• 10 СЪВЕТА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ЕФЕКТНИ СНИМКИ ЗА ИНТЕРНЕТ МАГАЗИН

  При създаването на собствен интернет магазин пред вас възникват две основни задачи: в него да влязат посетители и отваряйки го, да не го напуснат веднага. За това несъмнено помагат красивите, увлекатерни снимки, които при цялата си художественост са длъжни да разкажат какво именно продавате.

  Прочети още...  
 • РЕКЛАМНА ПРЕДМЕТНА ФОТОГРАФИЯ. СНИМАНЕ НА МАТОВИ ОБЕКТИ

  Предметната фотография е един от най-актуалните и търсени жанрове на съвременния фотографски пазар.

  Тя намира широко приложение в сайтове, в Интернет магазини, списания, реклама, дизайн на опаковки, полиграфска продукция и др.

  Прочети още...  
 • ЗАЩО Е НУЖНО ЗАСНЕМАНЕ НА СТОКИ ЗА КАТАЛОГ ИЛИ ИНТЕРНЕТ МАГАЗИН?

  Собствениците и управителите на интернет магазини знаят, че от това как е представена стоката зависят продажбите.

  Прочети още...  
 • РЕКЛАМНА ФОТОГРАФИЯ НА ДРЕХИ В 7 СТЪПКИ

  Следните насоки ще ви помогнат да създадете качествена рекламна фотография на облекла, представено от модел.
 • АЗ-ЪТ НА ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ: 7 СТЪПКИ

   
  Често се случва. Задачата е да се заснемат няколко предмета за публикуване в каталог. Първата мисъл е да се наеме фотограф.

СВЕТКАВИЦИ В МАКРОФОТОГРАФИЯТА

Ако предметното разстояние е малко, както при повечето методи за макрофотография нормалното осветление на обекта става трудно, възможно е само отстрани.

За макрофотография съществуват два вида специализирани светкавици - рингови и такива с две глави (лампи). И двата вида се закрепят към резбата за филтри на обектива чрез адаптери, а управляващият блок с източника на енергия се закрепват на гнездото за светкавицата на фотоапарата. Първоначално макросветкавиците са създадени за нуждите на медицината и други научни цели. Голямата част от моделите дават равномерна светлина без сенки, позволяваща фотографиране на обект с научна цел напълно безпристрастно и "плоско ", но с всички детайли. За по-художествена работа тези светкавици не са подходящи.

В съвременните модели макрорингови светкавици се вграждат от 2 до 8 лампи, като в промеждутъците между тях се вгражда пилотни лампи за подсветка. Фотографът може да управлява тяхната мощност, но не направление. Същевременно може да се възползва от моделиращото осветление за оценка на светлинния рисунък.

За по-разнообразна творческа макрофотография по-подходяща е светкавица с две подвижни глави. Удобна е с това, че може да се управлява гъвкаво не само мощността на всяка от тях, но и посоката на светлинния поток. При нежелание да се похарчат пари за удобство и практичност, би могло да се избегне покупката на макросветкавица. Всяка съвременна светкавица може да се синхронизира с фотоапарата посредством кабел, а скобата за изнасяне да се изработи самостоятелно, както и да се купи готова. Втората, запълваща светкавица може да се замести с бял, отразяващ светлината екран.

 

+ Притежават всички възможности на съвременните светкавици.

+ Специално конструирани за макрофотография, без алтернатива в определени ситуации.

+ Удобни за работа.

 

- Цена. Значително по-скъпи от обикновените светкавици (сравнявайки продуктите на един производител).

- За коректно мерене на експозицията (в TTL - режим) е необходим автофокусен макрообектив, което прави комбинацията още по-скъпа.
- "Плоско" изображение при ринговата светкавица.
- Не позволява използването с компактни фотокамери, които нямат възможност да синхронизират външни светкавици.

0
0
0
s2sdefault
 • ЛОВЪТ НА ГАДА

  Дмитрий Константинов
  Дълго встъпление . Бърз курс по техника на безопасност . Гекон токи . Габонска усойница . Папуански гигантски гущер . Плетевидка . Кайманов гущер  . Гладкочел кайман .  Червеноопашата медянка . Зелена игуана . Заключение
 • МАКРОМЕХ

  Използването на макромех е друг метод за превръщане на обикновен обектив в макрообектив. Разтяга се до 100, 200 и повече мм. Като цена е съизмерим с проксарните лещи, т.е. евтин.

  Прочети още...  
 • МАКРОФОТОГРАФИЯТА - ТАКАВА, КАКВАТО Е

  1. Определение

  В техническата литература е прието макроснимка да се нарича снимка в мащаб 1:2 и повече - т.е. когато Прочети още...  
 • МАКРОФОТОСНИМКА: ПРИСПОСОБЛЕНИЯ ЗА ОГЛЕДАЛНО-РЕФЛЕКСЕН ФОТОАПАРАТ

  Втората статия от замисления цикъл от статии за макрофотографията. В първата статия Съвети за макроловците, предлагам няколко съвета към любителите на макролова на безгръбначни

  Прочети още...  
 • ОБЪРНАТ ОБЕКТИВ

    

  Макроадаптер

  Позволява скрепване на два обектива (coupling), един, поставен на фотоапарата и втори, обърнат с челната си леща към неговата челна леща. Обърнатият обектив на практика изпълнява ролята на проксарна леща или макроконвертор.

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.