ТЕЛЕКОНВЕРТОР

Телеконверторът също може да бъде използван в макрофотографията. Всеки голям поизводител има в гамата си от обективи и телеконвертори.

Обикновено са с увеличение 1,4х, 1,7х или 2х. Независимите производители (Sigma, Tamron и др.) имат продукти за основните системи. По своята конструкция представляват обективи, състоящи се от до 7-8 оптични елемента. Поставя се между обектива и фотоапарата. Съвременните модели предават цялата комуникация между обектива и тялото, включително и автофокуса. Телековнверторът позволява получаването на увеличението, на което е способен обектива, но на по-голямо разстояние. От гледна точка на макрофотографията, система от обектив и телеконвертор дава увеличение, равно на максималното увеличение на обектива умножено по кратността на телеконвертора. Например резултатът на обектив с мащаб 1:2, използван с телеконвертор 2х ще бъде мащаб 1:1, а с телеконвертор 1,7х ще бъде мащаб 1:1,18. Или обектив с мащаб 1:3 с конвертор 2х ще бъде 1:1,5, а с телеконвертор 1,4х ще бъде 1:2,14. Телеконверторът е добър помощник при фотолов на плашливи обекти, давайки възможност да се увеличи дистанцията до тях. За разлика от останалите методи, използването на телеконвертора е удобно, увеличавайки диапазона на работа с един обектив, като при което не се губи фокусирането на безкрайност. Има разбира се и минуси: снижава рязкостта на системата обектив + конвертор в сравнение с рязкостта на обектива, като проблемът се задълбочава с използването на по-голяма кратност - 2х, 3х. С увеличението на кратността се увеличават и внесените аберации. Едно от най-неприятните последици е снижаването на светлосилата на обектива пропорционално на кратността на телеконвертора.


+ Удобен за работа, разширява диапазана на фокусиране.
+ При еднакъв мащаб позволява работа на по-голяма дистанция от обекта.


- Цена. Цената на съвременните телеконвертори е съизмерима с цената на приличен макрообектив.
- Не позволява използване с компактни (с несменяеми обективи) фотоапарати.
- Внася повече аберации или дисторсия в повече от нормалните за използвания обектив (пропоционално на кратността на телеконвертора).
- Понижава рязкостта на обектива, отново пропоционално на кратността на телеконвертора
- Понижава светлосилата на обектива пропорционално на кратността си.
Преодоляването на недостатъците се компенсира до голяма степен с използването на оригинални (оттам и скъпи) конвертори.

© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.