• РЕКЛАМНА ПРЕДМЕТНА ФОТОГРАФИЯ. СНИМАНЕ НА МАТОВИ ОБЕКТИ

  Предметната фотография е един от най-актуалните и търсени жанрове на съвременния фотографски пазар.

  Тя намира широко приложение в сайтове, в Интернет магазини, списания, реклама, дизайн на опаковки, полиграфска продукция и др.

  Прочети още...  
 • 15 СЪВЕТА ЗА КУЛИНАРНАТА ФОТОГРАФИЯ

  В сравнение с останалите жанрове във фотографията, снимането на храна е най-близък до категорията “направи си сам”.

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #7. РАБОТА С ПРЕДМЕТА В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  В предметната фотография, при работа с продукта използвайте ръкавици, които не оставят власинки, за да не оставяте следи върху него.

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #3. ФОТОАПАРАТ, ОБЕКТИВ И СТАТИВ В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  1. Изборът на фотоапарат за продуктова фотография е нееднозначен въпрос.  Мнозина използват висок клас компактни фотоапарати при снимане на дребни предмети заради възможността да визират на дисплея и заради по-дълбокото рязко изобразено пространство.

  Прочети още...  
 • РЕКЛАМНА ПРЕДМЕТНА ФОТОГРАФИЯ. СНИМАНЕ НА ГЛАНЦОВИ ОБЕКТИ

  Имиджова снимка на марката Skin Code

  Прочети още...

СВЕТКАВИЦИ В МАКРОФОТОГРАФИЯТА

Ако предметното разстояние е малко, както при повечето методи за макрофотография нормалното осветление на обекта става трудно, възможно е само отстрани.

За макрофотография съществуват два вида специализирани светкавици - рингови и такива с две глави (лампи). И двата вида се закрепят към резбата за филтри на обектива чрез адаптери, а управляващият блок с източника на енергия се закрепват на гнездото за светкавицата на фотоапарата. Първоначално макросветкавиците са създадени за нуждите на медицината и други научни цели. Голямата част от моделите дават равномерна светлина без сенки, позволяваща фотографиране на обект с научна цел напълно безпристрастно и "плоско ", но с всички детайли. За по-художествена работа тези светкавици не са подходящи.

В съвременните модели макрорингови светкавици се вграждат от 2 до 8 лампи, като в промеждутъците между тях се вгражда пилотни лампи за подсветка. Фотографът може да управлява тяхната мощност, но не направление. Същевременно може да се възползва от моделиращото осветление за оценка на светлинния рисунък.

За по-разнообразна творческа макрофотография по-подходяща е светкавица с две подвижни глави. Удобна е с това, че може да се управлява гъвкаво не само мощността на всяка от тях, но и посоката на светлинния поток. При нежелание да се похарчат пари за удобство и практичност, би могло да се избегне покупката на макросветкавица. Всяка съвременна светкавица може да се синхронизира с фотоапарата посредством кабел, а скобата за изнасяне да се изработи самостоятелно, както и да се купи готова. Втората, запълваща светкавица може да се замести с бял, отразяващ светлината екран.

 

+ Притежават всички възможности на съвременните светкавици.

+ Специално конструирани за макрофотография, без алтернатива в определени ситуации.

+ Удобни за работа.

 

- Цена. Значително по-скъпи от обикновените светкавици (сравнявайки продуктите на един производител).

- За коректно мерене на експозицията (в TTL - режим) е необходим автофокусен макрообектив, което прави комбинацията още по-скъпа.
- "Плоско" изображение при ринговата светкавица.
- Не позволява използването с компактни фотокамери, които нямат възможност да синхронизират външни светкавици.

0
0
0
s2sdefault
 • ОБЪРНАТ ОБЕКТИВ

    

  Макроадаптер

  Позволява скрепване на два обектива (coupling), един, поставен на фотоапарата и втори, обърнат с челната си леща към неговата челна леща. Обърнатият обектив на практика изпълнява ролята на проксарна леща или макроконвертор.

  Прочети още...  
 • ФОКУСИРОВЪЧНИ РЕЛСИ

  Фокусировъчните релси (Макрорелси, макрошейна, Focusing Rail) се поставят между главата на статива и фотоапарата и позволяват при фокусиране да се движи камерата, а не както при обичайното фокусиране - чрез въртене на гривната на фокуса. При снимане с фиксиран мащаб това е единственият начин на фокусиране.

  Прочети още...  
 • ТЕЛЕКОНВЕРТОР

  Телеконверторът също може да бъде използван в макрофотографията. Всеки голям поизводител има в гамата си от обективи и телеконвертори.

  Прочети още...  
 • СВЕТКАВИЦИ В МАКРОФОТОГРАФИЯТА

  Ако предметното разстояние е малко, както при повечето методи за макрофотография нормалното осветление на обекта става трудно, възможно е само отстрани.

  Прочети още...  
 • МАГИЧНИЯТ ДЕКОР

  Веднъж, снимайки насекоми изведнъж осъзнах, че те живеят в съвсем друг свят. Живеят заедно с нас, около нас, но светът им е съвсем различен.

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.