СИНХРОНИЗИРАНЕ НА ВЪНШНИ СВЕТКАВИЦИ

 

Синхронизационен кабел. Най-простият начин за синхронизиране на светкавица, която е отделена от фотоапарата е посредством кабел.

За тази цел трябва фотоапаратът и светкавицата, трябва да имат входове за такъв кабел. Той се нарича PC Sync кабел. PC няма нищо общо с персонален компютър, а идва от „Prontor/Compur“.

Предимствата са, че работи без нужда от допълнителни батерии, ако светкавиците поддържат HSS и TTL, те ще си работят без усложнения или проблеми. А и е добре да имате кабел като резервен вариант.

Недостатъкът е, че кабелът ограничава разстоянието между вас и осветлението, както и представлява „възможност“ някой да се спъне в него. Тези кабели не са от най-стабилните като конструкция на жаковете. Също не може да свържете повече от 1 светкавица с един кабел.

Оптичен синхронизатор

Оптичният синхронизатор е безжичен начин на комуникация, която се осъществява посредством светлинни импулси. Предавателят (или този, който командва) е светкавица. Тя може да е вградената във фотоапарата или поставена върху неговата „обувка“, както и такава, задействана или посредством кабел или чрез радио синхронизатор. Има модели светкавици, които имат вграден оптичен приемник. За светкавици, които нямат вграден оптичен приемник се продават външни оптични приемници, които се слагат на „обувката“ на светкавицата. Тези оптични приемници превръщат светлинния сигнал в електрически импулс и така се осъществява комуникацията.

Предимствата на вградените в светкавицата оптични применици е, че нямат нужда от допълнителни приемници и осветлението е много по-лесно за инсталиране. Това дава възможност да инвестирате само в такава светкавица без да е нужно да купувате допълнителни устройства (в случай, че имате вградена светкавица във фотоапарата). Ако нямате вградена светкавица във фотоапарата, трябва да му сложите допълнителна такава.

При положение, че искате да използвате TTL или HSS, трябва оптичната синхронизация, която ползвате, също да поддържа тази функционалност, било то предавател — външна светкавица върху фотоапарата, или приемник — външен оптичен синхронизатор или вграден в светкавицата-приемник. Ако не ползвате TTL или HSS, всички оптични синхронизатори ще ви вършат работа.
Недостатък на оптичните синхронизатори е фактът, че трябва да имат пряка видимост помежду си, както и че не работят при наличност на силна слънчева светлина. Оптичните синхронизатори вършат най-добре работа при снимки на закрито, при заснемане на интериори, където външната светлина не е толкова влиятелна върху комуникацията между предаватели и приемници.

Подходящи за почти всяка работа са радио синхронизаторите

Те позволяват да имате светкавици, които нямат пряка видимост една с друга, да използвате светкавици при силна слънчева светлина и да имате покритие на големи разстояния. Радио синхронизаторите се продават като предавател и приемници. Предавателят се слага върху фотоапарата (на мястото на светкавицата), а приемниците се включват в светкавиците. При компактните светкавици приемниците могат да бъдат под формата на „обувка“, в която да влезе светкавицата, както и да се свържат посредством PC Sync кабел. Когато купувате приемници, които са без обувка, вижте дали вашите светкавици имат вход за PC Sync кабел.
На пазара ще срещнете множество видове радио синхронизатори. Те са вече много по-достъпни и като цени. Болшинството от тях не поддържат TTL или HSS, но ако имате нужда от тези функционалности, търсете синхронизатор, който ги поддържа. Ако снимате в синхронен и ръчен режим, тогава и най-евтините синхронизатори, които са с качествена изработка, ще ви вършат работа.
Радио синхронизаторите не работят под вода, независимо дали са добре изолирани. Радио вълните не могат да се предатат през водата. Ако снимате под вода и използвате допълнително осветление, то трябва да е или постоянно или да бъде задействано посредством PC Sync кабел от фотоапарата до първата светкавица, а останалите светкавици да се задействат оптично.
Инвестицията в синхронизатори не се губи ако по-нататък решите да ги ползвате и за студийни светкавици, стига радио приемниците да имат PC Sync жак, за да могат да се свържат с кабелче към студийната светкавица.

© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.