• РЕКЛАМНА ФОТОГРАФИЯ НА ДРЕХИ В 7 СТЪПКИ

  Следните насоки ще ви помогнат да създадете качествена рекламна фотография на облекла, представено от модел.
 • ПРЕДМЕТНА ФОТОГРАФИЯ НА БЯЛ ФОН

  Става дума за снимане на изолирани обекти на бял фон, доколкото именно този тип предметна фотография е най-търсен от фотобанките и по щастливо стечение на обстоятелствата, пределно лесен за научаване. Той изисква преди всички акуратност и внимание към детайлите.
 • ФУУД ФОТОГРАФИЯ

  Дейвид Лофтус и Джейми Оливър

  За много от нас празниците са ядене, ядене и пак ядене. В този кратък урок с нас ще споделят своя опит известният кулинар Джейми Оливър и професиональният фууд фотограф Дейвид Лофтус.

  Прочети още...  
 • ИЗБОР НА ФИЛТРИ ЗА СТУДИЙНА ПРОДУКТОВА ФОТОГРАФИЯ

  Тази статия продължава цикъла от уроци по рекламна фотография.

  Прочети още...  
 • ПРОДУКТОВА ФОТОГРАФИЯ НА КОЖЕНИ ИЗДЕЛИЯ ЗА КАТАЛОГ

  Неотдавна снимах продуктови снимки на кожени изделия за каталог. С дизайнерката приехме да се снима на черен фон.

  Прочети още...

7 НЕИЗВЕСТНИ ИСТОРИИ, КРИЕЩИ СЕ ЗАД ИЗВЕСТНИ СНИМКИ

Времето лети, а снимките направени години назад остават. Интересно е да се знае, какви истории се крият зад снимки, отдавна станали култови.

Портрет Алберт Айнщайн

Секунда преди легендарната снимка

 

© East News

Тази вечер Айнщайн се качил в колата след празнуване на 72-рия си рожден ден, а фотографът Артур Сасе приближил към отворената врата и помолил за снимка. Айнщайн се обърнал и се изплезил.
Оригиналната снимка обхваща и спътниците и впоследствие е изрязана до портрет. Айнщайн обожавал тази снимка.

Обяд на небостъргача

На култовата снимка са изобразени 11 строители, които непринудено почиват по време на обяд на огромна височина. И въпреки, че са истински работници, кадърът бил постановъчен, направен за реклама на Рокфелер център.

The Beatles за обложката на албума «Abbey Road»

© EAST NEWS

Обложката за 12-тия албум на групата е направена точно пред звукозаписното студио: за целта затворили движението за няколко минути. В същото време наблизо се разхождал американски турист. Той се заговорил с полицаите в паркираната отдясно кола. Мъжът бил изумен от чудаците, пресичащи платното напред назад.

Денят на Победата над Япония, Таймс Скуеър

Героинята от снимката Едит Шейн разказала следната история: тогава работела като медицинска сестра и побързала да отиде на Таймс скуеър, където хората се събирали да отпрезнуват края на Втората световна война и капитолацията на Япония. Тя излязла от метрото и внезапно някакъв моряк я сграбчил и започнал да я целува. Алфред Айзенщат успял да заснеме двойката.

Афганистанско момиче

© Xinhua/Photoshot/REPORTER

През 1984 г. фотографът Стив МакКъри пътувал в Афганистан, заснемайки материал за войната. В бежански лагер вниманието му привлякло 12-годишно момиче: оказало се, че неотдавна селото и попаднало под обстрел и много членове на семейството са загинали. Стив направил няколко снимки и чак вкъщи разбрал, колко силна снимка се е получила. През 2002 г. героинята от снимката била намерена: казва се Шарбат Гула, омъжена е и живее в Афганистан.

Дали атомикус

© East News

За снимката, която днес може да се направи за половин час в "Шопа", в далечната 1948 г. са потрябвали 6 часа. Фотографът Филип Халсман бил добър приятел на Дали и с удоволствие поддържал творческите идеи на приятеля си. Стативът и картината били закачени, стола държала асистентка, Дали подскачал, подхвърляли котките, плисвали водата и подсушавали и така 28 пъти.

«Летящата» рокля на Мерилин Монро

© Screen Prod / Photononstop

Кадъра от филма «Проклетите седем години» са виждали и тези, които не са го гледали. направили се много дубли, преди актрисата да отиграе сцената добре: ревнивият и съпруг Джо Ди Маджо не я изпускал от поглед и бил бесен, че жена му показва тялото си. Не след дълго те се разделили, но кадрите от тази сцена станали култови.

0
0
0
s2sdefault
 • ФОКУСИРОВЪЧНИ РЕЛСИ

  Фокусировъчните релси (Макрорелси, макрошейна, Focusing Rail) се поставят между главата на статива и фотоапарата и позволяват при фокусиране да се движи камерата, а не както при обичайното фокусиране - чрез въртене на гривната на фокуса. При снимане с фиксиран мащаб това е единственият начин на фокусиране.

  Прочети още...  
 • ЛОВЪТ НА ГАДА

  Дмитрий Константинов
  Дълго встъпление . Бърз курс по техника на безопасност . Гекон токи . Габонска усойница . Папуански гигантски гущер . Плетевидка . Кайманов гущер  . Гладкочел кайман .  Червеноопашата медянка . Зелена игуана . Заключение
 • ПРОКСАРНА ЛЕЩА

  Най-лесния и евтин начин за макрофотография е използването на проксарни (макро-) лещи (филтри).

  Прочети още...  
 • МАГИЧНИЯТ ДЕКОР

  Веднъж, снимайки насекоми изведнъж осъзнах, че те живеят в съвсем друг свят. Живеят заедно с нас, около нас, но светът им е съвсем различен.

  Прочети още...  
 • МАКРОФОТОГРАФИЯ НА ГЪБИ

  Бяла гъбка в гората
  Някакъв лист непознат
  е залепнал на шапката.
  XVII в. Мацуо Басьо

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.