• РЕКЛАМНА ФОТОГРАФИЯ НА ПЛОД И МЛЯКО

  В този урок ще покажем процеса на снимане на класически рекламен дует: плод и мляко.

  Задачата на тази предметна снимка е в едър план да запечатаме момента,

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #2. ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТНОТО МЯСТО В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

   

  • Заблуда е, че предметната палатка е много удобна за снимане на голям брой предмети. Използването на палатка за продуктова фотография често не ускорява процеса, а го забавя, особено при смяна на изделията или гледната точка.
  • Прочети още...  
  • ФУУД ФОТОГРАФИЯ

   Дейвид Лофтус и Джейми Оливър

   За много от нас празниците са ядене, ядене и пак ядене. В този кратък урок с нас ще споделят своя опит известният кулинар Джейми Оливър и професиональният фууд фотограф Дейвид Лофтус.

   Прочети още...  
  • ПРОДУКТОВО ЗАСНЕМАНЕ НА ТЪКАНИ

   Било то ръчно плетиво или елитна коприна, обкръжени сме от тъкани. Днес ще разгледаме схеми , помагащи за заснемането им. Вашите приятели, занимаващи се с ръкоделие ще ви боготворят и ако наистина ви се получават добре, даже можете да си намерите фотоместенце в голяма компания, занимаваща се с текстил.

   Прочети още...  
  • РЕКЛАМНА ПРЕДМЕТНА ФОТОГРАФИЯ. СНИМАНЕ НА МАТОВИ ОБЕКТИ

   Предметната фотография е един от най-актуалните и търсени жанрове на съвременния фотографски пазар.

   Тя намира широко приложение в сайтове, в Интернет магазини, списания, реклама, дизайн на опаковки, полиграфска продукция и др.

   Прочети още...

7 НЕИЗВЕСТНИ ИСТОРИИ, КРИЕЩИ СЕ ЗАД ИЗВЕСТНИ СНИМКИ

Времето лети, а снимките направени години назад остават. Интересно е да се знае, какви истории се крият зад снимки, отдавна станали култови.

Портрет Алберт Айнщайн

Секунда преди легендарната снимка

 

© East News

Тази вечер Айнщайн се качил в колата след празнуване на 72-рия си рожден ден, а фотографът Артур Сасе приближил към отворената врата и помолил за снимка. Айнщайн се обърнал и се изплезил.
Оригиналната снимка обхваща и спътниците и впоследствие е изрязана до портрет. Айнщайн обожавал тази снимка.

Обяд на небостъргача

На култовата снимка са изобразени 11 строители, които непринудено почиват по време на обяд на огромна височина. И въпреки, че са истински работници, кадърът бил постановъчен, направен за реклама на Рокфелер център.

The Beatles за обложката на албума «Abbey Road»

© EAST NEWS

Обложката за 12-тия албум на групата е направена точно пред звукозаписното студио: за целта затворили движението за няколко минути. В същото време наблизо се разхождал американски турист. Той се заговорил с полицаите в паркираната отдясно кола. Мъжът бил изумен от чудаците, пресичащи платното напред назад.

Денят на Победата над Япония, Таймс Скуеър

Героинята от снимката Едит Шейн разказала следната история: тогава работела като медицинска сестра и побързала да отиде на Таймс скуеър, където хората се събирали да отпрезнуват края на Втората световна война и капитолацията на Япония. Тя излязла от метрото и внезапно някакъв моряк я сграбчил и започнал да я целува. Алфред Айзенщат успял да заснеме двойката.

Афганистанско момиче

© Xinhua/Photoshot/REPORTER

През 1984 г. фотографът Стив МакКъри пътувал в Афганистан, заснемайки материал за войната. В бежански лагер вниманието му привлякло 12-годишно момиче: оказало се, че неотдавна селото и попаднало под обстрел и много членове на семейството са загинали. Стив направил няколко снимки и чак вкъщи разбрал, колко силна снимка се е получила. През 2002 г. героинята от снимката била намерена: казва се Шарбат Гула, омъжена е и живее в Афганистан.

Дали атомикус

© East News

За снимката, която днес може да се направи за половин час в "Шопа", в далечната 1948 г. са потрябвали 6 часа. Фотографът Филип Халсман бил добър приятел на Дали и с удоволствие поддържал творческите идеи на приятеля си. Стативът и картината били закачени, стола държала асистентка, Дали подскачал, подхвърляли котките, плисвали водата и подсушавали и така 28 пъти.

«Летящата» рокля на Мерилин Монро

© Screen Prod / Photononstop

Кадъра от филма «Проклетите седем години» са виждали и тези, които не са го гледали. направили се много дубли, преди актрисата да отиграе сцената добре: ревнивият и съпруг Джо Ди Маджо не я изпускал от поглед и бил бесен, че жена му показва тялото си. Не след дълго те се разделили, но кадрите от тази сцена станали култови.

0
0
0
s2sdefault
 • ФОКУСИРАНЕ ПРИ МАКРОСНИМКА

  Две думи за фокуса

  Няма човек, който се занимава с фотография да не се е сблъсквал с подобен проблем: разглеждаш снимките си и виждаш, че част от тях не са резки. Особено обидно е, ако нерязка е най-интересната сюжетно или композиционно снимка.

  Прочети още...  
 • МАКРОФОТОСНИМКА: ПРИСПОСОБЛЕНИЯ ЗА ОГЛЕДАЛНО-РЕФЛЕКСЕН ФОТОАПАРАТ

  Втората статия от замисления цикъл от статии за макрофотографията. В първата статия Съвети за макроловците, предлагам няколко съвета към любителите на макролова на безгръбначни

  Прочети още...  
 • ЛОВЪТ НА ГАДА

  Дмитрий Константинов
  Дълго встъпление . Бърз курс по техника на безопасност . Гекон токи . Габонска усойница . Папуански гигантски гущер . Плетевидка . Кайманов гущер  . Гладкочел кайман .  Червеноопашата медянка . Зелена игуана . Заключение
 • МАКРОФОТОГРАФИЯ НА ГЪБИ

  Бяла гъбка в гората
  Някакъв лист непознат
  е залепнал на шапката.
  XVII в. Мацуо Басьо

  Прочети още...  
 • СЪВЕТИ КЪМ МАКРОЛОВЦИТЕ

  1. Подготовка за макрофотолов
  2. Тръгваме на лов
  3. Къде да снимаме?
  4. Кого да снимаме?
  5. Кога да снимаме?
  6. С какво да снимаме?
  7. Защо снимките не са резки?
  8. Какви приспособления са необходими за макрофотография?
  9. Имам чудесни снимки, защо няма интерес към тях?
  10. Последни щрихи върху снимката. Подготовка за публикуване

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.