• 15 СЪВЕТА ЗА КУЛИНАРНАТА ФОТОГРАФИЯ

  В сравнение с останалите жанрове във фотографията, снимането на храна е най-близък до категорията “направи си сам”.

  Прочети още...  
 • ЗАЩО Е НУЖНО ЗАСНЕМАНЕ НА СТОКИ ЗА КАТАЛОГ ИЛИ ИНТЕРНЕТ МАГАЗИН?

  Собствениците и управителите на интернет магазини знаят, че от това как е представена стоката зависят продажбите.

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #5. ИЗБОР НА ФОН В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  Като правило, клиентът сам определя на какъв фон ще се снима изделието. Но въпреки това е сте длъжни да го информирате, че предмет, заснет на бял фон трудно може да се мотнира на тъмен фон.

  Прочети още...  
 • ПРОДУКТОВА ФОТОГРАФИЯ НА КОЖЕНИ ИЗДЕЛИЯ ЗА КАТАЛОГ

  Неотдавна снимах продуктови снимки на кожени изделия за каталог. С дизайнерката приехме да се снима на черен фон.

  Прочети още...  
 • ПРЕДМЕТНА ФОТОГРАФИЯ НА БЯЛ ФОН

  Става дума за снимане на изолирани обекти на бял фон, доколкото именно този тип предметна фотография е най-търсен от фотобанките и по щастливо стечение на обстоятелствата, пределно лесен за научаване. Той изисква преди всички акуратност и внимание към детайлите.

10 СЪВЕТА ЗА СНИМАНЕ НА ПОРТРЕТ В СТУДИО

photigy.com

Работата в студио напълно се различава от снимането на открито, особено в частта и снимане на портрети.

Навън е лесно да се акцентира върху лицето на модела, а и околната среда внася своето въздействия. Освен това студиото разполага със сложно светлинно оборудване и фотографът сам трябва да създаде светлината, а не да се адаптира към съществуващата.
Затова студийната снимка често плаши младите фотографи, довеждайки ги почти до нервен срив. Ето 10 съвета за снимане в студио, които реално могат да ви помогнат.

1. Мислете за студийното снимане като за игра на боулинг

Photo By Chuybregts

При снимане в студио моделът не променя мястото си, а вие се движите напред и назад. Ако се преместите встрани, можете да нарушите рисунъка на осветлението. Същото се отнася и за модела. Вместо да направите две крачки встрани, помолете модела да се завърти.

2. Използвайте посоката на часовниковата стрелка

Photo By Bethan

Често моделът и фотографът се движат в различни посоки, като за модела вашето дясно е ляво. Така наистина може да се получи объркване. В същото време завъртане по или срещу часовниковата стрелка и за вас, и за модела е еднакво.

3. Къде е ляво, къде е дясно?

Photo By TheTruthAbout

Ориентацията по часовниковата стрелка помага в някаква степен, но понякога е необходимо да се използва ляво и дясно. Професионалните фотографи задават посоката от позицията на модела, за да не се замисля и да изпълнява веднага. Важно е в началото да го уточните с модела, особено ако не е професионален.

4. "Твърди" обективи

Photo By Widdowquinn

Има и винаги ще има аргументи за използването на вариообективи в студийното снимане, но ако има такава възможност, използвайте твърди обективи. като правило са по-резки и по-светлосилни. Ако използвате кропка, не го забравяйте при избора на обектив. За фулфрейм Canon фотографите предпочитат 85 мм f/1.2 и 135 мм f/2, а за кроп 50 мм f/1.2 и 50 мм f/1.4. Фотографите, снимащи с Nikon предпочитат 85 мм f/1.4.

 

0
0
0
s2sdefault
 • МАГИЧНИЯТ ДЕКОР

  Веднъж, снимайки насекоми изведнъж осъзнах, че те живеят в съвсем друг свят. Живеят заедно с нас, около нас, но светът им е съвсем различен.

  Прочети още...  
 • МАКРОФОТОГРАФИЯ НА ГЪБИ

  Бяла гъбка в гората
  Някакъв лист непознат
  е залепнал на шапката.
  XVII в. Мацуо Басьо

  Прочети още...  
 • МАКРООБЕКТИВ

  Макрообективът е най-подходящия избор за макрофотография, т.е. с него се постига най-добрия резултат. Конструиран специално за макрофотография, с по-висока резолюция и значително "по-остър" от нормалните си събратя.

  Прочети още...  
 • СВЕТОДИОДНО РИНГОВО ОСВЕТЛЕНИЕ

  Сравнително евтина алтернатива на макроринговата светкавица. В повечето случаи прилича досущ на нея, като захранващият блок се закрепва към гнездото на светкавицата на тялото на фотоапарата.

  Прочети още...  
 • СНИМАНЕ НА ДИВАТА ПРИРОДА. ЗЕМНОВОДНИ

  Старото езеро.
  Във водата скочи жаба.
  Плясък в тишината.
  XVII в. Мацуо Басе

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.