• РЕКЛАМНА ФОТОГРАФИЯ НА ПЛОД И МЛЯКО

  В този урок ще покажем процеса на снимане на класически рекламен дует: плод и мляко.

  Задачата на тази предметна снимка е в едър план да запечатаме момента,

  Прочети още...  
 • ПРЕДМЕТНА ФОТОГРАФИЯ НА БЯЛ ФОН

  Става дума за снимане на изолирани обекти на бял фон, доколкото именно този тип предметна фотография е най-търсен от фотобанките и по щастливо стечение на обстоятелствата, пределно лесен за научаване. Той изисква преди всички акуратност и внимание към детайлите.
 • ФУУД ФОТОГРАФИЯ

  Дейвид Лофтус и Джейми Оливър

  За много от нас празниците са ядене, ядене и пак ядене. В този кратък урок с нас ще споделят своя опит известният кулинар Джейми Оливър и професиональният фууд фотограф Дейвид Лофтус.

  Прочети още...  
 • 10 СЪВЕТА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ЕФЕКТНИ СНИМКИ ЗА ИНТЕРНЕТ МАГАЗИН

  При създаването на собствен интернет магазин пред вас възникват две основни задачи: в него да влязат посетители и отваряйки го, да не го напуснат веднага. За това несъмнено помагат красивите, увлекатерни снимки, които при цялата си художественост са длъжни да разкажат какво именно продавате.

  Прочети още...  
 • РЕКЛАМНА ФОТОГРАФИЯ НА ДРЕХИ В 7 СТЪПКИ

  Следните насоки ще ви помогнат да създадете качествена рекламна фотография на облекла, представено от модел.

ПЪРВО ПРАВИЛО НА СТУДИЙНИЯ ФОТОГРАФ

Фотографите, които никога не са снимали в студио и погълнали разнообразна информация, купуват студийни комплекти, смътно представяйки си как да използоват апаратурата и не особено разбирайки принципите за работа с импулсна светлина. Тайните в работата със студийно осветление са прости и в същото време сложни.

Първото правило на студийния фотограф е винаги да снима в ръчен режим (режим М). Това правило произлиза от природата на студийните моноблокове и студийното снимане. И е възникнало заради две взаимосвързани причини.
Защо в студио трябва да се снима само в режим М?
1. Природа на TTL-режима
Сам по себе си режимът TTL представлява оценка на осветлението през обектива на фотоапарата. В режим TTL фотоапаратът прави две снимки, практически неразличими за човека по време: първа, да оцени осветеността и втора, същинска.
Какво се случва при снимане със студийни светкавици в режим TTL в автоматичен или полуавтоматичен режим на работа на фотоапарата? Фотокамерата прави оценъчна снимка и определя да кажем, че в студиото е относително тъмно, има недостиг на светлина. На тази основа фотоапаратът сам настройва скоростта, диафрагмата и ISO-то и прави същинската снимка. На етап същинска снимка се изпраща сигнал за сработване на светкавиците. Какво се случва след това? Правилно – светкавиците заливат обекта със светлина и резултатът е преекспонирана снимка.
Всеки полуавтоматичен режим (приоритет на скоростта или диафрагмата) се различава от автомотичния по това, че фотографът може да зададе стойност на някои от параметрите на експозицията. И не по малко неправилно ще се самонастроят останалите два параметъра на експозицията, като в резултат отново ще имаме преекспонирана снимка.
2. Техническа страна
Втората причина е техническа. Повечето импулсни моноблокове се зареждат относително дълго – от десетки до две секунди. Т.е. не могат да сработят два пъти за заснемането на един кадър. Следователно в режим TTL могат да осветят или оценъчния или същинския кадър.
Правим уговорката, че в последно време се обявяват все повече моноблокове, използващи технологията IGBT, с друг принцип на разряд на кондензаторите, които имат серийна снимка, точно заради TTL-синхронизацията.
 
 
3. Творчество
Хайде да си представимснимане в режим TTL. Как камерата оценява дали кадъра е експониран правилно? Ако е зададено измерване по целия кадър, фотоапаратът взема средната стойност за цялата светлина и определя как трябва да се коригира светлината, за да се получи средно осветен кадър (в идеалния вариант 18% сиво, което е геометричната среда на прехода черно-бяло, бележка macropic) .
Естествено това пречи на фотохудожника и ограничива творчеството му. В студиото се ходи, защото има възможност да се управлява светлината, да се контролират всички процеси и ако фотоапаратът самоволно настройва експозицията, за съжаление трябва да забравим за висок и нисък ключ.
 
 
 
Представете си подобни снимки средно сиви.
4. Психологическа причина
В студиото най-често никой не бърза заникъде. Там се създава атмосфера на работна интимност и всички са съсредоточени в работата. Няма бързо променяща се светлина като в репортажа, няма суета, като в сватбената фотография. В тази атмосфера винаги има възможност да настроите фотоапарата си точно както ви е необходимо. Тук всичко е премерено и ясно, под контрол, в това число скоростта, диафрагмата и ISO.
 
 
Безусловно, първите две причини не се отнасят за постоянното осветление, но другите две са напълно достатъчни, за да снимате с ръчни настройки даже и с постоянно осветление! Именно затова първото правило на студийния фотограф гласи: "В студио винаги снимайте в режим М!"
Автор: Григорий Васильев, консултант в Интернет магазин за студийно оборудване
0
0
0
s2sdefault
 • ЛОВЪТ НА ГАДА

  Дмитрий Константинов
  Дълго встъпление . Бърз курс по техника на безопасност . Гекон токи . Габонска усойница . Папуански гигантски гущер . Плетевидка . Кайманов гущер  . Гладкочел кайман .  Червеноопашата медянка . Зелена игуана . Заключение
 • МАКРОПРЪСТЕНИ

  Използването на макропръстени е друг метод за превръщане на обикновен обектив в макрообектив.

  Прочети още...  
 • ОБЪРНАТ ОБЕКТИВ

    

  Макроадаптер

  Позволява скрепване на два обектива (coupling), един, поставен на фотоапарата и втори, обърнат с челната си леща към неговата челна леща. Обърнатият обектив на практика изпълнява ролята на проксарна леща или макроконвертор.

  Прочети още...  
 • ПОДГОТОВКА НА СНИМКАТА ЗА ПУБЛИКУВАНЕ

  В последно време достатъчно често забелязвям изказвания от типа "Никакъв Фотошоп".

  Прочети още...  
 • ПРОКСАРНА ЛЕЩА

  Най-лесния и евтин начин за макрофотография е използването на проксарни (макро-) лещи (филтри).

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.