ПИТЪР БЕРД

Питър Берд (Peter Beard) се родил в Ню Йорк през 1938 година. На дванадесет години започнал да снима и веднага започнал за използва снимките в своите дневници, които водел от ранно детство.

Именно този «дневников» стил легнал в основата на творчеството му и станал отличителна негова черта. Берд учил в в медецинския факултет на Иейл, като известно време се увличал и от история на изкуството.

За първи път посетил Африка след като прочел книгата на легендарната писателка Карен Бликсен (пишеща под псевдоним Исак Динисен) «Out of Africa». Именно тя го вдъхновила за пътуването. В началото на 60-те Берд започнал работа в кенийския национален парк «Цаво», където заснел хиляди слонове и черни носорози.


Първата му изложба се състояла през 1975 година в Ню Йорк, в галерията Blum Helman. Питър Берд работил не само върху своите работи, но и сътрудничил в рамките на различни проекти с много художници: Анди Уорхол, Ендрю Уайет, Ричард Линднер, Тери Сазерн, Труман Капоти и Франсис Бекон.

Покрай многочислените фотоалбуми били издадени и художествени книги: «Eyelids of the Morning: The Mingeled Destines of Crocodiles and Men» (1973) и «Longing for Darkness» (1975), а пре 2004 година бял свят видяла книга, написана специално за дъщеря му - "Zara’s Tales: Perilous Escapades in Equatorial Africa". Двете последни книги («Art Edition» и «Collector’s Edition») излезли от издателство Taschen през 2006-та и 2007-ма година. Те били колекционерски издания в ограничен тираж.

Книгите на Питър Берд са написани в дневников стил, много страници представляват сложни колажи, съставени от фотографии (свои и чужди), рисунки на животни и хора, изрезки от вестници, петна от кръв (на животни или на самия автор!), изсушени листа и насекоми и т.н. Тематиката на фотографските и художествените работи на Питър Берд не се ограничиват само с Африка — присъстват нюйоркските артистични среди, светът на модата и Холивуд. Берд е фотограф, писател, художник, пътешественик, всестранно надарен твърец, който продължава да удивлява света с произведенията си.

Самоастоятелни изложби
1999 — Peter Beard — Stress & Density, KunstHaus Wien, Vienna

Групови изложби
2007 — Marilyn Monroe — Life as a Legend, The Dayton Art Institute, Dayton, OH
2006 — Life as a Legend — Marilyn Monroe, Boca Raton Museum of Art, Boca Raton, FL
2006 — Marilyn, The Womens Museum, Dallas, TX
2004 — Lightbound, The Minneapolis Institute of Arts, Minneapolis, MN
2003 — Marilyn. The life of a legend, County Hall Fine Art, London (England)
2000 — Et lhomme crea la femme, Fifty One Fine Art Photography, Antwerp

Сайт на фотографа

2010 © MACROPIC

© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.