• РЕКЛАМНА ФОТОГРАФИЯ НА ПЛОД И МЛЯКО

  В този урок ще покажем процеса на снимане на класически рекламен дует: плод и мляко.

  Задачата на тази предметна снимка е в едър план да запечатаме момента,

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #5. ИЗБОР НА ФОН В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  Като правило, клиентът сам определя на какъв фон ще се снима изделието. Но въпреки това е сте длъжни да го информирате, че предмет, заснет на бял фон трудно може да се мотнира на тъмен фон.

  Прочети още...  
 • ПРЕДМЕТНА СНИМКА НА ДИМ

  “smoke”, автор Raul Ospina

  Заснемането на дим не е лесно, но ако имате време или стоите вкъщи в някой дъждовен ден, можете да опитате.

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #7. РАБОТА С ПРЕДМЕТА В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  В предметната фотография, при работа с продукта използвайте ръкавици, които не оставят власинки, за да не оставяте следи върху него.

  Прочети още...  
 • ИЗБОР НА ФИЛТРИ ЗА СТУДИЙНА ПРОДУКТОВА ФОТОГРАФИЯ

  Тази статия продължава цикъла от уроци по рекламна фотография.

  Прочети още...

СТОКОВА ФОТОГРАФИЯ

Благодарение на интензивното развитие на цифровите технологии

днес има небивал разцвет на интернет-фотобанките, или както ги наричат фотосток или микросток. Какво е фотобанка? Това е сайт, който съдържа фотографии, илюстрации и даже векторни изображения. В такава банка могат да се продадат или да се купят изображения, без да се излиза от дома или офиса. Фотографът качва на сток сайта своите снимки и след продажби получава парично възнаграждение. Купувачът (списание, рекламна агенция, web-дизайнер или всеки друг, който желае да придобие изображение за лични нужди) купува от банката снимка, без да общува пряко с автора. По такъв начин всяка фотобанка е посредник между продавач и купувач на цифрово изображение.

Сред известните международни фотобанки са iStockphoto, Shutterstock, Gettyimages, по-малко популярни са Fotolia, Bigstockphoto, 123rf.

Да се продаде или купи е необходимо да се мине през регистрация на сайта, а също да се сключи договор с фотобанката. Като правило договорът се сключва в електронен вид.

Не всички изображения могат да се приемат от фотобанката. Съществуват изисквания към ъплоудваните на сайта снимки: висока резолюция, рязкост по цялото поле на кадъра, отсъствие на шум, актуалност и т.н. В някои банки преди качване на изображения трябва да преминете през малък тест, състоящ се от няколко въпроса. Затова трябва предварително да се запознаете с правилата на банката и изискванията към изображенията.

След успешното преминаване на теста ще ви бъде предложено да качите няколко ваши работи с най-добро качество, със задължително описание на всяка снимка, включително ключовите думи и избор на категорията. В случай на одобрение от банката на тези изображения, вие ще можете да продължите формирате портфолио на сайта.

Заниманията със сток фотография са сложни и изискват доста време, усилия и навици. Не е достатъчно да имате скъпа цифрова камера и да правите качествени снимки. Даже и най-добрите неща могат да не се търсят. Важно е да се знае какво се продава и купува. Има няколко категории, които са популярни винаги: щастливи двойки или семейства, бизнес, изолирани обекти, концептуални фотографии, технологии, здравословен начин на живот. Т.е. това, което не достига в съвременния живот (усмивки, радост) и това, с което човечеството живее (пари и различни технологии). Разбира се може успешно да се продаде снимка на вашия домашен приятел или нещо друго. За това се изисква търпение, малко хитрост, малко упоритост, защото във всеки сток има огромна конкуренция — няколко милиона изображения и повече от милион автори. При това броят им расте ежедневно.

Едновременно можете да се регистрирате и да качвате в няколко банки, за да увеличите шансовете за продажба. Това обикновено не е забранено в условията на договора. За ексклузивните фотографи (тези, които работят само с една банка) има ред преимущества — по-високи отчисления от продажбата на всяка снимка, да подават повече снимки (всяка банка има седмични ограничения за броя качвани снимки), приоритетна модерация на качваните изображения и др.

Цената на изображенията е различна и зависи от размера на снимката. Колкото по-голям е размерът на снимката, толкова по-висока е цената и. Различните фотобанки имат различни ценови рамки. Напр. iStockphoto продават на цени от 1 до 24 долара, Fotolia от 75 цента. Много банки работят с абонамент, например, Shutterstock предлага на абонатите си срещу 249 долара месечно да теглят ежедневно до 25 изображения — или 750 месечно. Такава схема е удобна на първо място за големи издателства или рекламни компании. Възнаграждение фотографа за всяка продадена снимка също се различава в зависимост от предлаганите от банката условия. Средно авторът на продадената снимка получава от 20 до 50 процента от стойността и.

Темата за стокфотографията е обширна. Може много да се говори и пише за преимуществата и недостатъците на работата с фотобанките, но ако сте решили да ставате сток фотограф, на първо място определете коя, внимателно разучете «Въпроси и отговори» на избрания сайт и чак след това пристъпете към регистрация.

2010 © Ольга Коцюрбий

Източник

0
0
0
s2sdefault
 • МАГИЧНИЯТ ДЕКОР

  Веднъж, снимайки насекоми изведнъж осъзнах, че те живеят в съвсем друг свят. Живеят заедно с нас, около нас, но светът им е съвсем различен.

  Прочети още...  
 • ФОКУСИРАНЕ ПРИ МАКРОСНИМКА

  Две думи за фокуса

  Няма човек, който се занимава с фотография да не се е сблъсквал с подобен проблем: разглеждаш снимките си и виждаш, че част от тях не са резки. Особено обидно е, ако нерязка е най-интересната сюжетно или композиционно снимка.

  Прочети още...  
 • ОБЪРНАТ ОБЕКТИВ

    

  Макроадаптер

  Позволява скрепване на два обектива (coupling), един, поставен на фотоапарата и втори, обърнат с челната си леща към неговата челна леща. Обърнатият обектив на практика изпълнява ролята на проксарна леща или макроконвертор.

  Прочети още...  
 • МАКРООБЕКТИВ

  Макрообективът е най-подходящия избор за макрофотография, т.е. с него се постига най-добрия резултат. Конструиран специално за макрофотография, с по-висока резолюция и значително "по-остър" от нормалните си събратя.

  Прочети още...  
 • МАКРОПРЪСТЕНИ

  Използването на макропръстени е друг метод за превръщане на обикновен обектив в макрообектив.

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.