• 15 СЪВЕТА ЗА КУЛИНАРНАТА ФОТОГРАФИЯ

  В сравнение с останалите жанрове във фотографията, снимането на храна е най-близък до категорията “направи си сам”.

  Прочети още...  
 • ФУУД ФОТОГРАФИЯ

  Дейвид Лофтус и Джейми Оливър

  За много от нас празниците са ядене, ядене и пак ядене. В този кратък урок с нас ще споделят своя опит известният кулинар Джейми Оливър и професиональният фууд фотограф Дейвид Лофтус.

  Прочети още...  
 • МОНИТОРЪТ КАТО ФОН ЗА СНИМАНЕ НА ПРОДУКТОВА ФОТОГРАФИЯ


  Аз използвах като фон и източник на светлина ... PC монитор. Да, мониторът може да се използва успешно за снимане на малки обекти!
 • РЕКЛАМНА ПРЕДМЕТНА ФОТОГРАФИЯ. СНИМАНЕ НА МАТОВИ ОБЕКТИ

  Предметната фотография е един от най-актуалните и търсени жанрове на съвременния фотографски пазар.

  Тя намира широко приложение в сайтове, в Интернет магазини, списания, реклама, дизайн на опаковки, полиграфска продукция и др.

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #5. ИЗБОР НА ФОН В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  Като правило, клиентът сам определя на какъв фон ще се снима изделието. Но въпреки това е сте длъжни да го информирате, че предмет, заснет на бял фон трудно може да се мотнира на тъмен фон.

  Прочети още...

МАКРОПРЪСТЕНИ

Използването на макропръстени е друг метод за превръщане на обикновен обектив в макрообектив.

Най-често се предлагат в комплект от три макропръстена с различна дължина, напр. 12, 20, 36 мм. Като цена е съизмерим с проксарните лещи, т.е. евтин. Необходимо е използването на огледално-рефлексен фотоапарат, тъй като пръстените се поставят между обектива и камерата. За разлика от проксарните лещи не водят до забележимо влошаване на картината, разбира се при разумното им използване. Ако вътрешното покритие не е плътно зачернено, това ще доведе до влошаване на крайния резултат (вътрешно отражение на светлината, водещо до понижаване на контраста на снимката ), дефект, избегнат при съвременните модерни макропръстени (и скъпи), предаващи цялата комуникация (включително и автофокус) между обектива и фотоапарата.
При избора на пръстени и обектив трябва да се вземе предвид следното - за достигане на мащаб 1:1 с обектив, кото дава мащаб 1:2 е необходимо да се поставят пръстени, равни на фокусното разстояние на обектива (напр. ако на Волна 50/2,8, която е с мащаб 1:2 се навият пръстени с обща дължина 50 мм., ще се получичи мащаб 1:1) В този случай обаче, светлосилата на обектива е 4 пъти по-малка при една и съща стойност на диафрагмата.
Фокусното разстояние на обектива също е от значение при използването на макропръстени. Колкото по-късофокусен е обектива, при използването на пръстен с определена дължина, толкова по-голямо е увеличението и по-малко разстоянието до обекта. В определени случай непосредственото разположение до обекта възпрепятства желаното осветяване и затруднява фокусирането.


+ Цена. Евтин вариант за макрофотография. Позволява използване на обективи, които вече имате.
+ В сравнение с проксарните лещи не внасят повече хроматични аберации или дисторсия в повече от нормалните за използвания обектив (изключение е използването на макропръстени с голяма дължина, където компенсацията на аберациите , както и резолюцията намаляват).

Недостатъци:
- Не позволяват използване с компактни (с несменяеми обективи) фотоапарати.
- Неудобни. Честата смяна на мащаба изисква смяна на броя на макропръстените. Частично проблема се решава използвайки макромех.
- При честа смяна на мащаба на снимане се налага сваляне на обектива което в полеви условия неминуемо ще доведе до прах в апарата и по матрицата.
- Понижават светлосилата на обектива. При използването на повече или по дълги екстендери бързо не достига светлина за успешно фокусиране.

0
0
0
s2sdefault
 • ПОДГОТОВКА НА СНИМКАТА ЗА ПУБЛИКУВАНЕ

  В последно време достатъчно често забелязвям изказвания от типа "Никакъв Фотошоп".

  Прочети още...  
 • МАКРОПРЪСТЕНИ

  Използването на макропръстени е друг метод за превръщане на обикновен обектив в макрообектив.

  Прочети още...  
 • СВЕТОДИОДНО РИНГОВО ОСВЕТЛЕНИЕ

  Сравнително евтина алтернатива на макроринговата светкавица. В повечето случаи прилича досущ на нея, като захранващият блок се закрепва към гнездото на светкавицата на тялото на фотоапарата.

  Прочети още...  
 • ФОКУСИРОВЪЧНИ РЕЛСИ

  Фокусировъчните релси (Макрорелси, макрошейна, Focusing Rail) се поставят между главата на статива и фотоапарата и позволяват при фокусиране да се движи камерата, а не както при обичайното фокусиране - чрез въртене на гривната на фокуса. При снимане с фиксиран мащаб това е единственият начин на фокусиране.

  Прочети още...  
 • МАКРОФОТОСНИМКА: ПРИСПОСОБЛЕНИЯ ЗА ОГЛЕДАЛНО-РЕФЛЕКСЕН ФОТОАПАРАТ

  Втората статия от замисления цикъл от статии за макрофотографията. В първата статия Съвети за макроловците, предлагам няколко съвета към любителите на макролова на безгръбначни

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.