ЧАНТИ И РАНИЦИ

 По принцип не съществува професионална фотографска чанта или раница. Просто има решения от хора, които разбират не само от шев и кройка, но и от особеностите на работа с фотографско оборудване.

Не е тайна, че съвременната фототехника струва доста скъпо. Фотоапаратът, обективите, филтрите, светкавиците и всичко останало изискват внимателно използване, което вменява особена отговорност на разработчиците и дизайнерите.

Добрите модели се разработват от хора, добре запознати с най-тънките аспекти от експлоатацията на фототехниката, вслущващи се в изискванията на клиентите си, постоянно търсещи нови решения и активно провеждаще полеви изпитания с участието на голям брой професионални изпитатели.

Както се досещате, добрата чанта не е само симпатичен дизайн, моден цвят или кройка. Оказва се, че фотографската чанта има множество характеристики, за които не сме се сещали.

Например, всяка чанта трябва да има максимално компактно, добре обмислено и главно безопасно разположение на отсеците за пренасяне на един или два фотоапарата, няколко обектива, статив и други аксесоари. Освен това е много важно да се осигури лесен и бърз достъп до цялото съдържание, без да е необходимо да се прерови всичко.

Желателно е чанатата да е невзрачна, по мярка за вашето оборудване. Защо невзрачна? По три причини. Първо, за да не привлича вниманието на крадци и хулигани. Второ, за да не привлича вниманието на полицията, охранителите, служителите на музеи и др. Ако дори и малко приличате на професионалист ще ви забранят да снимате или поне ще поискат да платите. Трето, за да не привличате вниманието на хората, които ще снимате и с това да погубите сюжета. Ако забележат ярък надпис CANON (PENTAX, NIKON, SONY…) те ще се държат неестествено или просто ще се обърнат.

Разгледайте представените на пазара предложения внимателно:

  • Първо се убедете, че в чантата или раницата се помества необходимата апаратура, както и други вещи - телефон, документи, може и лаптоп и др. Не е удобно да се носят няколко чанти и е по-добре всичко да се събере в една.
  • Второ, изпробвайте доколко ви е удобно да използвате чантата: всички джобове трябва да се отварят с лекота, фотоапаратът и обективите трябва да се достигат лесно, трябва да е удобна за носене. Проверете дали за да достигнете нужния обектив не ви се налага да преровите всичко. Бързината и удобството за изваждане на фотоапарата е един от най-важните критерии при избора на чанта.
  • Също така е необходимо да се проверят всички отделения във вътрешността на чантата - камерата и обективите трябва да легнат плътно в отделенията си, за да се избегнат ненужни сътресения и взаимни удари. В много чанти размерите на вътрешните отделения могат да се променят, което позволява промяната на вътрешните отсеци с лекота.
  • Трябва да се отбележи, че производителите изробатват отделенията за карти памет и други дребни аксесоари от мрежеста материя или прозрачен материал. Това позволява лесно да се намери необходимата вещ.
  • Ако сте решили да купите чанта, която се носи на рамо, проверете качеството на закрепване на ремъка - то трябва да е достатъчно здраво, за да не позволи ремъкът случайно да се откачи и всичко да падне на земята. По-добре е скобите и халките да бъдат метални. Разгледайте качеството на ремъка. Той трябва да е здрав, а подплънките за рамо да са от устойчива материя.
  • Трябва да се обърне внимание на материала, от който е изработена чантата. Добре е да е от водоустойчив материал. Рано или късно ще ви завали дъжд, затова тази особеност не е излишна. В някои модели има тънка непромокаема качулка, скрита в отделен отсек. Желателно е, ако чантата може да защити вашата техника при падане. Някои производители поставят в стените на чантата специални подплънки а преградите изработват от плътен материал, които погасяват ударите.
  • Естествено, че и външният вид е важен за вас. Тук ще се наложи малко да ви огорча - малко производители се ръководят от дизайна при разработка на чанти. Много от тях смятат, че функционалността е по-важна от дизайна. Но има и компании, които отделят внимание на вида, но подобни решения струват повече.
© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.