• РЕКЛАМНА ПРЕДМЕТНА ФОТОГРАФИЯ. СНИМАНЕ НА ГЛАНЦОВИ ОБЕКТИ

  Имиджова снимка на марката Skin Code

  Прочети още...  
 • 8 ГРЕШКИ ПРИ ОБРАБОТКАТА НА ПРОДУКТОВИ СНИМКИ

  photo by Boris Matijasevic

  1. Недостатъчно бял фон.

  Ако сте избрали бял фон за снимката, то той трябва да бъде именно бял, а не сив. Ако искате сив фон, той трябва да е по-тъмен и най-добре с градиент.

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #3. ФОТОАПАРАТ, ОБЕКТИВ И СТАТИВ В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  1. Изборът на фотоапарат за продуктова фотография е нееднозначен въпрос.  Мнозина използват висок клас компактни фотоапарати при снимане на дребни предмети заради възможността да визират на дисплея и заради по-дълбокото рязко изобразено пространство.

  Прочети още...  
 • ЗАЩО Е НУЖНО ЗАСНЕМАНЕ НА СТОКИ ЗА КАТАЛОГ ИЛИ ИНТЕРНЕТ МАГАЗИН?

  Собствениците и управителите на интернет магазини знаят, че от това как е представена стоката зависят продажбите.

  Прочети още...  
 • ПРЕДМЕТНА ФОТОГРАФИЯ НА БЯЛ ФОН

  Става дума за снимане на изолирани обекти на бял фон, доколкото именно този тип предметна фотография е най-търсен от фотобанките и по щастливо стечение на обстоятелствата, пределно лесен за научаване. Той изисква преди всички акуратност и внимание към детайлите.

МАКРООБЕКТИВ

Макрообективът е най-подходящия избор за макрофотография, т.е. с него се постига най-добрия резултат. Конструиран специално за макрофотография, с по-висока резолюция и значително "по-остър" от нормалните си събратя.

Неприятната новина е, че е и подчертано най-скъпия метод. Обичайният мащаб на съвременните макрообективи е 1:1 (изключения до 5:1), за разлика от по-старите модели, при които мащабът най-често е 1:2. Съществуват голям брой модели, които по качество (и на изработката, и на полученото изображение) и по цена се различават в широки граници. Изборът на един или два от цялото разнообразие зависи от целите и разбира се от финансовите възможности на фотографа. Ако снимането на цветя, натюрморт или продуктова фотография е вашата цел, за вас е достатъчен по-евтиния вариант (50-60 мм.). Използването на дългофокусен обектив (напр. 150 мм.) дори би било неудобно с оглед на това, че в подобни случаи мащабът на работа е 1:3, 1:5. Обратно, ако сте луди по макрофотолов, то вашия макрообектив е с фокусни дължини от 150 до 180, 200 мм. С него, без да се презорвате ще щракнете вашата любима пеперуда от достатъчно голямо за нея разстояние (за 180 мм. обектив, минималното предметно разстояние при мащаб 1:1 е 23 см., за сравнение при 50 мм. то е 4 см). Удобството си има и своите недостатъци - още няколко едри банкноти отгоре, по-ниска скорост на затвора, което пък веднага изисква допълнителна светлина и даже статив, който пък при макролов е крайно неудобен. Тогава на сцената се появяват макрообективите с фокусно разстояние 90, 100, 105 мм. като комромис между предимствата и недостатъците на изброените две групи. Последните са добро решение за портретна фотография.

Съществуват и редица обективи, най-често с променливо фокусно разстояние (зумове), които в обозначенията си съдържат представката "macro". Обичайният мащаб при тях е 1:3. това е крайно компромисен вариант за макрофотография и то не поради мащаба, колкото до качеството на изображението, което е "меко" и с недостатъчен детайл.


+ Специално конструиран за макрофотография.
+ Великолепен резултат.

Цена.

0
0
0
s2sdefault
 • СВЕТКАВИЦИ В МАКРОФОТОГРАФИЯТА

  Ако предметното разстояние е малко, както при повечето методи за макрофотография нормалното осветление на обекта става трудно, възможно е само отстрани.

  Прочети още...  
 • ОБЪРНАТ ОБЕКТИВ

    

  Макроадаптер

  Позволява скрепване на два обектива (coupling), един, поставен на фотоапарата и втори, обърнат с челната си леща към неговата челна леща. Обърнатият обектив на практика изпълнява ролята на проксарна леща или макроконвертор.

  Прочети още...  
 • МАКРОПРЪСТЕНИ

  Използването на макропръстени е друг метод за превръщане на обикновен обектив в макрообектив.

  Прочети още...  
 • СВЕТОДИОДНО РИНГОВО ОСВЕТЛЕНИЕ

  Сравнително евтина алтернатива на макроринговата светкавица. В повечето случаи прилича досущ на нея, като захранващият блок се закрепва към гнездото на светкавицата на тялото на фотоапарата.

  Прочети още...  
 • ФОКУСИРАНЕ ПРИ МАКРОСНИМКА

  Две думи за фокуса

  Няма човек, който се занимава с фотография да не се е сблъсквал с подобен проблем: разглеждаш снимките си и виждаш, че част от тях не са резки. Особено обидно е, ако нерязка е най-интересната сюжетно или композиционно снимка.

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.