• 10 (АНТИ-) СЪВЕТА КЪМ ФОТОГБЛОГЪРИТЕ

  Често ни омръзва да четем и ни се приисква да разгледаме нещо приятно за окото.

  Прочети още...  
 • Въпроси, с които да доведем до ступор продавачите на фототехника

  Продавачите са безусловно добри хора, но понякога, даже по-често от обичайното имат навика да натрапват своята гледна точка относно бъдещото ви оборудване. При това те сипят, меко казано спорни твърдения, представяйки ги едва ли не за абсолютно признати истини. Ако се замислим за всяко от тези твърдения, те рядко имат твърда почва под краката си.

  Прочети още...  
 • ЖЕРТВИ НА СВЕЩЕНИТЕ ВОЙНИ

  На кинолозите отдавна е известен факта, че кучетата приличат на своите стопани.

  Прочети още...  
 • ТЕСТ: КАКЪВ ФОТОГРАФ СТЕ?

  1. Кой е Хелмут Нютон?

  Известен фотограф - 3 точки

  Канцлер на ФРГ - 2  точки

  Откривателят на Закона за земното притегляне - 1 точка

  Струва ми се, че е зет на Хуан Антонио от вчерашния сериал - 0 точки 

  Прочети още...  
 • ЖЕЛЕЗНИТЕ ПРАВИЛА ЗА ЛОША СНИМКА

  Тази тема може да се стори пресилена за някои. Струва ни се, че получаването на снимка, която никой не може да разгледа, без да получи позиви за повръщане или поне без изражение на скука на лицето не е толкова трудно. Всеки притежател на фотоапарат има куп снимки, справящи се с тази задача.

  Прочети още...  

СТОКОВА ФОТОГРАФИЯ

Благодарение на интензивното развитие на цифровите технологии

днес има небивал разцвет на интернет-фотобанките, или както ги наричат фотосток или микросток. Какво е фотобанка? Това е сайт, който съдържа фотографии, илюстрации и даже векторни изображения. В такава банка могат да се продадат или да се купят изображения, без да се излиза от дома или офиса. Фотографът качва на сток сайта своите снимки и след продажби получава парично възнаграждение. Купувачът (списание, рекламна агенция, web-дизайнер или всеки друг, който желае да придобие изображение за лични нужди) купува от банката снимка, без да общува пряко с автора. По такъв начин всяка фотобанка е посредник между продавач и купувач на цифрово изображение.

Сред известните международни фотобанки са iStockphoto, Shutterstock, Gettyimages, по-малко популярни са Fotolia, Bigstockphoto, 123rf.

Да се продаде или купи е необходимо да се мине през регистрация на сайта, а също да се сключи договор с фотобанката. Като правило договорът се сключва в електронен вид.

Не всички изображения могат да се приемат от фотобанката. Съществуват изисквания към ъплоудваните на сайта снимки: висока резолюция, рязкост по цялото поле на кадъра, отсъствие на шум, актуалност и т.н. В някои банки преди качване на изображения трябва да преминете през малък тест, състоящ се от няколко въпроса. Затова трябва предварително да се запознаете с правилата на банката и изискванията към изображенията.

След успешното преминаване на теста ще ви бъде предложено да качите няколко ваши работи с най-добро качество, със задължително описание на всяка снимка, включително ключовите думи и избор на категорията. В случай на одобрение от банката на тези изображения, вие ще можете да продължите формирате портфолио на сайта.

Заниманията със сток фотография са сложни и изискват доста време, усилия и навици. Не е достатъчно да имате скъпа цифрова камера и да правите качествени снимки. Даже и най-добрите неща могат да не се търсят. Важно е да се знае какво се продава и купува. Има няколко категории, които са популярни винаги: щастливи двойки или семейства, бизнес, изолирани обекти, концептуални фотографии, технологии, здравословен начин на живот. Т.е. това, което не достига в съвременния живот (усмивки, радост) и това, с което човечеството живее (пари и различни технологии). Разбира се може успешно да се продаде снимка на вашия домашен приятел или нещо друго. За това се изисква търпение, малко хитрост, малко упоритост, защото във всеки сток има огромна конкуренция — няколко милиона изображения и повече от милион автори. При това броят им расте ежедневно.

Едновременно можете да се регистрирате и да качвате в няколко банки, за да увеличите шансовете за продажба. Това обикновено не е забранено в условията на договора. За ексклузивните фотографи (тези, които работят само с една банка) има ред преимущества — по-високи отчисления от продажбата на всяка снимка, да подават повече снимки (всяка банка има седмични ограничения за броя качвани снимки), приоритетна модерация на качваните изображения и др.

Цената на изображенията е различна и зависи от размера на снимката. Колкото по-голям е размерът на снимката, толкова по-висока е цената и. Различните фотобанки имат различни ценови рамки. Напр. iStockphoto продават на цени от 1 до 24 долара, Fotolia от 75 цента. Много банки работят с абонамент, например, Shutterstock предлага на абонатите си срещу 249 долара месечно да теглят ежедневно до 25 изображения — или 750 месечно. Такава схема е удобна на първо място за големи издателства или рекламни компании. Възнаграждение фотографа за всяка продадена снимка също се различава в зависимост от предлаганите от банката условия. Средно авторът на продадената снимка получава от 20 до 50 процента от стойността и.

Темата за стокфотографията е обширна. Може много да се говори и пише за преимуществата и недостатъците на работата с фотобанките, но ако сте решили да ставате сток фотограф, на първо място определете коя, внимателно разучете «Въпроси и отговори» на избрания сайт и чак след това пристъпете към регистрация.

2010 © Ольга Коцюрбий

Източник

 

 • СНИМАНЕ НА ДИВАТА ПРИРОДА. НАПРАВЛЕНИЯ

  Специализация, фотоагенции, създаване на фотоархив

  Прочети още...  
 • СНИМАНЕ НА АРХИТЕКТУРА: ИЗБОР НА ГЛЕДНА ТОЧКА

  При архитектурната фотография фотографът си има работа със статични и постоянни обекти. За разлика от другите жанрове, тук с малки изключения не се преследва уникалността на момента

  Прочети още...  
 • ОПАШКА И ПАПИ В КАДЪР. КАК СЕ СНИМАТ КУЧЕТА
  Домашните любимци от често попадат в обектива на начинаещия фотограф - винаги са близо и дават ден по ден да се повишава майсторството и да се изглаждат фотографските навици. Прочети още...