ПОЧИСТВАЩИ СРЕДСТВА

Почистването на обектива е работа, към която трябва да подхождаме сериозно още от самото начало на ползване на апарата.

Скъпата и прецизна техника се нуждае от добро съхранение, ползване и периодично почистване. Недобрата поддръжка може да доведе до рязко снижаване качествата на изображенията и в по-силна степен до износване и нанасяне на повреди на оптическите и механични елементи.

 За поддръжка и почистване на оптиката се използват: влажни и сухи кърпички, микрофибърни кърпи и четки, специализирана хартия и почистващи течности, както и духалка за въздух /помпичка/.

На пазара се предлага богат асортимент от разнообразни технически решения за почистване на оптиката. Те обикновено опират до различни технически решения, комбинации от средства и маркетингово разнообразие на гореизброените неща.

 Сух прах - Прахът се счита за абразив, който е способен да надраска повърхността на лещите. Премахването и трябва да става внимателно, преди да продължим нататъка с почистването. Сухия прах лесно се отрстранява с насочена въздушна струя под ъгъл от 10 до 35 градуса /косо/. Ако след това останат прашинки, те внимателно се изчеткват с четката, която от своя страна предварително е почистена от останал от предишна употреба прах. Продухването е най-бързия и лесен метод за почистване на суха прах и е почти винаги напълно достатъчен.

Влажен прах - Понякога прашинките полепват за повърхността и не могат да се отстранят само с продухване. На помощ идва четката, както казахме преди тя трябва да е добре почистена. С кратки и леки движения, без силен натиск и с кръгови движения почистваме прахта, като внимаваме да не я привижим в цепнатините и краищата между корпуса на обектива и лещите, откъдето може да влезе по-лесно вътре в работното пространство на обектива. След приключване работата с четката, оптиката отново се продухва с духалката.

Капки - Влажните капки е желателно да бъдат забърсвани още докато са мокри, иначе вместо течност ще трябва да отстраняваме абразивни микрокристали на неорганични соли, прах и органична мазнина. За тази цел се използват специални салфетки, хартия за почистване на оптика или фина микрофибърна кърпа. Не трябва да се натиска силно, за да не втрием механично съдържимото от течността в оптичния елемент и в последствие да го надраскаме. Забърсването се извършва с кръгови движения от центъра към краищата на лещата.

Засъхнали пръски - Ако капките вече са засъхнали и са оставили върху лещата петна и солени кристали или мазни петна се използват специални влажни салфетки, след тях и сухи до отстраняване на петната. Ако ще почистваме обектив с много голяма повърхност на оптичните елементи се препоръчва използването на ръкавици за еднократна употреба, за да не оставим мазни петна от допира на пръстите ни до оптичните елементи или да замърсим салфетката с която почистваме и в последствие и обектива.

Мазни петна и следи от пръсти - такива замърсявания можем да отстраним със специална твърда четка наречена Lenspen или комбинация от почистваща течност и хартийки за оптика. Този вид замърсяване се среща най-често при обективите след замърсяването с прах.

Полезни съвети:

- Винаги използвайте фотографска чанта или раница за съхранение на фотоапарата и обективите. Там носете и комплекти и аксесоари за почистване. Тя ще ги защити от запрашаване, намокряне, термични въздействия и механически удари и травми, които често се срещат при транспортиране;
- При снимане в условия и места, където има опасност от попадане на вода или влага, използвайте защитни филтри и предпазни аксесоари, които струват многократно по-малко от скъпата оптика;
- Запомнете, че дори професионалното почистване и поддръжка на оптиката постепенно нанася микроследи и драскотини върху нея, затова я щадете от замърсяване и от излишни механични въздействия по нея.
- В никакъв случай не забърсвайте с ръка или с подръчни материи с неясни механични характеристики оптиката, това може да доведе до необратимото и повреждане или до още по-голямо замърсяване;
- Не духайте с уста върху оптиката - освен, че дъхът ви е влажен, микроскопични капчици слюнка попадат върху лещите и трябва да се почистват наново.
- Преди да започнете почистването свалете замърсените и прашни дрехи от вас, измийте добре ръцете си, изберете защитено от прах и вятър място или помещение, с добра осветеност.

© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.