ДЕЙВИД ХАМИЛТЪН

Дейвид Хамилтън (David Hamilton) се родил на 15 април 1933 г. във Великобритания.

Детството му преминало в Лондон. С началото на Втората Световна Война Дейвид напуснал училище. По време на евакуациите ХамилтОн пребивавал в Дорсет, който е източник на вдъхновение през целия му живот.

 

След войната Хамилтън се върнал в Лондон. Веднага след като завършил училище, семейството му се преместило във Франция, която станала негов дом.

Художествените навици на Дейвид са изградени в хода на работа като архитект. На 20 пристигнал в Париж, където работил като графичен дизайнер заедно с Петер Кнап (Peter Knapp) в ELLE.

След като Дейвид станал известен, списанието Queen го подмамило с длъжността арт директор. Но любовта към Париж не напускала Хамилтън и той се върнал в любимия си град , където скоро станал арт директор на Printemps. Дейвид започнал занимания с комерсиална фотография и уникалният му стил бързо му донесъл успех.

Неговите работи се печатали в Realites, Twen и Photo. В края на 60-те снимките на Хамилтън станали разпознаваеми. По-нататъчният му успех е съпроводен от десетки албуми с милионни тиражи, пет филма и огромен брой изложби.

През декември 1977 г., едновременно с пускането на филма Bilitis, в галерията Images Gallery в Ню Йорк се състояла изложба от работите на фотографа.

През 2003 г. стилът му на снимане с омекотен фокус се върнал във водещите издания за мода Vogue, ELLE и т.н.

Понеже често обекти на снимките на Хамилтън са тийнейджърки, фотографиите му са в авангарда на дебатите "изкуство или порнография". Характерни за противниците на Хамилтън са думите на Глен Холанд, 73-годишен фотограф от Сен Тропе: "Ние сме дълбоко огорчени и разочаровани от това, че Дейвид Хамилтън е един от най-най-успешните фотографи в света. Книгите му се продават в милиони екземпляри."

Основните обвинения в детска порнография се чуват от Северна Америка и Британия. В края на 90-те консервативно настроените Американски Християни протестирали около книжарниците, продаващи книгите на Хамилтън. Усилията им не дали резултати.

През 2005 г. полицията на графство Съри в южна Великобритания обявила книгите на Дейвид Хамилтън за незаконни. По-късно полицията била принудена да поднесе публично извиненията си за необосновани обвинения, направени от детектив Саймън Леджър и да заяви, че няма основания за забрана на работите на Дейвид Хамилтън. 

2010-2017 © MACROPIC

© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.