НАСТРОЙКА НА КАЧЕСТВОТО НА ФАЙЛОВЕТЕ И ФАЙЛОВИ ФОРМАТИ

Настройка на качеството на файла и файлов формат

Качеството на изображението в цифровата фотография е смесица от резолюция и компресия.

 Колкото е по-високо качеството на снимката, толкова повече място тя ще заема във Вашата карта с памет. Изберете достатъчно висока резолюция за Вашите цели. За разглеждане на изображения на компютърен екран не е необходима висока резолюция, обикновено под 1 мегапиксел е достатъчно, докато за отпечатване на снимки се изисква по-висока резолюция.

Като правило, старайте се компресията да бъде настроена на най-високото качество, например Super-Fine или SHQ, освен ако не искате да намалите размера на файловете – например ако не Ви достига свободно място в картата Ви с памет. Настройката за най-високо качество има различни имена при различните фотоапарати.

В процеса на формиране на цифровите изображения има четири етапа, в които се налага избор на файлов формат: при снимане с цифровия фотоапарат, при обработката на изображението, при подготовката за печат и при съхранение в оригинални файлове. За ефективна работа и съхранение на качеството на изображенията е нужно да се познават няколко формата.

Преди всичко това са RAW, JPG и TIFF. И всеки от тях има своите плюсове и минуси. Най-главното е да се разбере, действително ли са ви нужни възможностите, които дава този или онзи формат.

Силни и слаби страни на всеки формат:

.JPG

Главната задача на формата JPG е да предаде максимално качествено изображение в минимален обем от памет. Оттук идват както недостатъците, така и преимуществата:
-:
Получавате готово изображение, което е готово веднага за печат или публикуване в Интернет.
Фотографиите в JPG заемат значително по-малко място, отколкото RAW или TIFF файловете.
Цветовете на вашите снимки поначало ще бъдат именно такива, каквито ги вижда фотоапаратът ви. При работа с RAW ще ви се наложи да използвате правилния RAW-конвертор.
Снимайки в JPG, вие можете предварително да зададете настройки за резкостта, наситеността и контраста на вашите снимки. Също може да се включи функция за премахване на шума.
+:
Възможността за по-нататъчна обработка е значително по-малка отколкото при снимане в RAW.
При снимане в JPG се губи разработката на малките детайли в кадъра. При печат на снимките в голям формат това ще е забележима загуба на качество.
При мого модели огледално-рефлексни фотоапарати, при снимане в JPG общата рязкост на снимките е по-малка, отколкото при снимане в RAW.
С две думи JPG е идеалния формат за тези, за които са важни простотата и удобството при използване. Вие можете да правите снимки и да ги печатате непосредствено във фотолаборатория или на принтер. Сваляйки ги на компютъра, веднага можете да ги изпратите на приятели по Интернет. Заемат малко място. Достатъчни са за печат с размери 10х15 или 15х20 с добро качество.

Ако трябва да заснемете голям обем от снимки (500, 1000, 1500 кадъра) и нямате време за обработката им в RAW-конвертор, изберете JPG.

.RAW

Форматът RAW е "суров", т.е. изисква последващо конвертиране в JPG или TIFF. При снимане в RAW, във файла се съхранява цялата информация от матрицата на фотоапарата. Именно благодарение на тази необработеност имаме обширни възможности за обработка, но също и неудобствата, свързани с конвертирането на файла.

+:
Възможности за обработка. Преди всичко, това с възможностите за работа с цвета - можете да измените баланса на белия цвят на снимката в компютъра.
Възможна е обработкана отделни цветове, да с се работи детайлно в областите на сенките е преосветените области, с контраста и наситеността на изображението. Много важен момент - при снимане в RAW във файла се съхранява допълнителна информация, използването на която може да "възстанови" детайли от изображението в изгорелите или тъмни участъци.
Снимайки в RAW можете да използвате подходящи алгоритми за редуциране на шума и повишаване на резкостта.
RAW файлът дава по-големи възможности за цветна стилистика и художествена обработка на снимките.
В повечето RAW-конвертори има функция за запаметяване на настройките на обработка. След обработката на една снимка, можете с един клик на мишката да обработите останалите по същия начин.
От RAW файл можете да конвертирате изображението във всеки нужен ви формат, било то JPG файл с ниска резолюция за Интернет или TIFF файл с висока резолюция за широкоформатен печат.
-:
RAW файлът заема много повече място отколкото JPG.
RAW файловете не могат да се използват непосредствено за печат или публикация.
За конвертиране на RAW файловете са необходими специални програми - RAW-конвертори. Усвояването на RAW конверторите може да е интересно и увлекателно само ако наистина се занимавате сериозно с фотография. В противен случай този процес ще бъде допълнително главоболие.
Самият процес на конвертиране на RAW файловете отнема допълнително време и изисква компютър с всока производителност.
RAW се използва от всички професионалисти и фотографи-художници. За тях възможностите за обработкаи качеството на изображението, които дава RAW са необходимост. Ако се увличате сериозно от фотографията, работата с цветовете ви е интересна и искате да печатате в големи формати, снимайте в RAW.

.TIFF

Форматът TIFF обикновено съхранява изображението без загуба на качеството, т.е. без предварително съкращаване на пиксели. Повечето фотографи знаят добре, че TIFF подхожда отлично за създаване на архиви. Но за съхранение на изображения, създадени от цифров фотоапарат като правило не се използва, заради големия размер.

Отчитайки, че на всеки пиксел отговарят три стойности за цвят, то окончателния размер на файла без компресиране ще бъде три пъти по-голям от резоляцията на фотоапарата. Например, при снимане с 6-мегапикселов фотоапарат във формат TIFF ще се получи файл с размер 18 Мб. Освен факта, че подобни файлове запълват бързо пространството за съхранение на данни, те се записват и значително по-бавно от останалите формати.

Форматът TIFF отлично подхожда за печати и съхранение на изображения. Не е удобно обаче да се снима в този формат с цифров фотоапарат и практически не се поддържа от производителите.

Изводи:
Във всеки спор може да се намери компромис. И спора за форматите не е изключение, винаги може да се превключи на функция за едновременно снимане в RAW, и в JPG. Това безусловно ще изисква повече място на картата памет, затова пък могат да се използват силните страни на двата формата.

СЪВЕТ.
Препоръчва се да се снима основно във формат RAW.

________________________________________

СПРАВОЧНА ИНФОРМАЦИЯ

Наи-популярните програми за обработка и конвертиране на RAW формат:

Adobe Photoshop Elements
Adobe Photoshop CS
Adobe Lightroom
Apple Aperture
GIMP
Google Picasa
DXO Optics
NX2
Capture One

Разширения на RAW файловете при различните фотоапарати:

1. Hasselblad - .3fr
2. ARRIFLEX - .ari
3. Sony - .arw .srf .sr2
4. Casio - .bay
5. Canon - .crw .cr2
6. Phase One - .cap .iiq .eip
7. Kodak - .dcs .dcr .drf .k25 .kdc
8. Adobe - .dng
9. Epson - .erf
10. Imacon - .fff
11. Mamiya - .mef
12. Leaf - .mos
13. Minolta - .mrw
14. Nikon - .nef .nrw
15. Olympus - .orf
16. Pentax - .ptx .pef
17. Logitech - .pxn
18. RED - .R3D
19. Fuji - .raf
20. Panasonic - .raw .rw2
21. Leica - .raw .rwl .dng
22. Rawzor - .rwz
23. Sigma - .x3f

© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.