• FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #4. ОСВЕТЛЕНИЕ В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  За предметна фотография се използва два типа осветление – постоянно и импулсно.

  Постоянното осветление не е скъпо, могат да се използват подръчни средства като халогенни и енергоспестяващи лампи. Те са любими на начинаещите, доколкото позволяват светлинна схема да се построи нагледно. Но и налага редица съществени ограничения:

  Прочети още...  
 • РЕКЛАМНА ФОТОГРАФИЯ НА ПЛОД И МЛЯКО

  В този урок ще покажем процеса на снимане на класически рекламен дует: плод и мляко.

  Задачата на тази предметна снимка е в едър план да запечатаме момента,

  Прочети още...  
 • 15 СЪВЕТА ЗА КУЛИНАРНАТА ФОТОГРАФИЯ

  В сравнение с останалите жанрове във фотографията, снимането на храна е най-близък до категорията “направи си сам”.

  Прочети още...  
 • ПРОДУКТОВО ЗАСНЕМАНЕ НА ТЪКАНИ

  Било то ръчно плетиво или елитна коприна, обкръжени сме от тъкани. Днес ще разгледаме схеми , помагащи за заснемането им. Вашите приятели, занимаващи се с ръкоделие ще ви боготворят и ако наистина ви се получават добре, даже можете да си намерите фотоместенце в голяма компания, занимаваща се с текстил.

  Прочети още...  
 • 10 СЪВЕТА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ЕФЕКТНИ СНИМКИ ЗА ИНТЕРНЕТ МАГАЗИН

  При създаването на собствен интернет магазин пред вас възникват две основни задачи: в него да влязат посетители и отваряйки го, да не го напуснат веднага. За това несъмнено помагат красивите, увлекатерни снимки, които при цялата си художественост са длъжни да разкажат какво именно продавате.

  Прочети още...

НАЙ-СКЪПИТЕ СНИМКИ В СВЕТА

Ричард Аведон,  "Довима и слоновете",  $1 150 000

 Стойността на някои фотографии е съпоставима с цената на най-известните картини на великите ренесансови художници. Какво ги прави толкова ценни? Какво ги отличава от милиардите "селфи-та", снимките на котки и деца? Какво кара колекционерите да инвестират в тях боснословни суми? Представяме най-скъпите фотографии в света.

 1. "Фантом /Phantom/" на австралийския фотограф-художник Питър Лик (Peter Lik) ($6,5 млн)

"Фантом"

Снимката е направена през 1999 година в Каньона на антилопата (Antelope Canyon) в щата Аризона и продадена на анонимен колекционер в Лос Анджелис за сумата от 6.5 млн. USD.

2. Андреас Гурски (Andreas Gursky): "Рейн-II /Rhein II/" ($4,33 млн.)

«Рейн-II»

Тази снимка неведнъж е обиколила Интернет. Автор е германския фатаграф Андреас Гурски /Andreas Gursky/. Заснета е през 1999 година. Цената впечатлява - 4 338 000 долара. Гурски е известен фотохудожник. В колекцията му има няколко фотографии, продадени за милиони долари. Първи собственик била кьолнската галерия Моника Шпрют, а после откупена от неизвестен колекционер.

3. Гари Грос /Garry Gross/: "Духовната Америка /Spiritual America/" ($ 3,97 млн.)

"Духовната Америка"

Името е алюзия на известната снимка на Алфред Щиглиц, запечатала кастриран кон като метафора на Америка в началото на 20-те години, по време на Великата депресия.

Алфред Щиглиц, "Духовната Америка /Spiritual America/"

На снимката на Грос е изобразена голата Брук Шийлдс, която била на 10 години. Впоследствие актрисата се опитвала да прекрати по-нататъчното използване на снимката, но съдът отказал, защото по време на снимките тя била дете и майка и дала писмено съгласие за неограничено използване.

4. Синди Шърман /Cindy Sherman/: "№ 96" ($3,89 млн.)

"№ 96"

Най-известната и скъпа работа на американска фотографка Синди Шърман е заснета през 1981 година със заглавие № 96. Синди Шърман, която се определя като художник-пърформанист, придава на снимката особен смисъл. Според нея това е опит да се запечата незрялата женственост на симпатично, ярко момиче. Девойката държи в ръката си парче от вестник с обяви за запознанства. Снимката е продадена през 2011 година на аукцион на Christie’s.

5. Гилберт Прош /Gilbert Proesch/ и Джордж Пасмор /George Passmore/: "За Нейно величество /To Her Majesty/", колаж ($3,765 млн)

"За Нейно величество"

Британските художници Гилберт Прош и Джордж Пасмор работят в областта на аванградната фотография. С колажите си те прокарват идеята за социалната скулптура на бъдещето - всеки човек е художник, а животът му е произведение на изкуството.

6. Джеф Уол /Jeff Wall/: "Говорят мъртвите воини /Dead Troops Talk/" ($3,66 млн.)

"Говорят мъртвите воини"

Епичната "Говорят мъртвите воини", погледнато строго не е съвсем фотография. Това е майсторски фотоколаж, заснет от Джеф Уол през 1992 година и продаден на търг за $3 666 500. Изглежда реалистично, но е постановъчен. Сюжетът ни пренася 1986 година в Афганистан. На снимката са изобразени руски войници, попаднали във военна засада, в действителност статисти. Историческата достоверност е запазена, персонажите са гримирани и облечени в съответстващи костюми. Снимката е направена в студио.

7. Ричард Принс /Richard Prince/: "Неозаглавена /Каубой/Cowboy/" ($3,4 млн.)

"Каубой"

През 2001–2002 год. Ричард Принс снимал реклами за Marlboro. През 2007 година снимката е продадена на търг на Christie’s за грандиозната сума от $3 400 000.

8. Андреас Гурски /Andreas Gursky/: "99 цента /99 Cent/" ($3,34 млн.)

"99 цента"

Безумно скъпият диптих "99 цента - II", създаден през 2001 година, изобразява момент от работен ден в магазин "99 цента". Стилът на фотографията, перфекционизма в подредбата на стоките и духът на потреблението вероятно са превърнали тази снимка в едни от най-скъпите произведения на изкуството.

9. Андреас Гурски (Andreas Gursky): "Чикагската търговска палата - III" ($2,35 млн.)

"Чикагската стокова борса - III"

Не по-малко популярната снимка на Гурски е продадена за $2 355 597. Снимката е с изключителна резолюция. В огромния отпечатък на канава (примерно 185х240 см) до най-малки детайли могат да се видят хората, компютрите, да се разгледа облеклото.

10. Едуард Щайхен / Edward Steichen/: "Езерото - лунна светлина /The Pond - Moonlight/" ($3 млн.)

"Езерото - лунна светлина"

Тази снимка не претендира за дълбок смисъл или особена ексцентричност. Нейната уникалност и цена се определя от фактът, че това е първата нощна цветна фотография в историята на изкуството. Заснета през 1904 година. Сега струва почти $3 000 000.

11. Синди Шърман (Cindy Sherman): "Неозаглавена № 48" ($2,965 млн.)

"№ 48"

Своята снимка Синди Шърман (Cindy Sherman) описва така: "Може би фактът, че не виждате лицето на момичето прави тази снимка знакова. То /момичето/ стои с гръб към зрителя така, че всеки може да фантазира кое е то".

12. Синди Шърман (Cindy Sherman): "Неозаглавена № 153" ($2,7 млн.)

"№ 153"

Фотографията на Синди Шърман "№ 153" не е кадър от филм на ужасите. Продадена през 2010 година за впечатляващите $2 700 000.

13. Неизвестен автор: "Били Хлапето /Billy the Kid/" ($2,3 млн.)

"Били Хлапето"

Снимката е направена през периода 1879–1880 година, във Форт Самнър, Ню Мексико. Уникалната фотография е купена от неизвестен колекционер за $2 300 000.

14. Дмитрий Медведев: "Тоболският Кремъл /Тобольский кремль/" ($1,7 млн.)

"Тоболският Кремъл"

Снимката "Тоболският Кремъл" е продадена на благотворителен аукцион «Рождественская азбука» с впечатляваща за руските стандарти цена $1 700 000. Уникалността на снимката се дължи на уникалността на автора. Заснета е от експрезидента на Руската Федерация през 2009 г. по време на екскурзия с хеликоптер.

15. Хенри Едуард Уестън /Edward Weston/: "Nude" ($1,6 млн.)

"Nude"

Заснета през 1925 година. На нея е запечатано голото тяло на Тина Модоти, любима жена и асистент на Уестън.

16. Алфред Щиглиц /Alfred Stieglitz/: "Джорджия О’Киф /Georgia O'Keeffe/" ($1,47 млн.)

"Джорджия О’Киф"

През 1919 година Алфред Щиглиц заснел впечатляващи фотографии, вдъхновени от ръцете на Джорджия О’Киф, художник. Едноименната снимка "Джорджия О’Киф" била продадена през 2006 г. от Sotheby’s за $1 470 000.

0
0
0
s2sdefault
 • СКОРОСТ И ДИАФРАГМА В МАКРОФОТОГРАФИЯТА

  Обект на макроснимка може да бъде всеки предмет от окръжаващата среда - от снежинките до върха на химикалката.

  Прочети още...  
 • ФОКУСИРОВЪЧНИ РЕЛСИ

  Фокусировъчните релси (Макрорелси, макрошейна, Focusing Rail) се поставят между главата на статива и фотоапарата и позволяват при фокусиране да се движи камерата, а не както при обичайното фокусиране - чрез въртене на гривната на фокуса. При снимане с фиксиран мащаб това е единственият начин на фокусиране.

  Прочети още...  
 • СЪВЕТИ КЪМ МАКРОЛОВЦИТЕ

  1. Подготовка за макрофотолов
  2. Тръгваме на лов
  3. Къде да снимаме?
  4. Кого да снимаме?
  5. Кога да снимаме?
  6. С какво да снимаме?
  7. Защо снимките не са резки?
  8. Какви приспособления са необходими за макрофотография?
  9. Имам чудесни снимки, защо няма интерес към тях?
  10. Последни щрихи върху снимката. Подготовка за публикуване

  Прочети още...  
 • МАКРОМЕХ

  Използването на макромех е друг метод за превръщане на обикновен обектив в макрообектив. Разтяга се до 100, 200 и повече мм. Като цена е съизмерим с проксарните лещи, т.е. евтин.

  Прочети още...  
 • ЛОВЪТ НА ГАДА

  Дмитрий Константинов
  Дълго встъпление . Бърз курс по техника на безопасност . Гекон токи . Габонска усойница . Папуански гигантски гущер . Плетевидка . Кайманов гущер  . Гладкочел кайман .  Червеноопашата медянка . Зелена игуана . Заключение
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.