• РЕКЛАМНА ПРЕДМЕТНА ФОТОГРАФИЯ. СНИМАНЕ НА МАТОВИ ОБЕКТИ

  Предметната фотография е един от най-актуалните и търсени жанрове на съвременния фотографски пазар.

  Тя намира широко приложение в сайтове, в Интернет магазини, списания, реклама, дизайн на опаковки, полиграфска продукция и др.

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #6. СХЕМА НА ОСВЕТЛЕНИЕТО В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  Започвайки снимките огледайте изделието, отбележете особеностите и материалите.

  Прочети още...  
 • ПРОДУКТОВО ЗАСНЕМАНЕ НА ТЪКАНИ

  Било то ръчно плетиво или елитна коприна, обкръжени сме от тъкани. Днес ще разгледаме схеми , помагащи за заснемането им. Вашите приятели, занимаващи се с ръкоделие ще ви боготворят и ако наистина ви се получават добре, даже можете да си намерите фотоместенце в голяма компания, занимаваща се с текстил.

  Прочети още...  
 • ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ

  1. За предметна фотография професионално студио не е задължително. Напълно достатъчна е и домашната обстановка: може да се снима на масата, до прозореца, на фона на окръжаващите предмети.

  Прочети още...  
 • 8 ГРЕШКИ ПРИ ОБРАБОТКАТА НА ПРОДУКТОВИ СНИМКИ

  photo by Boris Matijasevic

  1. Недостатъчно бял фон.

  Ако сте избрали бял фон за снимката, то той трябва да бъде именно бял, а не сив. Ако искате сив фон, той трябва да е по-тъмен и най-добре с градиент.

  Прочети още...

ФОТОКНИГИТЕ. ИСТОРИЯ И СЪВРЕМЕННОСТ

За първа фотокнига се смята

«Фотографии на морските водорасли на Британските острови» на Анна Аткинс (1799-1871). Излизането на тази книга станало повратен момент в историята на фотографията и издателското дело.

Първият сборник със снимки, първата книга за фотографията публикувана от жена и първата книга отпечатана по метода на фотокопирането. Единственият известен тогава метод на фотопечат бил цианотипията.

Тези сини отпечатъци подхождали прекрасно за илюстрирането на морски обекти и даже им придавали известен шарм. Оригинално библиотечно копие на «Морските водоросли» принадлежало на сър Джон Хершел, изследовател, изобретател на метода на светокопирането и други научни открития.

Едно от 13-те известни копия било придобито от Британската библиотека през 1985 г.

Силно развитие фотокнигите получили в Япония през 20-те години. Вече през 50-те всеки забележим фотограф в Япония имал своя фотокнига. Думата за фотокнига на японски е shashinshu. Днес при задаване на тази дума могат да се намерят множество японски фотокниги.

С разпространението на цифровата фотография думата фотокнига придоби още един смисъл. До това снимките се печатали и лепили в албуми, след това се появили албуми с джобове, запазващи снимките от лепилото и позволяващи преместването им. Такива фотоалбуми със снимките на нашите родители, баби и дядовци могат да се намерят в дома на всеки от нас. Но когато процесът поевтинял и се опростил, темите на тези албуми започнали да се разширяват: сватби, семейни празници, екскурзии, ежедневните похождения на милото чедо, домашните любимци — всичко станало предмет на снимане. Албумите набъбнали. Неподредените кутии с отпечатани снимки се превърнаха в неподредени кутии с дискове и флашки. Настъпи нова ера в представянето на снимките — полиграфическо отпечатване на фотокниги и албуми. Днес всеки може да създаде свой бук, не само избирайки стила на оформление, но и типа на подвързване, кориците и дори хартията.

Ще приведем като примери няколко коментара от форумите:
«Два пъти сама съм си правила без да съм дизайнер, а до фотошоп не приближавам и на изстрел разстояние. Много съм доволна – получават се отлични подаръци за родителите, които са на Ви с компютъра….» пише muhazeze
«Няма да дам линк, но неотдавна отпечатах своята първа фотокнига. За себе си, по-точно като подарък за приятели. Отнемайки ми 3-4 часа и 30 долара след два дни получих мега ексклузивен продукт, кой ще бъде безценен подарък…» пише drsky
«Мога да кажа като потребител: сигурно е “яко” да се правят фотокниги от екскурзия. Много хора вадят апарата си от калъфчето само през отпуската. И ето, да се подберат правилните снимки, да се оформят и да се направи малка книга е доста по-приятно отколкото да се затрупат измъчените гости с 300 снимки “аз на фона на морето”…” пише piskaich
Съществуват множество ресурси, които предлагат създаване на фотокниги. В каталозите им присъстват множество варианти за печат: меки или твърди корици, различни формати на печат, матова или гланцова хартия.
Покрай фотокнигите в каталозите има възможност да се изработят лъскави списания, календари и картички. Предлагат се готови тематични дизайнерски шаблони по различни теми — вариант за мързеливите. Натискаш автоматично запълване със снимки и книгата е готова. Възможно е получаване и на индивидуални проекти със съвременните фоторедактори, след което готовата продукция може да се изпрати в pdf за печат.
Някои сайтове предлагат на професионалните фотографи продажба в Интернет. Изработената в pdf книга се излага за продажба във виртуална книжарница и при наличие на търсене може да се отпечата в необходимия тираж.

0
0
0
s2sdefault
 • МАКРОФОТОГРАФИЯТА - ТАКАВА, КАКВАТО Е

  1. Определение

  В техническата литература е прието макроснимка да се нарича снимка в мащаб 1:2 и повече - т.е. когато Прочети още...  
 • ЛОВЪТ НА ГАДА

  Дмитрий Константинов
  Дълго встъпление . Бърз курс по техника на безопасност . Гекон токи . Габонска усойница . Папуански гигантски гущер . Плетевидка . Кайманов гущер  . Гладкочел кайман .  Червеноопашата медянка . Зелена игуана . Заключение
 • МАКРООБЕКТИВ

  Макрообективът е най-подходящия избор за макрофотография, т.е. с него се постига най-добрия резултат. Конструиран специално за макрофотография, с по-висока резолюция и значително "по-остър" от нормалните си събратя.

  Прочети още...  
 • ФОКУСИРАНЕ ПРИ МАКРОСНИМКА

  Две думи за фокуса

  Няма човек, който се занимава с фотография да не се е сблъсквал с подобен проблем: разглеждаш снимките си и виждаш, че част от тях не са резки. Особено обидно е, ако нерязка е най-интересната сюжетно или композиционно снимка.

  Прочети още...  
 • ОБЪРНАТ ОБЕКТИВ

    

  Макроадаптер

  Позволява скрепване на два обектива (coupling), един, поставен на фотоапарата и втори, обърнат с челната си леща към неговата челна леща. Обърнатият обектив на практика изпълнява ролята на проксарна леща или макроконвертор.

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.