• РЕКЛАМНА ПРЕДМЕТНА ФОТОГРАФИЯ. СНИМАНЕ НА ГЛАНЦОВИ ОБЕКТИ

  Имиджова снимка на марката Skin Code

  Прочети още...  
 • 15 СЪВЕТА ЗА КУЛИНАРНАТА ФОТОГРАФИЯ

  В сравнение с останалите жанрове във фотографията, снимането на храна е най-близък до категорията “направи си сам”.

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #4. ОСВЕТЛЕНИЕ В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  За предметна фотография се използва два типа осветление – постоянно и импулсно.

  Постоянното осветление не е скъпо, могат да се използват подръчни средства като халогенни и енергоспестяващи лампи. Те са любими на начинаещите, доколкото позволяват светлинна схема да се построи нагледно. Но и налага редица съществени ограничения:

  Прочети още...  
 • ПРЕДМЕТНА ФОТОГРАФИЯ НА БЯЛ ФОН

  Става дума за снимане на изолирани обекти на бял фон, доколкото именно този тип предметна фотография е най-търсен от фотобанките и по щастливо стечение на обстоятелствата, пределно лесен за научаване. Той изисква преди всички акуратност и внимание към детайлите.
 • ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ

  1. За предметна фотография професионално студио не е задължително. Напълно достатъчна е и домашната обстановка: може да се снима на масата, до прозореца, на фона на окръжаващите предмети.

  Прочети още...

УВЕЛИЧЕНИЕ. МАЩАБ

 

Някои начинаещи фотографи бъркат термините "увеличение", "мащаб" и снимка в естествен размер.

Представката "макро" се използва при всички вариации на снимане в едър план (дори портрета), а също се използва от производителите на обективи. Ние ще приемем увеличения от 1х до 20х. При увеличения над 20х би било правилно използването на представката "микро".
Увеличение, по-голямо от мащаб 1:1 е границата, която дели снимка в едър план от макроснимка. По-голямото увеличение означава, че изображението на обекта върху сензора е по-голямо от реалния размер на обекта. Например, ако снимаме обект с дължина 5 мм. в мащаб 2:1 (1:0,5, 100% увеличение, 2х, увеличение два пъти) неговото изображение върху филма/матрицата ще бъде 10 мм.
Терминът "увеличение" в макрофотографията показва съотношението между реалния размер на снимания обект и размера на неговата проекция върху матрицата или филмовата лента. За да се изчисли коефициента на увеличение е необходимо втората стойност да се раздели на първата. Увеличението може да се измерва в проценти, пъти (1х, 5х....) или се записва като сътношение 1:x. Например, 50% (1:2) или 100% (1:1, размера на изображението на обекта върху лентата/матрицата е същия като реалния му размер).
На корпуса на някои макрообективи има скала с мащабите. Снимка, с увеличение, по-малко от 1:1 върху филма/матрицата обектът е в умален вид. И ако в традиционната фотография говорим за разстояние до обекта, което определя неговия размер в кадъра, в макрофотографията значение има увеличението.
Значение за увеличението и мащабът има и физическият размер на кадъра. При мащаб 1:1 снимайки с 35 мм. камера в кадъра ще се събере обект с размери до 24х36 мм. Ако искате да поместите по-голям обект, ще трябва да използвате по-малко увеличание. За повечето цифрови огледално-рефлексни при мащаб 1:1 в кадъра ще се "намести" обект с размери 16х24 мм.

На горната снимка виждате дама от вида Calopteryx splendens, чиято дължина е приблизително 70 мм. Ще я снимаме с лентов огледално-рефлексен апарат с размер на кадъра 24х36 мм. като сменим мащаба няколко пъти.

 

Мащаб 1:2, реалното изображение е намалено 2 пъти, т.е. в кадъра 24х36 са вместени приблизително 48х72 мм.

 

Мащаб 1:1, lifesize, размерът на реалното изображение и размерът на изображението върху филма са равни, т.е. в кадъра 24х36 мм. са вместени точно 24х36 мм.

 

Мащаб 2:1, тук имаме увеличение 100%, 2х, 2 пъти, т.е. в кадъра 24х36 са вместени приблизително 12х18 мм.

 

Мащаб 4:1, тук имаме увеличение 200%, 4х, 4 пъти, т.е. в кадъра 24х36 са вместени приблизително 6х9 мм.

0
0
0
s2sdefault
 • ПОДГОТОВКА НА СНИМКАТА ЗА ПУБЛИКУВАНЕ

  В последно време достатъчно често забелязвям изказвания от типа "Никакъв Фотошоп".

  Прочети още...  
 • ПРОКСАРНА ЛЕЩА

  Най-лесния и евтин начин за макрофотография е използването на проксарни (макро-) лещи (филтри).

  Прочети още...  
 • ФОКУСИРАНЕ ПРИ МАКРОСНИМКА

  Две думи за фокуса

  Няма човек, който се занимава с фотография да не се е сблъсквал с подобен проблем: разглеждаш снимките си и виждаш, че част от тях не са резки. Особено обидно е, ако нерязка е най-интересната сюжетно или композиционно снимка.

  Прочети още...  
 • УВЕЛИЧЕНИЕ. МАЩАБ

   

  Някои начинаещи фотографи бъркат термините "увеличение", "мащаб" и снимка в естествен размер.

  Прочети още...  
 • ОБЪРНАТ ОБЕКТИВ

    

  Макроадаптер

  Позволява скрепване на два обектива (coupling), един, поставен на фотоапарата и втори, обърнат с челната си леща към неговата челна леща. Обърнатият обектив на практика изпълнява ролята на проксарна леща или макроконвертор.

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.