• ПРЕДМЕТНА СНИМКА НА ДИМ

  “smoke”, автор Raul Ospina

  Заснемането на дим не е лесно, но ако имате време или стоите вкъщи в някой дъждовен ден, можете да опитате.

  Прочети още...  
 • ПРЕДМЕТНА ФОТОГРАФИЯ НА БЯЛ ФОН

  Става дума за снимане на изолирани обекти на бял фон, доколкото именно този тип предметна фотография е най-търсен от фотобанките и по щастливо стечение на обстоятелствата, пределно лесен за научаване. Той изисква преди всички акуратност и внимание към детайлите.
 • ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ

  1. За предметна фотография професионално студио не е задължително. Напълно достатъчна е и домашната обстановка: може да се снима на масата, до прозореца, на фона на окръжаващите предмети.

  Прочети още...  
 • ФУУД ФОТОГРАФИЯ

  Дейвид Лофтус и Джейми Оливър

  За много от нас празниците са ядене, ядене и пак ядене. В този кратък урок с нас ще споделят своя опит известният кулинар Джейми Оливър и професиональният фууд фотограф Дейвид Лофтус.

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #1. ПРИЕМАМЕ ПОРЪЧКА

  • Посетете в магазина на клиента и вижте как са изложени изделията на витрината.
  • Не се срамувайте да поискате от клиента фирмени поставки, стойки и др. за сътветната стока, ако има такива. Оригиналната опаковка също може да съдържа всякакв вид стойки, поставки и др. Прочети още...

СВЕТКАВИЦИ В МАКРОФОТОГРАФИЯТА

Ако предметното разстояние е малко, както при повечето методи за макрофотография нормалното осветление на обекта става трудно, възможно е само отстрани.

За макрофотография съществуват два вида специализирани светкавици - рингови и такива с две глави (лампи). И двата вида се закрепят към резбата за филтри на обектива чрез адаптери, а управляващият блок с източника на енергия се закрепват на гнездото за светкавицата на фотоапарата. Първоначално макросветкавиците са създадени за нуждите на медицината и други научни цели. Голямата част от моделите дават равномерна светлина без сенки, позволяваща фотографиране на обект с научна цел напълно безпристрастно и "плоско ", но с всички детайли. За по-художествена работа тези светкавици не са подходящи.

В съвременните модели макрорингови светкавици се вграждат от 2 до 8 лампи, като в промеждутъците между тях се вгражда пилотни лампи за подсветка. Фотографът може да управлява тяхната мощност, но не направление. Същевременно може да се възползва от моделиращото осветление за оценка на светлинния рисунък.

За по-разнообразна творческа макрофотография по-подходяща е светкавица с две подвижни глави. Удобна е с това, че може да се управлява гъвкаво не само мощността на всяка от тях, но и посоката на светлинния поток. При нежелание да се похарчат пари за удобство и практичност, би могло да се избегне покупката на макросветкавица. Всяка съвременна светкавица може да се синхронизира с фотоапарата посредством кабел, а скобата за изнасяне да се изработи самостоятелно, както и да се купи готова. Втората, запълваща светкавица може да се замести с бял, отразяващ светлината екран.

 

+ Притежават всички възможности на съвременните светкавици.

+ Специално конструирани за макрофотография, без алтернатива в определени ситуации.

+ Удобни за работа.

 

- Цена. Значително по-скъпи от обикновените светкавици (сравнявайки продуктите на един производител).

- За коректно мерене на експозицията (в TTL - режим) е необходим автофокусен макрообектив, което прави комбинацията още по-скъпа.
- "Плоско" изображение при ринговата светкавица.
- Не позволява използването с компактни фотокамери, които нямат възможност да синхронизират външни светкавици.

0
0
0
s2sdefault
 • УВЕЛИЧЕНИЕ. МАЩАБ

   

  Някои начинаещи фотографи бъркат термините "увеличение", "мащаб" и снимка в естествен размер.

  Прочети още...  
 • ТЕЛЕКОНВЕРТОР

  Телеконверторът също може да бъде използван в макрофотографията. Всеки голям поизводител има в гамата си от обективи и телеконвертори.

  Прочети още...  
 • МАКРОФОТОСНИМКА: ПРИСПОСОБЛЕНИЯ ЗА ОГЛЕДАЛНО-РЕФЛЕКСЕН ФОТОАПАРАТ

  Втората статия от замисления цикъл от статии за макрофотографията. В първата статия Съвети за макроловците, предлагам няколко съвета към любителите на макролова на безгръбначни

  Прочети още...  
 • СВЕТОДИОДНО РИНГОВО ОСВЕТЛЕНИЕ

  Сравнително евтина алтернатива на макроринговата светкавица. В повечето случаи прилича досущ на нея, като захранващият блок се закрепва към гнездото на светкавицата на тялото на фотоапарата.

  Прочети още...  
 • ПРОКСАРНА ЛЕЩА

  Най-лесния и евтин начин за макрофотография е използването на проксарни (макро-) лещи (филтри).

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.