НОБУЙОШИ АРАКИ

Нобуйоши Араки (Nobuyoshi Araki) е роден в Токио през 1940 г.

 

В семейството той бил петото дете.

Имал трима братя и три сестри.

Първата си камера получил на 12 години от баща си, който бил увлечен от фотографията.

Учейки в университета Тиба за инженер, Араки започнал да изучава фотография и кино.

Скоро след завъшването на университета, Нобуйоши започнал работа като фотограф в агенцията Dentsu.

През 1970 г. издал в ограничен тираж знаменитата си книга "Xeroxed Photography Book", която разпространявал сред приятелите си, критици и случайни хора, избрани от телефонния указател.

В Dentsu Нобуйоши се запознал с Йоко Аоки (Yoko Aoki), работеща като секретар в агенцията.

През 1971 г. влюбените се оженили и заминали на сватбено пътешествие.

По време на пътешествието Араки се увлякъл по интимната фотография и при завръщането си издал книгата "Sentimental Journey".

През 1972 г. фотографът напуснал Dentsu.

През 1979 г. Араки заминал за Ню Йорк за откриването на шоуто "Japan: A Self-Portrait", с помощта на международния Център по Фотография. През същата година в списанието "SM Sniper" публикували първата му серия от бандаж-фотографии.

През 1981 г. Нобуйоши открил своя компания "Araki Limited Company". А по-късно създал свой собствен стил на прожектиране "Arakinema", при който се използват два проектора.

На 27 януари починала съпругата на фотографа.

В биографията му са записани огромен брой изложби и моноспектакли в Америка и много страни от Европа. В Япония изложбите на Араки често са затваряни, снимките конфискувани а фотографът глобен. Но това не го спряло и не е намалило популярността му в целия свят и в Япония. В творческата си биография Нобуйоши издал повече от 250 книги.

Араки никога не е крил нищо за себе си. Когато откриват, че съпругата му има рак, той я снима и организира пътуваща изложба.

Любими негови теми са цветята, жените и децата. Снимките на цветя са толкова нееднозначни, че трудно могат да бъдат отграничени от порнографията.

 

2010-2017 © MACROPIC

© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.