• РЕКЛАМНА ПРЕДМЕТНА ФОТОГРАФИЯ. СНИМАНЕ НА МАТОВИ ОБЕКТИ

  Предметната фотография е един от най-актуалните и търсени жанрове на съвременния фотографски пазар.

  Тя намира широко приложение в сайтове, в Интернет магазини, списания, реклама, дизайн на опаковки, полиграфска продукция и др.

  Прочети още...  
 • РЕКЛАМНА ПРЕДМЕТНА ФОТОГРАФИЯ. СНИМАНЕ НА ГЛАНЦОВИ ОБЕКТИ

  Имиджова снимка на марката Skin Code

  Прочети още...  
 • АЗ-ЪТ НА ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ: 7 СТЪПКИ

   
  Често се случва. Задачата е да се заснемат няколко предмета за публикуване в каталог. Първата мисъл е да се наеме фотограф.
 • ПРЕДМЕТНА СНИМКА НА ДИМ

  “smoke”, автор Raul Ospina

  Заснемането на дим не е лесно, но ако имате време или стоите вкъщи в някой дъждовен ден, можете да опитате.

  Прочети още...  
 • ПРОДУКТОВА ФОТОГРАФИЯ НА КОЖЕНИ ИЗДЕЛИЯ ЗА КАТАЛОГ

  Неотдавна снимах продуктови снимки на кожени изделия за каталог. С дизайнерката приехме да се снима на черен фон.

  Прочети още...

СКАНОГРАМА - СНИМАНЕ БЕЗ ФОТОАПАРАТ

За да се занимаваш с фотографско изкуство не е задължително да вземеш в ръцете си фотоапарат и да тръгнеш да снимаш.

Съвременните компютърни технологии позволяват вместо фотоапарат да се използва… всеки не много скъп плосък скенер.

За мен мотив да се захвана със сканография стана недостигът на време. От друга страна желанието за творческа реализация не угасна, и тогава дойде идеята вечер (а сега и до късна нощ) като инструмент да използвам старичкия си Epson.

Оттогава минаха три години. Смених три скенера - уви, подготвителната работа е дава 80% технологични загуби и води до бързо амортизиране на техниката. За един кадър се случва да направя 30-70 предварителни прегледа. Много време се губи за аранжиране на сюжетно важните елементи на изображението. Нужно е да се отдели внимание на фона, за който използвам разноцветни тъкани и хартия, фолио и т.н.

Често издевателствам над техниката, която не е предназначена за такива занятия: на скенера слагам метални и стъклени предмети. Изхитрявала съм се да сканирам чугунена ютия, като първо сложих допълнително стъкло.

В първите опити със сканографията ме привлече техническата страна - качеството на изображението беше изумително! Фактически на изхода аз получавах диапозитив с размери 20 х 30 см! Но с времето възторга поутихна…

Защото формата, колкото и съвършена, е само една от съставките на фотографското изображение. Ако в него не се вложи идея, авторско отношение, мисъл, преживяване и чувства - то ще остени само технически безупречна репродукция.

Затова, преживявайки етапа на възторга пред тази удивителна технология, аз превключих вниманието си върху съдържанието - предаване в изображението на усещане за време и пространство - и от единични работи преминах към серии и творчески проекти. Един от проектите възникна спонтанно… У дома в кухнята виси стара дъска за рязане. Тя е столетница, служила е още на баба ми. И макар вкъщи да има няколко такива дъски, аз по навик обичам да готвя именно на нея, в моето домакинство тя е прима.

И в един прекрасен ден готвех поредната вечеря гледайки връчването на наградите Оскар за второстепенна роля. В този момент възникна идеята да направя моята дъска актриса. Така се появи серия с името "Старата дъска за рязане". Главните герои - зеленчуци, плодове, риба се сменят, но дъската остава. Тя е толкова фотогенична и достоверна, че бих и дала Оскар за поддържаща роля…

Любимо място за моите неделни разходки са битпазарите около Москва, а по време на командировките - битаците на руските провинциални градове, където мога да бродя с часове, потапяйки се в тази удивителна и своеобразна атмосфера на хорското множество. За мен тези развалини са истинска съкровищница на Али-Баба. Оловни войници, стари обувки и галоши, стари картички, ръждясали ключове - всички тези предмети, купени от мен и донесени от приятели и познати стават мои "модели", и лягайки на скенера оживяват в изобразителното пространство на сканограмите.

Процесът на създаване на "снимки без фотоапарат" ме увлече толкова силно, че проблема с творческата ми реализация престана да съществува. Опитайте и вие. Възможно е това занимание да ви увлече също и да стане нов етап от творческата ви изява.

2008 © Светлана Пожарская

Източник

0
0
0
s2sdefault
 • ОБЪРНАТ ОБЕКТИВ

    

  Макроадаптер

  Позволява скрепване на два обектива (coupling), един, поставен на фотоапарата и втори, обърнат с челната си леща към неговата челна леща. Обърнатият обектив на практика изпълнява ролята на проксарна леща или макроконвертор.

  Прочети още...  
 • МАКРООБЕКТИВ

  Макрообективът е най-подходящия избор за макрофотография, т.е. с него се постига най-добрия резултат. Конструиран специално за макрофотография, с по-висока резолюция и значително "по-остър" от нормалните си събратя.

  Прочети още...  
 • ПОДГОТОВКА НА СНИМКАТА ЗА ПУБЛИКУВАНЕ

  В последно време достатъчно често забелязвям изказвания от типа "Никакъв Фотошоп".

  Прочети още...  
 • МАКРОФОТОГРАФИЯТА - ТАКАВА, КАКВАТО Е

  1. Определение

  В техническата литература е прието макроснимка да се нарича снимка в мащаб 1:2 и повече - т.е. когато Прочети още...  
 • СКОРОСТ И ДИАФРАГМА В МАКРОФОТОГРАФИЯТА

  Обект на макроснимка може да бъде всеки предмет от окръжаващата среда - от снежинките до върха на химикалката.

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.