• ПРЕДМЕТНА СНИМКА НА ДИМ

  “smoke”, автор Raul Ospina

  Заснемането на дим не е лесно, но ако имате време или стоите вкъщи в някой дъждовен ден, можете да опитате.

  Прочети още...  
 • АЗ-ЪТ НА ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ: 7 СТЪПКИ

   
  Често се случва. Задачата е да се заснемат няколко предмета за публикуване в каталог. Първата мисъл е да се наеме фотограф.
 • РЕКЛАМНА ПРЕДМЕТНА ФОТОГРАФИЯ. СНИМАНЕ НА ГЛАНЦОВИ ОБЕКТИ

  Имиджова снимка на марката Skin Code

  Прочети още...  
 • ПРЕДМЕТНА ФОТОГРАФИЯ НА БЯЛ ФОН

  Става дума за снимане на изолирани обекти на бял фон, доколкото именно този тип предметна фотография е най-търсен от фотобанките и по щастливо стечение на обстоятелствата, пределно лесен за научаване. Той изисква преди всички акуратност и внимание към детайлите.
 • 10 СЪВЕТА ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ

  Автор yjhsu

  Въпреки развитието на технологиите, привлекателноста на предметната снимка /фотография/ не се е загубила и до днес.

  Прочети още...

ЖАНРЪТ НЮ (АКТ)

Ню е художествен жанр в скулптурата, живописта и фотографията, изобразяващ голото човешко тяло (nu (фр.) - гол).

В немски вариант този жанр се нарича "акт" (akt).

От момента на появяването си, фотография не могла да остане настрани от изобразяването на голото човешко тяло. Още през 1840 г. в Париж се появили първите дагеротипии с изображение на голо тяло с названието "академия" или "академичен етюд", използвани като пособия за художниците.

Фотомонтажът, изобретен през 1851-52 г., открил неограничени възможности за авторите. Технологията се състояла от печатане на една крайна снимка от няколко колодиеви негатива. По-такъв начин били създадени например снимки на момичета с опашка на русалка, снимка на момиче, току що излюпило се от огромно яйце. Въпреки, че сега предизвикват снизходителна усмивка и ни се струват наивни, в тях е интересен подходът към жанра ню.

Във връзка с широкото разпространение на фотографията през 60-те години на XIX век, нараснал и броят на авторите, работещи в жанра актова фотография, а с тях и броя на съдебните процеси, в които били замесени както фотографите, така и разпространителите на непристойните снимки. Известни са случаи, когато предприемчиви фотографи демонстрирали своите колекции в гостилници за определена входна такса. Полиция преследвала предприемачите, дейността на които била оскърбителна за общественото мнение.

Жанрът "ню" е най-нееднозначният в художествената фотография. Споровете къде свършва еротиката и къде започва порнографията съпровождат снимката на голо тяло от появяването и до днес.

Отношението към жанра с времето се променяло, както са се променяли идеалите за женска красота. Танцьорките от парижките кабарета са отстъпили място на спортистките от 20-те до 40-те години. Оттогава датира творчеството на немския фотограф Герхард Рибике , където за пръв път се появяват снимки в стил ню в движение, а в XXI век темата продължил съотечественика му Дитер Блум.

През XX век сред най-известните представители на жанра ню могат да се отделят Хелмут Нютън, Дейвид ЛаШапел, Роберт Мепълторп и Ян Саудек.

Немският фотограф Хелмут Нютън е култова фигура в еротичната фотография на XX век. Нютън сътрудничил с най-добрите гланцирани списания - Playboy, Vouge, Harper's Bazaar, работите му са представяни в художествени галерии в САЩ, Австралия, Европа. Определят стила на Нютън като "агресивна еротика" - дългокраки момичета на високи токчета излъчват сексуална енергия и увереност, което се подчертава от любимият ракурс на снимката отдолу нагоре.

Американската поп-звезда на фотографията Дейвид ЛаШапел въвел откровен кич в снимките си. ЛаШапел се веселил от сърце, карайки знаменитостите да се заливат с мляко или овалват в кал. Знаменитостите били доволни - ЛаШапел избрал за всеки ярък образ-клише, запечатващ се в съзнанието.

Отделно си струва да се споменат работите на Ян Саудек - чехският провокатор във фотографията. Саудек нищо не украсява и идеализира, за разлика от повечето фотографи, работещи в жанра. Неговите шокиращи снимки са размисъл за слабостта на човешкото тяло. Такъв подход към изобразяването на голото тяло са съвършено различни от всичко, създавано в жанра ню от времето на класическите образци на древногръцката скулптура.

Робърт Мейпълторп е класик на черно-бялата актова фотография, работите му са близки до естетиката на античните статуи, живопистта на Микеланджело и маниеристите. В тях се чуства възхищение от пластичната красота на голото тяло.

0
0
0
s2sdefault
 • СУПЕРМАКРО

  Между многото жанрове във фотографията особено място заема фотографирането на малки обекти в едър план.

  Прочети още...  
 • УВЕЛИЧЕНИЕ. МАЩАБ

   

  Някои начинаещи фотографи бъркат термините "увеличение", "мащаб" и снимка в естествен размер.

  Прочети още...  
 • МАКРОФОТОГРАФИЯТА - ТАКАВА, КАКВАТО Е

  1. Определение

  В техническата литература е прието макроснимка да се нарича снимка в мащаб 1:2 и повече - т.е. когато Прочети още...  
 • ПРОКСАРНА ЛЕЩА

  Най-лесния и евтин начин за макрофотография е използването на проксарни (макро-) лещи (филтри).

  Прочети още...  
 • СЪВЕТИ КЪМ МАКРОЛОВЦИТЕ

  1. Подготовка за макрофотолов
  2. Тръгваме на лов
  3. Къде да снимаме?
  4. Кого да снимаме?
  5. Кога да снимаме?
  6. С какво да снимаме?
  7. Защо снимките не са резки?
  8. Какви приспособления са необходими за макрофотография?
  9. Имам чудесни снимки, защо няма интерес към тях?
  10. Последни щрихи върху снимката. Подготовка за публикуване

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.