ДЖИМ БРАНДЕНБУРГ

Фотографът от Минесота Джим Бранденбург (Jim Brandenburg), спокоен и склонен към съзерцание човек е един от най-квалифицираните и плодовити майстори на снимането на дивата природа. Налагало му се е да чака дълги часове, за да изглеждат естествено снимките му. Той твърди, че «фотографията е по-лесна за възрприемане отколкото текста…

Старата пословица, че е по добре един път да видиш, отколкото сто пъти да чуеш го потвърждава».

Бранденбург започнал да снима още в колежа, после бил журналист, бил нещатен фотограф на National Geographic, които през 1978 година сключили постоянен договор. Оттогава Бранденбург изпълнил множество задачи за National Geographic, издал няколко книги и взел участие в телевизионни проекти. Негови снимки са публикувани в Life, Audubon, Smithsonian, Natural History, World, Geo, BBC Wildlife.

За годините на своята фотографска дейност Бранденбург е обиколил целия свят. През 1981 година Пощенската служба на САЩ го наела да създаде серия от марки, посветени на дивата природа. През 1990 г. бил в състава на подвижната изложба «Американски графичен дизайн», показана в различни градове на САЩ и Великобритания.

Една от знаковите експедиции на фотографа се провеле през 1988 г., когато той заснел глутница арктически вълци на остров Елсмир, част от северо-източния канадски арктически архипелаг. Предполага се, че това е била последната истински дива глутница, която не се бояла от хората.

Бранденбург бил два пъти фотограф на годината във версията Национална асоциация на фотографите от пресата (National Press Photographers Association) и признат за най-добър фотограф на дивата природа в конкурса на Kodak, провеждащ се в Лондонския природонаучен музей и BBC Wildlife. Също така станал един от петте американци, получили награда за международен принос в програмата за защита на природата на ООН през 1991 году. Има издадени книги:«White Wolf — Living with an Arctic Legend», 1988, «Minnesota — Images of Home», 1990, «Brother Wolf — A Forgotten Promise», 1993 и две детски книжки — «To the Top of the World», 1993 и «Sand and Fog», 1994.


Джим Бранденбург е член на съвета на директорите на Фонда за защита на дивата природа и помага на учебния център Environment and Wolf Ridge и други природозащитни организации.

Награди на фотографа:
1991 — World Achievement Award, United Nations

Сайт на фотографа

2010 © MACROPIC

© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.