• ИЗБОР НА ФИЛТРИ ЗА СТУДИЙНА ПРОДУКТОВА ФОТОГРАФИЯ

  Тази статия продължава цикъла от уроци по рекламна фотография.

  Прочети още...  
 • 15 СЪВЕТА ЗА КУЛИНАРНАТА ФОТОГРАФИЯ

  В сравнение с останалите жанрове във фотографията, снимането на храна е най-близък до категорията “направи си сам”.

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #6. СХЕМА НА ОСВЕТЛЕНИЕТО В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  Започвайки снимките огледайте изделието, отбележете особеностите и материалите.

  Прочети още...  
 • ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ

  1. За предметна фотография професионално студио не е задължително. Напълно достатъчна е и домашната обстановка: може да се снима на масата, до прозореца, на фона на окръжаващите предмети.

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #5. ИЗБОР НА ФОН В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  Като правило, клиентът сам определя на какъв фон ще се снима изделието. Но въпреки това е сте длъжни да го информирате, че предмет, заснет на бял фон трудно може да се мотнира на тъмен фон.

  Прочети още...

7 НЕИЗВЕСТНИ ИСТОРИИ, КРИЕЩИ СЕ ЗАД ИЗВЕСТНИ СНИМКИ

Времето лети, а снимките направени години назад остават. Интересно е да се знае, какви истории се крият зад снимки, отдавна станали култови.

Портрет Алберт Айнщайн

Секунда преди легендарната снимка

 

© East News

Тази вечер Айнщайн се качил в колата след празнуване на 72-рия си рожден ден, а фотографът Артур Сасе приближил към отворената врата и помолил за снимка. Айнщайн се обърнал и се изплезил.
Оригиналната снимка обхваща и спътниците и впоследствие е изрязана до портрет. Айнщайн обожавал тази снимка.

Обяд на небостъргача

На култовата снимка са изобразени 11 строители, които непринудено почиват по време на обяд на огромна височина. И въпреки, че са истински работници, кадърът бил постановъчен, направен за реклама на Рокфелер център.

The Beatles за обложката на албума «Abbey Road»

© EAST NEWS

Обложката за 12-тия албум на групата е направена точно пред звукозаписното студио: за целта затворили движението за няколко минути. В същото време наблизо се разхождал американски турист. Той се заговорил с полицаите в паркираната отдясно кола. Мъжът бил изумен от чудаците, пресичащи платното напред назад.

Денят на Победата над Япония, Таймс Скуеър

Героинята от снимката Едит Шейн разказала следната история: тогава работела като медицинска сестра и побързала да отиде на Таймс скуеър, където хората се събирали да отпрезнуват края на Втората световна война и капитолацията на Япония. Тя излязла от метрото и внезапно някакъв моряк я сграбчил и започнал да я целува. Алфред Айзенщат успял да заснеме двойката.

Афганистанско момиче

© Xinhua/Photoshot/REPORTER

През 1984 г. фотографът Стив МакКъри пътувал в Афганистан, заснемайки материал за войната. В бежански лагер вниманието му привлякло 12-годишно момиче: оказало се, че неотдавна селото и попаднало под обстрел и много членове на семейството са загинали. Стив направил няколко снимки и чак вкъщи разбрал, колко силна снимка се е получила. През 2002 г. героинята от снимката била намерена: казва се Шарбат Гула, омъжена е и живее в Афганистан.

Дали атомикус

© East News

За снимката, която днес може да се направи за половин час в "Шопа", в далечната 1948 г. са потрябвали 6 часа. Фотографът Филип Халсман бил добър приятел на Дали и с удоволствие поддържал творческите идеи на приятеля си. Стативът и картината били закачени, стола държала асистентка, Дали подскачал, подхвърляли котките, плисвали водата и подсушавали и така 28 пъти.

«Летящата» рокля на Мерилин Монро

© Screen Prod / Photononstop

Кадъра от филма «Проклетите седем години» са виждали и тези, които не са го гледали. направили се много дубли, преди актрисата да отиграе сцената добре: ревнивият и съпруг Джо Ди Маджо не я изпускал от поглед и бил бесен, че жена му показва тялото си. Не след дълго те се разделили, но кадрите от тази сцена станали култови.

0
0
0
s2sdefault
 • МАКРООБЕКТИВ

  Макрообективът е най-подходящия избор за макрофотография, т.е. с него се постига най-добрия резултат. Конструиран специално за макрофотография, с по-висока резолюция и значително "по-остър" от нормалните си събратя.

  Прочети още...  
 • УВЕЛИЧЕНИЕ. МАЩАБ

   

  Някои начинаещи фотографи бъркат термините "увеличение", "мащаб" и снимка в естествен размер.

  Прочети още...  
 • МАКРОМЕХ

  Използването на макромех е друг метод за превръщане на обикновен обектив в макрообектив. Разтяга се до 100, 200 и повече мм. Като цена е съизмерим с проксарните лещи, т.е. евтин.

  Прочети още...  
 • СКОРОСТ И ДИАФРАГМА В МАКРОФОТОГРАФИЯТА

  Обект на макроснимка може да бъде всеки предмет от окръжаващата среда - от снежинките до върха на химикалката.

  Прочети още...  
 • МАКРОФОТОГРАФИЯ НА ГЪБИ

  Бяла гъбка в гората
  Някакъв лист непознат
  е залепнал на шапката.
  XVII в. Мацуо Басьо

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.