МАКРООБЕКТИВ

Макрообективът е най-подходящия избор за макрофотография, т.е. с него се постига най-добрия резултат. Конструиран специално за макрофотография, с по-висока резолюция и значително "по-остър" от нормалните си събратя.

Неприятната новина е, че е и подчертано най-скъпия метод. Обичайният мащаб на съвременните макрообективи е 1:1 (изключения до 5:1), за разлика от по-старите модели, при които мащабът най-често е 1:2. Съществуват голям брой модели, които по качество (и на изработката, и на полученото изображение) и по цена се различават в широки граници. Изборът на един или два от цялото разнообразие зависи от целите и разбира се от финансовите възможности на фотографа. Ако снимането на цветя, натюрморт или продуктова фотография е вашата цел, за вас е достатъчен по-евтиния вариант (50-60 мм.). Използването на дългофокусен обектив (напр. 150 мм.) дори би било неудобно с оглед на това, че в подобни случаи мащабът на работа е 1:3, 1:5. Обратно, ако сте луди по макрофотолов, то вашия макрообектив е с фокусни дължини от 150 до 180, 200 мм. С него, без да се презорвате ще щракнете вашата любима пеперуда от достатъчно голямо за нея разстояние (за 180 мм. обектив, минималното предметно разстояние при мащаб 1:1 е 23 см., за сравнение при 50 мм. то е 4 см). Удобството си има и своите недостатъци - още няколко едри банкноти отгоре, по-ниска скорост на затвора, което пък веднага изисква допълнителна светлина и даже статив, който пък при макролов е крайно неудобен. Тогава на сцената се появяват макрообективите с фокусно разстояние 90, 100, 105 мм. като комромис между предимствата и недостатъците на изброените две групи. Последните са добро решение за портретна фотография.

Съществуват и редица обективи, най-често с променливо фокусно разстояние (зумове), които в обозначенията си съдържат представката "macro". Обичайният мащаб при тях е 1:3. това е крайно компромисен вариант за макрофотография и то не поради мащаба, колкото до качеството на изображението, което е "меко" и с недостатъчен детайл.


+ Специално конструиран за макрофотография.
+ Великолепен резултат.

Цена.

© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.