ЕКСПОЗИЦИОНЕН КЛИН/БРЕКЕТИНГ/ЕКСПОВИЛКА

Експозиционният клин /експовилка, брекетинг/ е техника на снимане в цифровата фотография, която се използва за да се гарантира правилната експозиция на кадър,

особено при променливо или нестандартно осветление.

Технически под брекетинг се разбира заснемане на един и същ кадър с различни параметри на експозицията. Ако сте направили снимка, но не сте уверени, че зададената автоматично експозиция ще даде гарантирано правилен резултат, вие правите още два кадъра: един недоекспониран (-1/3) и още един, преекспониран (+1/3)(спрямо експозицията, изчислена от фотоапарата).

Автоматиката на вашия цифров фотоапарат може да изчисли, че вашият обект е твърде тъмен или твърде осветен, затова готовата снимка може да е недо- или преекспонирана. Имайки три еднакви снимки с различна експозиция, винаги една от тях ще е с нормална експозиция.

Например, в слънчев ден снимате кадър, където около основния обект на снимката има по-светли обекти, като пясъчен плаж или сняг. В този случай централно-претегленото измерване на експозицията от фотоапарата ви ще бъде излъгано от голямата площ на яркия фон и автоматиката ще изчисли, че за нормално експониране на кадъра трябва да затвори диафрагмата или да увеличи скоростта (ако настройката на ISO е ръчна). В резултат на това основният обект ще бъде недоекспониран. Правейки още един, леко преекспониран кадър, вие ще получите снимка с преескпониран фон, но отлично заснет основен обект.

Друг пример е когато фонът е твърде тъмен и камерата автоматично отваря блендата или намалява скоростта повече, отколкото е необходимо за основния обект - той ще изгори. И отново, ако е приложен експозиционен клин, в запас ще има един кадър с нормално експониран основен обект на снимката и тъмен фон.

Много съвременни цифрови фотоапарати имат функция за автоматичен експобрекетинг (AEB - Аutomatic Exposure Bracketing). Ако фотоапаратът е настроен на този режим преди снимката, той ще направи автоматично три кадъра: един с централно-претеглено измерване на експозицията, втори с неголямо недоекспониране и трети с неголямо преекспониране. По подразбиране, стъпката е + и - 1/3, но в настройките на фотоапарата има възможност за промяна на експозицията до -1 и +1.

Кога се прилага експозиционен клин?

Винаги, когато светлината е необичайна или когато в кадъра има много светли и много тъмни зони или ярка светлина. Използвайте ЕК и когато знаете, че не можете да се върнете на място, където искате да заснемете рядък и красив кадър
И не на последно място, при използване на техниката HDR.
Не се разстройвайте, ако фотоапаратът ви няма функция AEB, при снимане на пейзажи можете да получите отлични кадри, използвайки ръчни настройки на експозицията или прилагайки корекция на експозицията. Без да се мести камерата, желателно на статив, направате толкова снимки, колкото са ви необходими, като всеки път променяте задавате правилна експозиция за някои от детайлите в кадъра /напр. небе, после трева и т.н./. След това, с графичен редактор можете да обедините всички детайли с правилна експозиция в едно изображение.

© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.