи. Те са любими на начинаещите, доколкото позволяват светлинна схема да се построи нагледно. Но и налага редица съществени ограничения:

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #2. ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТНОТО МЯСТО В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

   

  • Заблуда е, че предметната палатка е много удобна за снимане на голям брой предмети. Използването на палатка за продуктова фотография често не ускорява процеса, а го забавя, особено при смяна на изделията или гледната точка.
  • Прочети още...  
  • 10 СЪВЕТА ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ

   Автор yjhsu

   Въпреки развитието на технологиите, привлекателноста на предметната снимка /фотография/ не се е загубила и до днес.

   Прочети още...  
  • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #3. ФОТОАПАРАТ, ОБЕКТИВ И СТАТИВ В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

   1. Изборът на фотоапарат за продуктова фотография е нееднозначен въпрос.  Мнозина използват висок клас компактни фотоапарати при снимане на дребни предмети заради възможността да визират на дисплея и заради по-дълбокото рязко изобразено пространство.

   Прочети още...  
  • РЕКЛАМНА ПРЕДМЕТНА ФОТОГРАФИЯ. СНИМАНЕ НА МАТОВИ ОБЕКТИ

   Предметната фотография е един от най-актуалните и търсени жанрове на съвременния фотографски пазар.

   Тя намира широко приложение в сайтове, в Интернет магазини, списания, реклама, дизайн на опаковки, полиграфска продукция и др.

   Прочети още...

ФОТОКНИГИТЕ. ИСТОРИЯ И СЪВРЕМЕННОСТ

За първа фотокнига се смята

«Фотографии на морските водорасли на Британските острови» на Анна Аткинс (1799-1871). Излизането на тази книга станало повратен момент в историята на фотографията и издателското дело.

Първият сборник със снимки, първата книга за фотографията публикувана от жена и първата книга отпечатана по метода на фотокопирането. Единственият известен тогава метод на фотопечат бил цианотипията.

Тези сини отпечатъци подхождали прекрасно за илюстрирането на морски обекти и даже им придавали известен шарм. Оригинално библиотечно копие на «Морските водоросли» принадлежало на сър Джон Хершел, изследовател, изобретател на метода на светокопирането и други научни открития.

Едно от 13-те известни копия било придобито от Британската библиотека през 1985 г.

Силно развитие фотокнигите получили в Япония през 20-те години. Вече през 50-те всеки забележим фотограф в Япония имал своя фотокнига. Думата за фотокнига на японски е shashinshu. Днес при задаване на тази дума могат да се намерят множество японски фотокниги.

С разпространението на цифровата фотография думата фотокнига придоби още един смисъл. До това снимките се печатали и лепили в албуми, след това се появили албуми с джобове, запазващи снимките от лепилото и позволяващи преместването им. Такива фотоалбуми със снимките на нашите родители, баби и дядовци могат да се намерят в дома на всеки от нас. Но когато процесът поевтинял и се опростил, темите на тези албуми започнали да се разширяват: сватби, семейни празници, екскурзии, ежедневните похождения на милото чедо, домашните любимци — всичко станало предмет на снимане. Албумите набъбнали. Неподредените кутии с отпечатани снимки се превърнаха в неподредени кутии с дискове и флашки. Настъпи нова ера в представянето на снимките — полиграфическо отпечатване на фотокниги и албуми. Днес всеки може да създаде свой бук, не само избирайки стила на оформление, но и типа на подвързване, кориците и дори хартията.

Ще приведем като примери няколко коментара от форумите:
«Два пъти сама съм си правила без да съм дизайнер, а до фотошоп не приближавам и на изстрел разстояние. Много съм доволна – получават се отлични подаръци за родителите, които са на Ви с компютъра….» пише muhazeze
«Няма да дам линк, но неотдавна отпечатах своята първа фотокнига. За себе си, по-точно като подарък за приятели. Отнемайки ми 3-4 часа и 30 долара след два дни получих мега ексклузивен продукт, кой ще бъде безценен подарък…» пише drsky
«Мога да кажа като потребител: сигурно е “яко” да се правят фотокниги от екскурзия. Много хора вадят апарата си от калъфчето само през отпуската. И ето, да се подберат правилните снимки, да се оформят и да се направи малка книга е доста по-приятно отколкото да се затрупат измъчените гости с 300 снимки “аз на фона на морето”…” пише piskaich
Съществуват множество ресурси, които предлагат създаване на фотокниги. В каталозите им присъстват множество варианти за печат: меки или твърди корици, различни формати на печат, матова или гланцова хартия.
Покрай фотокнигите в каталозите има възможност да се изработят лъскави списания, календари и картички. Предлагат се готови тематични дизайнерски шаблони по различни теми — вариант за мързеливите. Натискаш автоматично запълване със снимки и книгата е готова. Възможно е получаване и на индивидуални проекти със съвременните фоторедактори, след което готовата продукция може да се изпрати в pdf за печат.
Някои сайтове предлагат на професионалните фотографи продажба в Интернет. Изработената в pdf книга се излага за продажба във виртуална книжарница и при наличие на търсене може да се отпечата в необходимия тираж.

0
0
0
s2sdefault
 • МАКРООБЕКТИВ

  Макрообективът е най-подходящия избор за макрофотография, т.е. с него се постига най-добрия резултат. Конструиран специално за макрофотография, с по-висока резолюция и значително "по-остър" от нормалните си събратя.

  Прочети още...  
 • ЛОВЪТ НА ГАДА

  Дмитрий Константинов
  Дълго встъпление . Бърз курс по техника на безопасност . Гекон токи . Габонска усойница . Папуански гигантски гущер . Плетевидка . Кайманов гущер  . Гладкочел кайман .  Червеноопашата медянка . Зелена игуана . Заключение
 • СКОРОСТ И ДИАФРАГМА В МАКРОФОТОГРАФИЯТА

  Обект на макроснимка може да бъде всеки предмет от окръжаващата среда - от снежинките до върха на химикалката.

  Прочети още...  
 • МАКРОФОТОГРАФИЯ НА ГЪБИ

  Бяла гъбка в гората
  Някакъв лист непознат
  е залепнал на шапката.
  XVII в. Мацуо Басьо

  Прочети още...  
 • МАКРОПРЪСТЕНИ

  Използването на макропръстени е друг метод за превръщане на обикновен обектив в макрообектив.

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.