• ИЗБОР НА ФИЛТРИ ЗА СТУДИЙНА ПРОДУКТОВА ФОТОГРАФИЯ

  Тази статия продължава цикъла от уроци по рекламна фотография.

  Прочети още...  
 • АЗ-ЪТ НА ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ: 7 СТЪПКИ

   
  Често се случва. Задачата е да се заснемат няколко предмета за публикуване в каталог. Първата мисъл е да се наеме фотограф.
 • РЕКЛАМНА ФОТОГРАФИЯ НА ПЛОД И МЛЯКО

  В този урок ще покажем процеса на снимане на класически рекламен дует: плод и мляко.

  Задачата на тази предметна снимка е в едър план да запечатаме момента,

  Прочети още...  
 • ПРЕДМЕТНА ФОТОГРАФИЯ НА БЯЛ ФОН

  Става дума за снимане на изолирани обекти на бял фон, доколкото именно този тип предметна фотография е най-търсен от фотобанките и по щастливо стечение на обстоятелствата, пределно лесен за научаване. Той изисква преди всички акуратност и внимание към детайлите.
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #7. РАБОТА С ПРЕДМЕТА В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  В предметната фотография, при работа с продукта използвайте ръкавици, които не оставят власинки, за да не оставяте следи върху него.

  Прочети още...

ФОТОКНИГИТЕ. ИСТОРИЯ И СЪВРЕМЕННОСТ

За първа фотокнига се смята

«Фотографии на морските водорасли на Британските острови» на Анна Аткинс (1799-1871). Излизането на тази книга станало повратен момент в историята на фотографията и издателското дело.

Първият сборник със снимки, първата книга за фотографията публикувана от жена и първата книга отпечатана по метода на фотокопирането. Единственият известен тогава метод на фотопечат бил цианотипията.

Тези сини отпечатъци подхождали прекрасно за илюстрирането на морски обекти и даже им придавали известен шарм. Оригинално библиотечно копие на «Морските водоросли» принадлежало на сър Джон Хершел, изследовател, изобретател на метода на светокопирането и други научни открития.

Едно от 13-те известни копия било придобито от Британската библиотека през 1985 г.

Силно развитие фотокнигите получили в Япония през 20-те години. Вече през 50-те всеки забележим фотограф в Япония имал своя фотокнига. Думата за фотокнига на японски е shashinshu. Днес при задаване на тази дума могат да се намерят множество японски фотокниги.

С разпространението на цифровата фотография думата фотокнига придоби още един смисъл. До това снимките се печатали и лепили в албуми, след това се появили албуми с джобове, запазващи снимките от лепилото и позволяващи преместването им. Такива фотоалбуми със снимките на нашите родители, баби и дядовци могат да се намерят в дома на всеки от нас. Но когато процесът поевтинял и се опростил, темите на тези албуми започнали да се разширяват: сватби, семейни празници, екскурзии, ежедневните похождения на милото чедо, домашните любимци — всичко станало предмет на снимане. Албумите набъбнали. Неподредените кутии с отпечатани снимки се превърнаха в неподредени кутии с дискове и флашки. Настъпи нова ера в представянето на снимките — полиграфическо отпечатване на фотокниги и албуми. Днес всеки може да създаде свой бук, не само избирайки стила на оформление, но и типа на подвързване, кориците и дори хартията.

Ще приведем като примери няколко коментара от форумите:
«Два пъти сама съм си правила без да съм дизайнер, а до фотошоп не приближавам и на изстрел разстояние. Много съм доволна – получават се отлични подаръци за родителите, които са на Ви с компютъра….» пише muhazeze
«Няма да дам линк, но неотдавна отпечатах своята първа фотокнига. За себе си, по-точно като подарък за приятели. Отнемайки ми 3-4 часа и 30 долара след два дни получих мега ексклузивен продукт, кой ще бъде безценен подарък…» пише drsky
«Мога да кажа като потребител: сигурно е “яко” да се правят фотокниги от екскурзия. Много хора вадят апарата си от калъфчето само през отпуската. И ето, да се подберат правилните снимки, да се оформят и да се направи малка книга е доста по-приятно отколкото да се затрупат измъчените гости с 300 снимки “аз на фона на морето”…” пише piskaich
Съществуват множество ресурси, които предлагат създаване на фотокниги. В каталозите им присъстват множество варианти за печат: меки или твърди корици, различни формати на печат, матова или гланцова хартия.
Покрай фотокнигите в каталозите има възможност да се изработят лъскави списания, календари и картички. Предлагат се готови тематични дизайнерски шаблони по различни теми — вариант за мързеливите. Натискаш автоматично запълване със снимки и книгата е готова. Възможно е получаване и на индивидуални проекти със съвременните фоторедактори, след което готовата продукция може да се изпрати в pdf за печат.
Някои сайтове предлагат на професионалните фотографи продажба в Интернет. Изработената в pdf книга се излага за продажба във виртуална книжарница и при наличие на търсене може да се отпечата в необходимия тираж.

0
0
0
s2sdefault
 • МАКРОФОТОГРАФИЯ НА ГЪБИ

  Бяла гъбка в гората
  Някакъв лист непознат
  е залепнал на шапката.
  XVII в. Мацуо Басьо

  Прочети още...  
 • ФОКУСИРАНЕ ПРИ МАКРОСНИМКА

  Две думи за фокуса

  Няма човек, който се занимава с фотография да не се е сблъсквал с подобен проблем: разглеждаш снимките си и виждаш, че част от тях не са резки. Особено обидно е, ако нерязка е най-интересната сюжетно или композиционно снимка.

  Прочети още...  
 • МАГИЧНИЯТ ДЕКОР

  Веднъж, снимайки насекоми изведнъж осъзнах, че те живеят в съвсем друг свят. Живеят заедно с нас, около нас, но светът им е съвсем различен.

  Прочети още...  
 • ОБЪРНАТ ОБЕКТИВ

    

  Макроадаптер

  Позволява скрепване на два обектива (coupling), един, поставен на фотоапарата и втори, обърнат с челната си леща към неговата челна леща. Обърнатият обектив на практика изпълнява ролята на проксарна леща или макроконвертор.

  Прочети още...  
 • ПРОКСАРНА ЛЕЩА

  Най-лесния и евтин начин за макрофотография е използването на проксарни (макро-) лещи (филтри).

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.