• МОНИТОРЪТ КАТО ФОН ЗА СНИМАНЕ НА ПРОДУКТОВА ФОТОГРАФИЯ


  Аз използвах като фон и източник на светлина ... PC монитор. Да, мониторът може да се използва успешно за снимане на малки обекти!
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #4. ОСВЕТЛЕНИЕ В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  За предметна фотография се използва два типа осветление – постоянно и импулсно.

  Постоянното осветление не е скъпо, могат да се използват подръчни средства като халогенни и енергоспестяващи лампи. Те са любими на начинаещите, доколкото позволяват светлинна схема да се построи нагледно. Но и налага редица съществени ограничения:

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #6. СХЕМА НА ОСВЕТЛЕНИЕТО В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  Започвайки снимките огледайте изделието, отбележете особеностите и материалите.

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #2. ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТНОТО МЯСТО В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

   

  • Заблуда е, че предметната палатка е много удобна за снимане на голям брой предмети. Използването на палатка за продуктова фотография често не ускорява процеса, а го забавя, особено при смяна на изделията или гледната точка.
  • Прочети още...  
  • 8 ГРЕШКИ ПРИ ОБРАБОТКАТА НА ПРОДУКТОВИ СНИМКИ

   photo by Boris Matijasevic

   1. Недостатъчно бял фон.

   Ако сте избрали бял фон за снимката, то той трябва да бъде именно бял, а не сив. Ако искате сив фон, той трябва да е по-тъмен и най-добре с градиент.

   Прочети още...

СВЕТОДИОДНО РИНГОВО ОСВЕТЛЕНИЕ

Сравнително евтина алтернатива на макроринговата светкавица. В повечето случаи прилича досущ на нея, като захранващият блок се закрепва към гнездото на светкавицата на тялото на фотоапарата.

В различните модели се вграждат различен брой светодиоди (LED)(до 60), като има възможност за управление на мощността дифузно, чрез намаляване на броя светещи диоди, така и чрез включвена на едната полуокръжност за едностранно осветяване (отгоре или отдолу, отляво или отдясно). Закрепят към резбата за филтри на обектива чрез адаптери.

Съществуват модели, които освен рингова, имат и две подвижни глави за по-широки възможности за творческа фотография. Има и модели, при които захранващият блок е интегриран към осветителното тяло, т.е. не е изнесен върху тялото на фотоапарата. Това позволява използването им с компактни фотоапарати, които нямат гнездо за външна светкавица.


+ Цена. Значително по-евтини от рингова светкавица.
+ Оценка на светлинния рисунък на сцената визуално, преди да се направи снимката, съответно фотоапаратът коригира експозицията при вече осветен обект.
+ Някои модели позволяват използването с компактни фотокамери, които нямат гнездо за външна светкавица.
+ Удобни за работа.


- Позволяват работа на много къси дистанции, като производителите дават максимална дистанция до 40-50 см., като в повечето случаи са в сферата на добрите пожелания.
- Енергоемки, кратък ресурс на работа. При постоянно осветление за разлика от светкавиците, характеристиката е продължителност на работа, а не в брой светвания (с един комплект батерии). При най-скъпите модели производителят дава 40 минути, които на практика са значително по-малко.

0
0
0
s2sdefault
 • СУПЕРМАКРО

  Между многото жанрове във фотографията особено място заема фотографирането на малки обекти в едър план.

  Прочети още...  
 • МАКРОФОТОГРАФИЯТА - ТАКАВА, КАКВАТО Е

  1. Определение

  В техническата литература е прието макроснимка да се нарича снимка в мащаб 1:2 и повече - т.е. когато Прочети още...  
 • СВЕТОДИОДНО РИНГОВО ОСВЕТЛЕНИЕ

  Сравнително евтина алтернатива на макроринговата светкавица. В повечето случаи прилича досущ на нея, като захранващият блок се закрепва към гнездото на светкавицата на тялото на фотоапарата.

  Прочети още...  
 • ФОКУСИРАНЕ ПРИ МАКРОСНИМКА

  Две думи за фокуса

  Няма човек, който се занимава с фотография да не се е сблъсквал с подобен проблем: разглеждаш снимките си и виждаш, че част от тях не са резки. Особено обидно е, ако нерязка е най-интересната сюжетно или композиционно снимка.

  Прочети още...  
 • МАКРОМЕХ

  Използването на макромех е друг метод за превръщане на обикновен обектив в макрообектив. Разтяга се до 100, 200 и повече мм. Като цена е съизмерим с проксарните лещи, т.е. евтин.

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.