СТИВ БЛУМ

Стив Блум (Steve Bloom) е фотограф, удостоен с много награди. Специализира в снимането на животни. Направил пробив в тази област благодарение на своя иновационен подход към фотографията.

 

Родил се през 1953 г. в Южна Африка. За пръв път използвал фотоапарат, за да запечата дивата природа на Южна Африка през 70-те години на миналия век. През 1977 г. се преместил в Англия, където станал съучредител на една от водещите компании, специализирани в колажа.

Използвайки водещите цифрови технологии, той бързо създал клиентска база по целия свят и участвал в много известни проекти, например в създаването на рекламните плакати за Олимпийските игри в Барселона през 1992 г. След няколко години успешна работа в рекламната индустрия той решил да промени областта на работа напълно и започнал да снима диви животни. Не след дълго получил престижната награда IPC Power of Photography Award и наградата Mitsubishi Digital Imaging Award.

Снимките му често се появяват във фотоизданията. Пише статии за British Journal of Photography. В дните, в които не пътешества, снимайки дивата природа, Блум работи в своето съвременно цифрово студио, където обработва изображенията, преди да ги отпечата.

Иска ми се в кадъра да попане възможно най-много небе и част от окръжаващия пейзаж, а животното да е изобразено в естествената му среда. Ако се използва този метод на снимане, фотографията не само запечатва самото животно, но и придава особена атмосфира. Приближавайки да животните, аз усещам особен емоционален контакт с тях. Понякога ми се струва, че и те го чустват и сякаш позират за своите портрети.
Защо снимам именно в Източна Африка? Струва ми се, че там се крие нещо дълбоко символично, митологично, нещо което отсъства например при животните на Арктика или Южна Америка.

Сайт на фотографа

2010 © MACROPIC

© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.