ПЕТЕР ЛИНДБЕРГ

Родeн в на границата между Полша и Източна Германия през 1944 г., Пeтер Линдберг (Peter Lindbergh) изкарал детството си в западно-германското градче Дюисбург. Разположено в сърцето на Рурска област, Дюисбург е център на тежката промишленост.

 

Там, където живял Линдберг, единият бряг на реката бил покрит със зелена трева и дървета, а другият бил застроен с фабрики и корабни докове.
Фотоисторикът Мартин Харисън отбелязва, че този контраст от детството е намерил отражение на страниците на "Images of Women".
Противопоставянето на голи дървета и електрически стълбове остава символ на биографията на Линдберг и преминава като нишка през цялото му творчество.


Една от най-известните му ранни снимки, направена за компанията Comme des Garçons през 1988 г., изобразява три модела в облаци от пара сред машините на фабриката.
През 1978 г., след публикации на снимки в "Stern Magazine", Линдберг пристигнал в Париж.


Първата книга на Линдберг, "Ten Women", черно-бяло портфолио на десет от най-добрите фотомодели за времето си била издадена през 1996 г. и продадена в тираж повече от 100000 екземпляра. Втората, "Peter Lindbergh: Images of Women", избрани работи на фотографа от средата на 80-те до средата на 90-те излязла през 1997 г.

Снимката разказва за огромните политически, промишлени и културни промени, протичащи Европа в края на 80-те.г., изобразява три модела в облаци от пара сред машините на фабриката.
По късните снимки на Линдберг са огледало на живота. Описвайки работите му, "American Photo" съобщават: "...най-важното качество на снимките на Пeтер Линдберг (Peter Lindbergh) е откровеността, почти шокиращата честност. Моделите се откриват емоционално за камерата...".


Питер бил на 27, когато за първи път взел камера в ръка. Скоро след това той станал помощник на фотографа Ханс Лукс. През 1973, след завършване на двегодишното обучение при Ханс, започнал работа като независим рекламен фотограф.


През март 1996 Питър Арнел поканил Линдберг да заснеме няколко рекламни кампании с участието на Тина Търнър за компанията "Hanes", продаваща дрехи. Също така заснел видеоклип към песента "Missing You" на Тина.

2010-17 © MACROPIC

© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.