• FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #5. ИЗБОР НА ФОН В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  Като правило, клиентът сам определя на какъв фон ще се снима изделието. Но въпреки това е сте длъжни да го информирате, че предмет, заснет на бял фон трудно може да се мотнира на тъмен фон.

  Прочети още...  
 • ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ

  1. За предметна фотография професионално студио не е задължително. Напълно достатъчна е и домашната обстановка: може да се снима на масата, до прозореца, на фона на окръжаващите предмети.

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #6. СХЕМА НА ОСВЕТЛЕНИЕТО В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  Започвайки снимките огледайте изделието, отбележете особеностите и материалите.

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #1. ПРИЕМАМЕ ПОРЪЧКА

  • Посетете в магазина на клиента и вижте как са изложени изделията на витрината.
  • Не се срамувайте да поискате от клиента фирмени поставки, стойки и др. за сътветната стока, ако има такива. Оригиналната опаковка също може да съдържа всякакв вид стойки, поставки и др. Прочети още...  
  • РЕКЛАМНА ФОТОГРАФИЯ НА ПЛОД И МЛЯКО

   В този урок ще покажем процеса на снимане на класически рекламен дует: плод и мляко.

   Задачата на тази предметна снимка е в едър план да запечатаме момента,

   Прочети още...

МАКРООБЕКТИВ

Макрообективът е най-подходящия избор за макрофотография, т.е. с него се постига най-добрия резултат. Конструиран специално за макрофотография, с по-висока резолюция и значително "по-остър" от нормалните си събратя.

Неприятната новина е, че е и подчертано най-скъпия метод. Обичайният мащаб на съвременните макрообективи е 1:1 (изключения до 5:1), за разлика от по-старите модели, при които мащабът най-често е 1:2. Съществуват голям брой модели, които по качество (и на изработката, и на полученото изображение) и по цена се различават в широки граници. Изборът на един или два от цялото разнообразие зависи от целите и разбира се от финансовите възможности на фотографа. Ако снимането на цветя, натюрморт или продуктова фотография е вашата цел, за вас е достатъчен по-евтиния вариант (50-60 мм.). Използването на дългофокусен обектив (напр. 150 мм.) дори би било неудобно с оглед на това, че в подобни случаи мащабът на работа е 1:3, 1:5. Обратно, ако сте луди по макрофотолов, то вашия макрообектив е с фокусни дължини от 150 до 180, 200 мм. С него, без да се презорвате ще щракнете вашата любима пеперуда от достатъчно голямо за нея разстояние (за 180 мм. обектив, минималното предметно разстояние при мащаб 1:1 е 23 см., за сравнение при 50 мм. то е 4 см). Удобството си има и своите недостатъци - още няколко едри банкноти отгоре, по-ниска скорост на затвора, което пък веднага изисква допълнителна светлина и даже статив, който пък при макролов е крайно неудобен. Тогава на сцената се появяват макрообективите с фокусно разстояние 90, 100, 105 мм. като комромис между предимствата и недостатъците на изброените две групи. Последните са добро решение за портретна фотография.

Съществуват и редица обективи, най-често с променливо фокусно разстояние (зумове), които в обозначенията си съдържат представката "macro". Обичайният мащаб при тях е 1:3. това е крайно компромисен вариант за макрофотография и то не поради мащаба, колкото до качеството на изображението, което е "меко" и с недостатъчен детайл.


+ Специално конструиран за макрофотография.
+ Великолепен резултат.

Цена.

0
0
0
s2sdefault
 • СУПЕРМАКРО

  Между многото жанрове във фотографията особено място заема фотографирането на малки обекти в едър план.

  Прочети още...  
 • МАКРОФОТОГРАФИЯТА - ТАКАВА, КАКВАТО Е

  1. Определение

  В техническата литература е прието макроснимка да се нарича снимка в мащаб 1:2 и повече - т.е. когато Прочети още...  
 • МАГИЧНИЯТ ДЕКОР

  Веднъж, снимайки насекоми изведнъж осъзнах, че те живеят в съвсем друг свят. Живеят заедно с нас, около нас, но светът им е съвсем различен.

  Прочети още...  
 • СВЕТКАВИЦИ В МАКРОФОТОГРАФИЯТА

  Ако предметното разстояние е малко, както при повечето методи за макрофотография нормалното осветление на обекта става трудно, възможно е само отстрани.

  Прочети още...  
 • ПРОКСАРНА ЛЕЩА

  Най-лесния и евтин начин за макрофотография е използването на проксарни (макро-) лещи (филтри).

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.