ВОДЕЩО ЧИСЛО, АВТОМАТИЧЕН ЗУМ, ВРЕМЕ ЗА ПРЕЗАРЕЖДАНЕ, TTL

Водещо число (мощност, guide number, GN)

Водещото число е най-важният параметър на светкавицата. То отговаря за мощността и се измерва в метри.

 

Водещото число на светкавицата, указано в описанието е разстоянието от светкавицата до обекта, което при стойност на чувствителнотта ISO 100 и диафрагма F=1 ще има правилна експозиция. По-просто, това е максималното разстояние, при което обектът на снимане ще бъде правилно осветен.
Разбира се, в повечето, даже и най-простите светкавици тази стойност се настройва.

Минимално време за презареждане на светкавицата

Още едивн важен параметър, отговарящ за времето за презареждане на светкавицата между две поредни светвания. Ако снимате статични обекти, този параметър не е важен, но ако планирате да снимате динамични репортажи, това е едва ли не най-важното.
Тук има още един нюанс - колкото по-голяма мощност е използвана, толкова повече време се губи за презареждане.

TTL (Through-The-Lens)

Това плашещо презокеанско название означава, че светкавицата сама измерва количеството светлина и автоматично настройва мощността си за получаване на правилна експозиция. Измерването на светлината става през през обектива от фотоапарата.
Съществуват и аналогични системи - A-TTL, E-TTL и E-TTL II, при което измерването на експозицията се извършва не само чрез измерване на количеството светлина, преминаващо през обектива, но и разстоянието до обекта на снимане. Светкавиците с тази система на измерване са по-скъпи.

Автоматичен зум

Тази функция се заключва в следното - при промяна на фокусното разстояние се променя зрителния ъгъл на на обектива. И ако има автоматичен зум, светкавицата се настройва сама в съответствие с изменения ъгъл. Плюсът от наличието на тази функция е не само получаване на по качествени снимки, но и в гъвкавото изразходване на енергията. Не е от свръхвахните функции.

© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.