• РЕКЛАМНА ПРЕДМЕТНА ФОТОГРАФИЯ. СНИМАНЕ НА МАТОВИ ОБЕКТИ

  Предметната фотография е един от най-актуалните и търсени жанрове на съвременния фотографски пазар.

  Тя намира широко приложение в сайтове, в Интернет магазини, списания, реклама, дизайн на опаковки, полиграфска продукция и др.

  Прочети още...  
 • ФУУД ФОТОГРАФИЯ

  Дейвид Лофтус и Джейми Оливър

  За много от нас празниците са ядене, ядене и пак ядене. В този кратък урок с нас ще споделят своя опит известният кулинар Джейми Оливър и професиональният фууд фотограф Дейвид Лофтус.

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #3. ФОТОАПАРАТ, ОБЕКТИВ И СТАТИВ В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  1. Изборът на фотоапарат за продуктова фотография е нееднозначен въпрос.  Мнозина използват висок клас компактни фотоапарати при снимане на дребни предмети заради възможността да визират на дисплея и заради по-дълбокото рязко изобразено пространство.

  Прочети още...  
 • 8 ГРЕШКИ ПРИ ОБРАБОТКАТА НА ПРОДУКТОВИ СНИМКИ

  photo by Boris Matijasevic

  1. Недостатъчно бял фон.

  Ако сте избрали бял фон за снимката, то той трябва да бъде именно бял, а не сив. Ако искате сив фон, той трябва да е по-тъмен и най-добре с градиент.

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #2. ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТНОТО МЯСТО В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

   

  • Заблуда е, че предметната палатка е много удобна за снимане на голям брой предмети. Използването на палатка за продуктова фотография често не ускорява процеса, а го забавя, особено при смяна на изделията или гледната точка.
  • Прочети още...

СТИВЪН КЛАЙН

Изучаването на тези две дисциплини ми доказа, че сравнението между фотографията и живописта е напълно безполезно. Няма смисъл да се създават снимки, които са хубави само във връзката си с миналото и са оправдани само в сходството си с други видове изкуство. Напротив, винаги трябва да се гледа в бъдещето.

 

В наши дни въпросът за принадлежността на фотографията към света на изящните изкуства не буди съмнение у никого. Заедно с т.нар. художествена фотография, правото си на принадлежност към света на високото изкуство започна да отстоява и рекламната сестра. С какво по-лоши са снимките на дрехи и парфюми за рекламния проспект? Още повече произведения на изкуството са портретите на знаменитости и очерци за живота им. А и самите знаменитости бързат да се отблагодарят на придворните си фотографи, обявявайки ги за художници, а произведенията им, в това число собствените си портрети за произведения на изкуството. И ако Брад Пит и Мадона препоръчват Стивън Клейн да се смята за "не моден фотограф, а художник", на нас ни остава само да се подчиним. Още повече, че повечето т.нар. художествени критици са съгласни с тях.

Стивън Клайн (Steven Klein) се родил през 1961 г. в Ню Йорк. Първият фотоапарат попаднал у младия човек при странни обстоятелства: "Бях на 13 и бях тръгнал към градския пазар", - спомнял си той по-късно, - "Тук към мен приближи някакъв човек и ми връчи фотоапарат. Това беше малка евтина "сапунерка". След този случай започнах да снимам. ... По-късно започнах работа в болница за душевно болни. Аз ги наблюдавах и снимах". Друг път той разказва за своя първи модел, в който се влюбил още в началното училище: "Бях си загубил ума по нея и я снимах дълги години. Приличаше на индианка: сплетени дълги коси, мургава кожа, големи тъмни очи. Имаше особено чувство за стил. При нея за първи път видях френски Vogue; тогава нямах ни най-малка представа за света на модата".

Но в това време Стивън Клайн изобщо не мислел за кариера на фотограф: "От 12 или 13 годишна възраст мечтаех да стана художник, занимавах се с грънчарство и керамика", - разказвал той, - "По-късно се захванах с фотография, оборудвах си лаборатория в мазето, но това занимание не ме привлече много".

След завършването на училище младият човек изучавал живопис в Род-Айлънското училище по дизайн (Rhode Island School of Design).

Ако Стивън Клайн рисувал след завършването си, то било само за душата, за изкарване на насъщния използвал фотографията. От началото на 90-те участвал в рекламните кампании на "Calvin Klein", "Dolce & Gabbana", "Nike", Алекзандър МакКуин и редица други дизайнери. Снимките му се печатали в такива издания, като "i-D", "W", "Arena", "Dazed & Confused", "Commons & Sense", "Rolling Stones", "Vogue". "Стивън Клайн е един от най-търсените модни фотографи", - твърдял "New York Times" през януари 1993 г. И оттогава известността на фотографа продължава да расте.

Снимките на Стивън Клайн не бива да се наричат "суперскандални", въпреки, че маестрото работи от натура, не се отграничава от хомоеротиката, садомазохизма, различните атрибути на сексуалните субкултури на нашето време. Понякога агентът му съобщавал, че снимките му са прекалено вулгарни за някои редактори и те отказват да работят с него.

Клайн работи с много знаменитости - сред клиентите му са Анджелина Джоли и Брад Пит, Джъстин Тимбърлейк, Том Форд, Клаудиа Шифър, Бритни Спиърс, Наоми Кембъл ... Трудно е да се изброят! Но най-голма популярност му донесло сътрудничеството с Мадона. Запознали се в Лондон, където попзвездата имала участие в някакво шоу. След спектакъла Стивън отишъл при нея в гримьорната ... и оттогава работи заедно с нея.

Най-известният проект на Стивън и Мадона е със странното име "X-STaTIC Pro=CeSS" и включва няколко фотосесии, колажи и видеоинсталации. През пролетта на 2003 г. узложбата била представена в Ню Йорк при голям успех.

Може да се каже, че успехът на Стивън Клайн е успеха на моделите му. Мадона например може да направи известен всеки, и то не само фотограф. Последното и протеже, 22-годишният модел Иисус Лус получавал за участие около 200 долара. След като Клайн запечатал голия юноша с известната му любима, хонорарите му стигнали до 135 000 долара.

Стивън Клайн твърди, че звездното име на модела няма за него никакво значение. "Брад и Мадона са едни от най-важните икони на нашето време", - казал той в интервю, - "Но работя с тях без връзка със статуса им. Започнах сътрудничеството си с тях, защото могат да са различни и винаги са готови за моите експерименти". От една страна разбира се е прав. Но опитайте се да поставите на мястото на Мадона артистка от провинциален театър, дори най-талантливата и готова "да се превъплати в друг човек" по желание на фотографа. Ще искат ли известните списания да отпечатата снимки на средностатистическо семейство, вместо Анджелина и Брад. По-скоро нито редакторите, нито зрителите ще покажат особен възторг.

2010 © MACROPIC

0
0
0
s2sdefault
 • СУПЕРМАКРО

  Между многото жанрове във фотографията особено място заема фотографирането на малки обекти в едър план.

  Прочети още...  
 • ЛОВЪТ НА ГАДА

  Дмитрий Константинов
  Дълго встъпление . Бърз курс по техника на безопасност . Гекон токи . Габонска усойница . Папуански гигантски гущер . Плетевидка . Кайманов гущер  . Гладкочел кайман .  Червеноопашата медянка . Зелена игуана . Заключение
 • ФОКУСИРОВЪЧНИ РЕЛСИ

  Фокусировъчните релси (Макрорелси, макрошейна, Focusing Rail) се поставят между главата на статива и фотоапарата и позволяват при фокусиране да се движи камерата, а не както при обичайното фокусиране - чрез въртене на гривната на фокуса. При снимане с фиксиран мащаб това е единственият начин на фокусиране.

  Прочети още...  
 • СВЕТКАВИЦИ В МАКРОФОТОГРАФИЯТА

  Ако предметното разстояние е малко, както при повечето методи за макрофотография нормалното осветление на обекта става трудно, възможно е само отстрани.

  Прочети още...  
 • ТЕЛЕКОНВЕРТОР

  Телеконверторът също може да бъде използван в макрофотографията. Всеки голям поизводител има в гамата си от обективи и телеконвертори.

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.