• Generation Ph
  Реанимациятa. Хирургът разглежда рентгенова снимка на пострадал от катастрофа:
  "Така... Ето две счупени ребра, тук изкълчване, тук разместване на прешлените... Нищо, ще го оправим с Фотошоп."
  (Анекдот)
 • КРАСОТАТА ЩЕ СПАСИ СВЕТА

  Достоевски е казал, че красотата ще спаси света. Да не изпадаме в размисли от какво именно красотата ще спаси този свят и защо точно това трябва да се случи - фразата е красива сама по себе си, запомняща се и даже малко напомня лозунг, над който по обясними причини е противопоказано да се замисляме. Веднъж призвана да спаси света, е добре да се замислим как да спаси бедната наша фотография и от какво? 

  Прочети още...  
 • КАКВО ТРЯБВА ДА ИМА ВЪВ ФОТОГРАФСКАТА РАНИЦА

  Има забавна тенденция, която наблюдавам често. Колкото по-дълго снима човек, толкова по-малка става раницата му.

  Прочети още...  
 • 10 (АНТИ-) СЪВЕТА КЪМ ФОТОГБЛОГЪРИТЕ

  Често ни омръзва да четем и ни се приисква да разгледаме нещо приятно за окото.

  Прочети още...  
 • PHOTOSHOP за Титани

  (Илюстрована инструкция стъпка по стъпка за ефективна работа с програмата от инсталацията до деинсталацията)

  Прочети още...  

РЕЖИМИ НА ФОТОАПАРАТА ОТ Р ДО М

За сюжетните програми на снимане знае всеки начинаещ фотограф - те са създадени за да избавят новака от главоболия.

Когато снимаш човек - избираш "портрет", когато снимаш дърво - избираш "пейзаж". Съвсем просто, а най-важното, вече е обмислено от много фотографи, програмисти и маркетолози. Но ако сте начинаещ и все още не сте се запознали със сюжетните програми, по-добре прочетете това и вървете на снимки, за да го практикувате.

Трудностите започват тогава, когато у интересуващия се човек възникнат въпроси и спорове с фотоапарата - тези програми му отесняват, иска повече, а фотоапаратът продължава тъпо да снима с едни и същи настройки. Тук ще споменем четири програмни режима.

В най-общия случай режимите са 4. Има и по-малко, а от известно време производителите измислиха още един, пети, така че броят им варира. Да ги разгледаме подробно:

· P - просто "програмен режим". Фотоапаратът сам избира минималната скорост и стойността на диафрагмата, необходими за рязко изображение в определени условия. Може условно да се приравни към автоматичния режим, с разликата, че могат да се настройват редица параметри (напр. Чуствителност на матрицата, баланс на бялото, настройки на jpeg и др.). Абсолютно безмозъчен режим със съмнителна полза.

· A (или Av) - режим "приоритет на диафрагмата". Използващия го задава стойност на диафрагмата, а фотоапаратът - скоростта. Любимия на всички фотографи режим, който дава възможност за пълноценно управление на дълбочината на резкостта, (отворена диафрагма, напр. 1.8 или 2.8 съответства на малка дълбочина на рязкост, затворената, напр. 16 или 22, обратно, голяма). Единственният недостатък на режима е, че диапазонът на скоростта, с който работи камерата е ограничен отдолу, например при скорост, по-ниска от 4 сек. редица фотоапарати няма да работят, въпреки, че във спецификациите им са записани и по-дълги експозиции. Просто се смята, че при експозиция, по-дълга от 4 сек., ако се снима от ръка при всички случаи всичко ще е размазано.
Удобно е, когато искате да постигнете максимална рязкост за конкретен обектив - ако се смята, че на 2,8 изобрежинието е меко, а на 4-8 кадрите са максимално резки, просто да се настрои на стойност 5.6.

· S (или Tv)   режим "приоритет на скоростта". Използващия го задава стойност на скоростта, а фотоапаратът - диафрагмата. Режимът е сравнително ограничен и като правило се използва за заснемане на спортни събития, когато улавянето на момента е по-важно от разработката на фона. Към спортните събития попадат и децата, които могат да бъдат хванати на скорост около 1/250 сек., преди да избягат. Може да се използва за по-продължителни експозиции, например панинг.

· M - изцяло ръчен режим. Използващият го настройва всички параметри сам. Обикновено чуствителността на матрицата може да е автоматична при първите три режима, при ръчния се избира ръчно. Отговорът е прост, този режим избират или тези, които експериментират, или тези, които знаят какво правят. Режимът напълно сваля ограниченията при нощно снимане, защото дава възможност на фотографа да избере абсолютно всяка скорост, всяка стойност на диафрагмата и стойност на чуствителност на матрицата. По този начин могат да се заснемат съзнателно недоекспонирани или преекспонирани снимки, да се снима с обективи, които не са предназначени за даден фотоапарат и т.н. Нощните снимки изискват допълнителна уговорка - тъй като времето е много (а небето черно, което въвежда светломера в заблуда, той ще определи снимката като тъмна и безкрайно ще увеличава времето за експозиция), може по-дълго да се постои около статива избирайки различни стойностти на експозицията, за да се постигне желания ефект: размазана вода, фарове на автомобилите при по-дълго експонационно време, движението на звездите при много дълги експозиции или снимки на падаща капка при много кратки.

· Sv - режим "приоритет на чувствителността", сходен с "програмен режим", но заедно със скоростта и стойността на диафрагмата, фотоапаратът избира и чуствителността на матрицата, с възможност за бърза корекция от фотографа.

· TAv - режим "приоритет на диафрагмата и скоростта", когато фотографът дава стойности за скоростта и диафрагмата, а фотоапаратът - подходящата чуствителност на матрицата

· A-Dep - режимът "приоритет на диафрагмата с контрол върху дълбочината на резкост" се използва, както за разработване на предния план, така и на задния. Фотоапаратът замерва разстоянието между тях и задава стойност на диафрагмата (и скоростта).

Sv и TAv в настоящия момент съществуват само при последните модели на Pentax, а A-Dep само при Canon - трудно е да се каже, дали ще бъдат внедрени от останалите производители, а и не е ясно доколко е оправдано изнасянето на автоматичен или полуавтоматичен отделен режим за настройка на чуствителността на матрицата, затова няма да се спираме на тях.

За да се ориентирате напълно, съставихме тази малка табличка:

 

 • СВЕТЛИНАТА В ПЕЙЗАЖА. УТРО, ДЕН

  Светопис — именно така наричали фотографията в началото на миналия век.

  Прочети още...  
 • HDR ИЗОБРАЖЕНИЯ

  1. Какво е HDR
  Някои са направили първите си снимки с цифров фотоапарат преди 7 години, други - миналата седмица.
 • КОМПОЗИЦИЯ В НАТЮРМОРТА

  © Frank\_BB

  Като всеки друг жанр на фотографията, натюрмортът е невъзможен без композиция.

  Прочети още...