ИЗБОР НА ЦИФРОВ ФОТОАПАРАТ

Как от цялото разнообразие да изберем фотоапарата, който ни е необходим?

Преди покупката на фотоапарат е препоръчително да се отговори на следните въпроси:

1. Какво точно ще снимаме?
2. Доколко фотографията е важна за вас?
3. Какъв опит имаме във фотографията и постобработката?
4. Имаме ли вече фотографско оборудване от определа марка?

5. Какви са минималните потребности към характеристиките на фототехниката?

6. Какви средства сме готови да отделим за покупка?

1. Какво точно ще снимаме?

Преди да купим фотоапарат трябва да решим, как ще я използваме. Това решение ще ни позволи да стесним търсенето. Може да я използваме за снимане на семейни тържества, екскурзии, почивки и т.н. В деловата сфера с помощта на фотоапарата се снима за каталози и интернет магазини. Фотожурналистите го ползват за снимки, предназначени за агенции, печатни и интернет издания. Фотоапаратът може да се използва за снимане на флора, фауна и пейзажи от окръжаващата природа, да се правят снимки за изложби или репродукции на музейни експонати. А на страстния фотолюбител просто е нужна добър фотоапарат за да разкрие собствения си творчески потенциал. Всички изброени примери изискват избор на различни типове фотоапарати. Затова, знаейки предварително конкретното предназначение, можем значително да стесним търсенето между най-подходящите модели.

2. Оценка на конкретните потребности от фотографията

Качеството на фотоапаратите, а оттам и снимките непрекъснато расте, а цените стават все по-достъпни, затова е целесъобразно да се оцени обективно потребността от снимане. В частност се препоръчва придобиване на камера, способна не само да удовлетвори тези потребности, но и да даде възможност за усъвършенстване в цифровата фотография. Купувайки фотоапарат с възможности в "запас", вие ще извлечете от него по-голяма полза в дългосрочна перспектива. Не бива обаче да се увличате твърде в това.

3. Какъв опит имаме във фотографията и постобработката?

След като определим какво точно ще снимаме и какво точно ще правим с готовите снимки, трябва критично да се оцени собственото ниво на подготовка. При това трабва да се обърне внимание на следното: колко често сме се занимавали с фотография досега, с какви фотоапарати сме снимали, доколко сме овладели термините, понятията и принципите на фотографията и работата с компютър. Всички тези фактори трябва да повлияят при избора на тип фотоапарат. Трябва да се сдобием с такъв фотоапарат, който максимално отговаря на нивото на подготовка на бъдещия собственик. Избирайки между най-високия клас компактни фотоапарати и DSLR трябва да се изясни колко често ще бъдат използвани. Ако това бъдат епизодични излети сред природата, то най-добрият избор би бил компактен фотоапарат, доколкото е по-лесно за бъде изучен. Ако за в бъдеще се очертава сериозно увлечение по фотографията, то натрупвайки ценен опит, впоследствие може да се премине на DSLR.

4. Използване на вече съществуващата фототехника

Вземането на решение за покупка на цифров фотоапарат е достатъчно лесно, ако вече имате фототехника от определен производител: фотоапарат, набор от обективи, светкавици или други принадлежности. Трябва да се помни, че аксесоарите от различни марки - светкавици, обективи, дистанционни спусъци не могат да се използват с фотоапарати от други фирми.
Ако купувате камера за първи път, към която за да използвате пълните възможности е необходимо да се придобият множество аксесоари е добре да се оцени тяхната достъпност на пазара и цените им.

5. Определяне на минималните изисквания

Преди да се отправите към магазина за фотографска техника в търсене на фотоапарат и сравняване на цени, трябва да си изясните минималните изисквания , отчитайки конкретните потребности при снимане. При това трябва да се определи минималния набор от възможности на фотоапарата.
Определящи свойства на фотокамерата:

  • Размер на матрицата и резолюция в мегапиксели.
  • Обективи - сменяеми или несменяеми, в какви граници се променя фокусното разстояние и могат ли де си използват филтри и теле- и широкоъгърни конвертори?
  • Възможности при настройка на експозицията - необходима ли е напълно автоматична настройка на експозицичията или е необходима възможността за ръчно управление?
  • Работни характеристики на фотоапарата

6. Какъв модел мога да си позволя

След като търсенето достигне до определен тип фотоапарат, производител и са са уточнени необходимите функции, трябва да се уточни разхода. В последните години цифровите фотоапарати стават все по-достъпни, въпреки, че професионалните модели са все така много скъпи.
Ако сте избрали камера със сменяеми обективи, трябва да де отчете и цената на бъдещите покупки на скъпоструващ парк от обективи и аксесоари за творческа фотография - светкавици, стативи, филтри и т.н.
След като се получи пълна представа за нуждите, могат да се изберат два-три фотоапарата от определен производител. Още веднъж трябва да се оценят характеристиките, ергономията и цената. И да се вземе окончатело решение.

© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.