• РЕКЛАМНА ФОТОГРАФИЯ НА ПЛОД И МЛЯКО

  В този урок ще покажем процеса на снимане на класически рекламен дует: плод и мляко.

  Задачата на тази предметна снимка е в едър план да запечатаме момента,

  Прочети още...  
 • ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ

  1. За предметна фотография професионално студио не е задължително. Напълно достатъчна е и домашната обстановка: може да се снима на масата, до прозореца, на фона на окръжаващите предмети.

  Прочети още...  
 • МОНИТОРЪТ КАТО ФОН ЗА СНИМАНЕ НА ПРОДУКТОВА ФОТОГРАФИЯ


  Аз използвах като фон и източник на светлина ... PC монитор. Да, мониторът може да се използва успешно за снимане на малки обекти!
 • ПРОДУКТОВО ЗАСНЕМАНЕ НА ТЪКАНИ

  Било то ръчно плетиво или елитна коприна, обкръжени сме от тъкани. Днес ще разгледаме схеми , помагащи за заснемането им. Вашите приятели, занимаващи се с ръкоделие ще ви боготворят и ако наистина ви се получават добре, даже можете да си намерите фотоместенце в голяма компания, занимаваща се с текстил.

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #7. РАБОТА С ПРЕДМЕТА В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  В предметната фотография, при работа с продукта използвайте ръкавици, които не оставят власинки, за да не оставяте следи върху него.

  Прочети още...

ФОКУСИРОВЪЧНИ РЕЛСИ

Фокусировъчните релси (Макрорелси, макрошейна, Focusing Rail) се поставят между главата на статива и фотоапарата и позволяват при фокусиране да се движи камерата, а не както при обичайното фокусиране - чрез въртене на гривната на фокуса. При снимане с фиксиран мащаб това е единственият начин на фокусиране.

 

При полево снимане с неголяма увеличение, фотоапарата може да се постави на статив и да се фокусира с гривната на фокуса на обектива. При това практически се променя разстоянието от обектива до обекта, което от своя страна влияе на композицията и мащаба. При снимане с мащаб 1:1 обаче, тези проблеми проблеми сериозно напомнят за себе си, тъй като всяко докосване на ринга на фокуса води до сериозно изменение на композицията и размера на обекта в кадъра.

Корекции на положението на статива при такова увеличение е просто невъзможно, доколкото всяко незначително придвижване на фотоапарата по такъв груб метод фоди до пълно разфокусеране на кадъра и дори да загуба на обекта във визьора.

Работата с фокусировъчни релси в полеви условия изисква търпение и практика. Закрепването на фотоапарата във вертикално положение /портрет/ става проблемно, тъй като неравномерното разположение на теглото прави системата неустийчива и податлива на вибрации. Още един проблем е увеличената височина на системата при захващането на релсите върху главата на статива. На метър от земята няма да има проблем, но ако и близко до повърхността и става трудно. Да не забравяме, че и обектът трябва да е абсолютно неподвижен /дори лек ветрец, или поклащане на тревичката провалят снимката/.
Всички грешки при снимане в голям мащаб стават очевидни!

+ позволяват фокусиране без да се променя мащаба и композицията.
+ благодарение на дългия ход на винта фокусирането дори е по-прецизно, отколкото от гривната на обектива.

- увеличава теглото и височината на цялата система - фотоапарат, релси, статив.
- благодарение на това прави системата по-неустойчива към вибрации.
- качествените модели са скъпи

0
0
0
s2sdefault
 • ПРОКСАРНА ЛЕЩА

  Най-лесния и евтин начин за макрофотография е използването на проксарни (макро-) лещи (филтри).

  Прочети още...  
 • ОБЪРНАТ ОБЕКТИВ

    

  Макроадаптер

  Позволява скрепване на два обектива (coupling), един, поставен на фотоапарата и втори, обърнат с челната си леща към неговата челна леща. Обърнатият обектив на практика изпълнява ролята на проксарна леща или макроконвертор.

  Прочети още...  
 • СВЕТКАВИЦИ В МАКРОФОТОГРАФИЯТА

  Ако предметното разстояние е малко, както при повечето методи за макрофотография нормалното осветление на обекта става трудно, възможно е само отстрани.

  Прочети още...  
 • МАКРОПРЪСТЕНИ

  Използването на макропръстени е друг метод за превръщане на обикновен обектив в макрообектив.

  Прочети още...  
 • МАКРОФОТОСНИМКА: ПРИСПОСОБЛЕНИЯ ЗА ОГЛЕДАЛНО-РЕФЛЕКСЕН ФОТОАПАРАТ

  Втората статия от замисления цикъл от статии за макрофотографията. В първата статия Съвети за макроловците, предлагам няколко съвета към любителите на макролова на безгръбначни

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.