• FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #5. ИЗБОР НА ФОН В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  Като правило, клиентът сам определя на какъв фон ще се снима изделието. Но въпреки това е сте длъжни да го информирате, че предмет, заснет на бял фон трудно може да се мотнира на тъмен фон.

  Прочети още...  
 • АЗ-ЪТ НА ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ: 7 СТЪПКИ

   
  Често се случва. Задачата е да се заснемат няколко предмета за публикуване в каталог. Първата мисъл е да се наеме фотограф.
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #4. ОСВЕТЛЕНИЕ В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  За предметна фотография се използва два типа осветление – постоянно и импулсно.

  Постоянното осветление не е скъпо, могат да се използват подръчни средства като халогенни и енергоспестяващи лампи. Те са любими на начинаещите, доколкото позволяват светлинна схема да се построи нагледно. Но и налага редица съществени ограничения:

  Прочети още...  
 • 15 СЪВЕТА ЗА КУЛИНАРНАТА ФОТОГРАФИЯ

  В сравнение с останалите жанрове във фотографията, снимането на храна е най-близък до категорията “направи си сам”.

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #2. ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТНОТО МЯСТО В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

   

  • Заблуда е, че предметната палатка е много удобна за снимане на голям брой предмети. Използването на палатка за продуктова фотография често не ускорява процеса, а го забавя, особено при смяна на изделията или гледната точка.
  • Прочети още...

ОБЪРНАТ ОБЕКТИВ

  

Макроадаптер

Позволява скрепване на два обектива (coupling), един, поставен на фотоапарата и втори, обърнат с челната си леща към неговата челна леща. Обърнатият обектив на практика изпълнява ролята на проксарна леща или макроконвертор.

Увеличението на тази система се изчислява по формулата:

M=f2/f1

където M – увеличението, f1- фокусно разстояние на обърнатия обектив, f2- фокусно разстояние на основния обектив. Посочената формула е приблизителна и показва увеличението, което се получава ако двата обектива са фокусирани на безkрайност. Ако обектива, поставен на камерата позволява близък фокус (напр. макрообектив) полученото увеличение би било по-голямо. От формулата се вижда, че максимално увеличение би се получило при използване на телеобектив като основен (или да се използва при компактен суперзум на 200-400 мм. фокусно разстояние еквивалент) и късофокусен обектив като обърнат.


+ Цена. Използвате обективи, които вече имате. На практка може и без пари, придържайки обърнатия обектив с ръка, което разбира се е неудобно или използвайки гривните на два непотребни филтъра, слепени огледално един за друг. Съществуват и фабрични макроадаптери.
+ Позволява голямо увеличение, трудно достижимо по друг начин.
+ В сравнение с проксарните лещи хроматичните аберации са сведени до минимум, а в сравнение със специално произведените с тази цел макроконвертори цената е меко казано приятна.
+ Възможност за използването на метода както с огледално-рефлексни, така и с компактни фотоапарати.
+ Позволява използването на обективи от друг производител.


- Винетиране. За съжаление не всяка комбинация от обективи дава добри резултати. За постигане на оптимален резултат е необходимо предварително преди покупка или изработка на преходника между двата обектива да се направят опити, придържайки обърнатия обектив с ръка. Желателно е, обърнатия обектив да бъде максимално светлосилен.
- Фокусиране. сериозно предизвикателство е и откриването на обекта. Увеличението е фиксирано, т.е. възможността за кадриране е ограничена, фокусирането става с движение на фотоапарата към и от обекта. В случая най-удачно е използването на макрошейна и разбира се статив.
- Задната леща, както контактите и лостчето на скачащата бленда, са изложени на опасност от повреда.
- Губи се връзката на обектива с тялото (електрически и механични съединения).
- Ниска дълбочина на рязкост (DOF)

 

Обръщащ пръстен

Позволява закрепването на обърнатия обектив чрез резбата на филтъра директно към тялото на фотоапарата (reversing).
Оптичните формули на обективите са оптимизирани за възпроизвеждане на мащаби, по-малки от 1:1. Обръщайки обектива, обръщаме пътя на светлината през неговите елементи. На практика не бива да се очакват чудеса, 50 мм. обектив с мащаб 1:6 след обръщането му мащабът е 1:1,25. При 50 мм. макрообектив мащабът е 1:1 и 1:0,83, при 35 мм. обектив - 1:2 и 1:0,71.


+Цена. Използвате обективи, които вече имате. Съществуват и фабрични макроадаптери.
+Позволява използването на обективи от друг производител.


- Ниска дълбочина на рязкост
- Задната леща, както контактите и лостчето на скачащата бленда, са изложени на опасност от повреда.
- Фокусиране. Сериозно предизвикателство е дори намирането на обекта. Увеличението е фиксирано, т.е. възможността за кадриране е ограничена, фокусирането става с движение на фотоапарата към и от обекта. В случая най-удачно е използването на макрошейна и разбира се статив.
- Позволява работа само с огледално-рефлексни камери.
- Губи се връзката на обектива с тялото (електрически и механични съединения).

0
0
0
s2sdefault
 • ФОКУСИРАНЕ ПРИ МАКРОСНИМКА

  Две думи за фокуса

  Няма човек, който се занимава с фотография да не се е сблъсквал с подобен проблем: разглеждаш снимките си и виждаш, че част от тях не са резки. Особено обидно е, ако нерязка е най-интересната сюжетно или композиционно снимка.

  Прочети още...  
 • МАКРООБЕКТИВ

  Макрообективът е най-подходящия избор за макрофотография, т.е. с него се постига най-добрия резултат. Конструиран специално за макрофотография, с по-висока резолюция и значително "по-остър" от нормалните си събратя.

  Прочети още...  
 • ЛОВЪТ НА ГАДА

  Дмитрий Константинов
  Дълго встъпление . Бърз курс по техника на безопасност . Гекон токи . Габонска усойница . Папуански гигантски гущер . Плетевидка . Кайманов гущер  . Гладкочел кайман .  Червеноопашата медянка . Зелена игуана . Заключение
 • ФОКУСИРОВЪЧНИ РЕЛСИ

  Фокусировъчните релси (Макрорелси, макрошейна, Focusing Rail) се поставят между главата на статива и фотоапарата и позволяват при фокусиране да се движи камерата, а не както при обичайното фокусиране - чрез въртене на гривната на фокуса. При снимане с фиксиран мащаб това е единственият начин на фокусиране.

  Прочети още...  
 • ТЕЛЕКОНВЕРТОР

  Телеконверторът също може да бъде използван в макрофотографията. Всеки голям поизводител има в гамата си от обективи и телеконвертори.

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.