10 СЪВЕТА ЗА СНИМАНЕ НА ПОРТРЕТ В СТУДИО

Индекс на статията

photigy.com

Работата в студио напълно се различава от снимането на открито, особено в частта и снимане на портрети.

Навън е лесно да се акцентира върху лицето на модела, а и околната среда внася своето въздействия. Освен това студиото разполага със сложно светлинно оборудване и фотографът сам трябва да създаде светлината, а не да се адаптира към съществуващата.
Затова студийната снимка често плаши младите фотографи, довеждайки ги почти до нервен срив. Ето 10 съвета за снимане в студио, които реално могат да ви помогнат.

1. Мислете за студийното снимане като за игра на боулинг

Photo By Chuybregts

При снимане в студио моделът не променя мястото си, а вие се движите напред и назад. Ако се преместите встрани, можете да нарушите рисунъка на осветлението. Същото се отнася и за модела. Вместо да направите две крачки встрани, помолете модела да се завърти.

2. Използвайте посоката на часовниковата стрелка

Photo By Bethan

Често моделът и фотографът се движат в различни посоки, като за модела вашето дясно е ляво. Така наистина може да се получи объркване. В същото време завъртане по или срещу часовниковата стрелка и за вас, и за модела е еднакво.

3. Къде е ляво, къде е дясно?

Photo By TheTruthAbout

Ориентацията по часовниковата стрелка помага в някаква степен, но понякога е необходимо да се използва ляво и дясно. Професионалните фотографи задават посоката от позицията на модела, за да не се замисля и да изпълнява веднага. Важно е в началото да го уточните с модела, особено ако не е професионален.

4. "Твърди" обективи

Photo By Widdowquinn

Има и винаги ще има аргументи за използването на вариообективи в студийното снимане, но ако има такава възможност, използвайте твърди обективи. като правило са по-резки и по-светлосилни. Ако използвате кропка, не го забравяйте при избора на обектив. За фулфрейм Canon фотографите предпочитат 85 мм f/1.2 и 135 мм f/2, а за кроп 50 мм f/1.2 и 50 мм f/1.4. Фотографите, снимащи с Nikon предпочитат 85 мм f/1.4.

 

© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.