ЛОМОГРАФИЯ

Преследването на мегапиксели отдавна попадна в задънена улица, но е ясно, че скоро няма да спре. Цифровите камери са все по-големи, а хората търсят нещо различно, нещо, което ще ги избави от:

 

  • Натрупаните предразсъдъци, свързани с оценката на качеството на изображението. Интересната фотография не винаги трябва да е остра, да има висока детайлност и правилно цветопредаване
  • Изразходване на значителни суми за плащане на тези предразсъдъци
  • Електронен албум от еднообразни цифрови снимки, които надали ще бъдат отпечатани на хартия.

За разлика от ДСЛР, ломокамерите в голяма степен са творчески инструменти. Те са евтини, с просто устройство и здрави. И най-важното – даряват собственика си с неповторимото очарование на тайнството, присъщо на традиционната фотография (никога не знаеш резултата предварително).

Човекът, въоръжен с ломокамера не е длъжен да мисли доколко успешни ще са резултатите, но винаги трябва да е готов да натисне спусъка.

Ломокамерата става част от гардероба, но не винаги се подчинява на волята на своя стопанин. Тя не е създадена за игра с композицията и експозицията, но позволява бързо снимане от скута: количеството поражда качество. Кадрите се фиксират на филм — стандартен 35 мм или тип 120.

Holga 120N

«Холга» е евтина средноформатна «сапунерка», изобретена през 1982 г. в Хонконг и представляваща прост апарат с обектив от пластмасови лещи, без вградена светкавица. Оригиналното име звучало Ho Gwong («много ярко») и характеризира най-важното качество на полученото изображение. «Холга» не бива да се смята за играчка, въпреки, че формално се отнася към toy-фотоапаратите. Има доста разтърсващи професионални фотографии, заснети именно с «Холга». Тази камера притежава особен поглед върху обикновените предмети. Ценното е именно «несъвършенството» на изображението, което в умели ръце се превръща в четка на художник: неестествено сочни оттенъци, ниска детайлизация, тъмни ъгли.

Първият модел Holga 120S е с пластмасова оптика, чехъл за външна светкавица и формат 6 х 4,5 см. Сменил го 120N, поддържащ два формата (6 x 4,5; 6x6) и с леко модернизирана оптика (също пластмасова), наличие на скорост Bulb.
Освен това, в продажба може да се намери версия на «Холга» с встроена светкавица, имаща 4 цветни филтъра (120FN), модификацията със стъклен обектив (Holga 120GN), стъклен обектив и светкавица (120GCFN). И даже без обектив — «Пинхолга». Всички нови «Холги» имат възможност за заснемане на квадратни кадри (6x6), но винетирането е по-високо, отколкото при 6x4,5. Новите версии на «Холга» със стъклени лещи и светкавица почти не се различават по цена от по-простите варианти. Но фотографите предпочитат именно най-простите – тук не става дума за цената.
Понеже моделът 120N има чехъл за външна светкавица, заслужава си да се обърне внимание именно на него. Пластмасовият обектив е с фокусно разстояние 60 мм и позволява фокусиране от 1 м. до безкрайност. Диафрагмата има две стойности — «слънчево» и «облачно».

LOMO Compact Automat

Първата съветска автоматична «сапунерка», разработена от Ленинградското оптико-механично обединение (ЛОМО), пусната в производство през 1984 г. и дала името на жанра ломография. През 1981 г. на международното изложение на кино- и фотоапаратура в Кьолн подарили на министъра на военната промишленост на СССР Игор Корницки японска компактна камера Cosina CХ-2. той я харесал много и поставил за задача създаването на подобно устройство в СССР.
За основа била взета Cosina, която съветските инженери щателно изучавали в течение на две години. Работата под ръководството на Михаил Холомянски се увенчала с пускането на LC-A в производство през 1983 г.

Първата партида, пусната в малък тираж, била връчена на делегатите на ХXVII конгрес на КПСС. Скоро камера получила масов успех. Производството на LOMO Compact в завода ЛОМО нееднократно се възобновявало, но заслуженото световно признание камерата получила едва в средата на 90-те.
В наши дни LC-A в по-голяма степен е култов предмет, отколкото технически инструмент.
По съвременните мерки корпусът на LC-A е възголям са сапунерка, но се събира удобно в джоба — 250 гр. при размери 107 x 68 x 43,5 мм. Обективът «Минитар-1» има фокусно разстояние 32 мм при светосила f/2,8. той е защитен от щора, която се движи с лостче. Скоростта на затвора е от 1/500 до 2 сек.
Широкоъгълната оптика обезпечава не само относителната универсалност на камерата, но и намалява загубата на време за фокусиране. Собственикът на LC-A трябва да избере на скалата за разстояния една от четирите стойности: 0,8, 1,5 или 3 м., безкрайност. За композиране на кадъра има оптичен визьор, въпреки, че истинските ломографи не го използват.
LC-A има два режима — автоматичен и приоритет на диафрагмата (А). Стойността на чувствителността на филма се въвежда ръчно. Системата за измерване на експозицията позволява използването на двата режима при всякакви светлинни условия.
Обективът е достатъчно качествен, дава интересно цветопредаване (с ярки, наситени оттенъци), но се отличава със силно винетиране (затъмнение на ъглите на кадъра), благодарение на което направените с LC-A снимки са лесно отличими.
Камерата не се бои от лют мраз (–15) и както се носят слухове, даже от падане от третия етаж — най-общо е много здрава. Изображението е непредсказуемо и в това се състои прелестта и.

2008 © Дмитрий Башков

© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.