• 8 ГРЕШКИ ПРИ ОБРАБОТКАТА НА ПРОДУКТОВИ СНИМКИ

  photo by Boris Matijasevic

  1. Недостатъчно бял фон.

  Ако сте избрали бял фон за снимката, то той трябва да бъде именно бял, а не сив. Ако искате сив фон, той трябва да е по-тъмен и най-добре с градиент.

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #1. ПРИЕМАМЕ ПОРЪЧКА

  • Посетете в магазина на клиента и вижте как са изложени изделията на витрината.
  • Не се срамувайте да поискате от клиента фирмени поставки, стойки и др. за сътветната стока, ако има такива. Оригиналната опаковка също може да съдържа всякакв вид стойки, поставки и др. Прочети още...  
  • ФУУД ФОТОГРАФИЯ

   Дейвид Лофтус и Джейми Оливър

   За много от нас празниците са ядене, ядене и пак ядене. В този кратък урок с нас ще споделят своя опит известният кулинар Джейми Оливър и професиональният фууд фотограф Дейвид Лофтус.

   Прочети още...  
  • АЗ-ЪТ НА ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ: 7 СТЪПКИ

    
   Често се случва. Задачата е да се заснемат няколко предмета за публикуване в каталог. Първата мисъл е да се наеме фотограф.
  • 15 СЪВЕТА ЗА КУЛИНАРНАТА ФОТОГРАФИЯ

   В сравнение с останалите жанрове във фотографията, снимането на храна е най-близък до категорията “направи си сам”.

   Прочети още...

ТЕЛЕКОНВЕРТОР

Телеконверторът също може да бъде използван в макрофотографията. Всеки голям поизводител има в гамата си от обективи и телеконвертори.

Обикновено са с увеличение 1,4х, 1,7х или 2х. Независимите производители (Sigma, Tamron и др.) имат продукти за основните системи. По своята конструкция представляват обективи, състоящи се от до 7-8 оптични елемента. Поставя се между обектива и фотоапарата. Съвременните модели предават цялата комуникация между обектива и тялото, включително и автофокуса. Телековнверторът позволява получаването на увеличението, на което е способен обектива, но на по-голямо разстояние. От гледна точка на макрофотографията, система от обектив и телеконвертор дава увеличение, равно на максималното увеличение на обектива умножено по кратността на телеконвертора. Например резултатът на обектив с мащаб 1:2, използван с телеконвертор 2х ще бъде мащаб 1:1, а с телеконвертор 1,7х ще бъде мащаб 1:1,18. Или обектив с мащаб 1:3 с конвертор 2х ще бъде 1:1,5, а с телеконвертор 1,4х ще бъде 1:2,14. Телеконверторът е добър помощник при фотолов на плашливи обекти, давайки възможност да се увеличи дистанцията до тях. За разлика от останалите методи, използването на телеконвертора е удобно, увеличавайки диапазона на работа с един обектив, като при което не се губи фокусирането на безкрайност. Има разбира се и минуси: снижава рязкостта на системата обектив + конвертор в сравнение с рязкостта на обектива, като проблемът се задълбочава с използването на по-голяма кратност - 2х, 3х. С увеличението на кратността се увеличават и внесените аберации. Едно от най-неприятните последици е снижаването на светлосилата на обектива пропорционално на кратността на телеконвертора.


+ Удобен за работа, разширява диапазана на фокусиране.
+ При еднакъв мащаб позволява работа на по-голяма дистанция от обекта.


- Цена. Цената на съвременните телеконвертори е съизмерима с цената на приличен макрообектив.
- Не позволява използване с компактни (с несменяеми обективи) фотоапарати.
- Внася повече аберации или дисторсия в повече от нормалните за използвания обектив (пропоционално на кратността на телеконвертора).
- Понижава рязкостта на обектива, отново пропоционално на кратността на телеконвертора
- Понижава светлосилата на обектива пропорционално на кратността си.
Преодоляването на недостатъците се компенсира до голяма степен с използването на оригинални (оттам и скъпи) конвертори.

0
0
0
s2sdefault
 • ПОДГОТОВКА НА СНИМКАТА ЗА ПУБЛИКУВАНЕ

  В последно време достатъчно често забелязвям изказвания от типа "Никакъв Фотошоп".

  Прочети още...  
 • СНИМАНЕ НА ДИВАТА ПРИРОДА. ЗЕМНОВОДНИ

  Старото езеро.
  Във водата скочи жаба.
  Плясък в тишината.
  XVII в. Мацуо Басе

  Прочети още...  
 • СВЕТОДИОДНО РИНГОВО ОСВЕТЛЕНИЕ

  Сравнително евтина алтернатива на макроринговата светкавица. В повечето случаи прилича досущ на нея, като захранващият блок се закрепва към гнездото на светкавицата на тялото на фотоапарата.

  Прочети още...  
 • ПОЛЕВА МАКРОФОТОГРАФИЯ НА РАСТЕНИЯ: ТЕХНИКА НА СНИМАНЕ В ЕСТЕСТВЕНИ УСЛОВИЯ

  В тази статия ще разкажа за техническите моменти и подхода към макрозаснемането на растения в дивата природа, които смятам за важни. Прочети още...  
 • МАКРОПРЪСТЕНИ

  Използването на макропръстени е друг метод за превръщане на обикновен обектив в макрообектив.

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.