КЛАСИФИКАЦИЯ НА ЦИФРОВИТЕ ФОТОАПАРАТИ

Нека се запознаем с основните видове фотоапарати и техните типове.

Веднага може да се каже, че разделянето на някои камери е достатъчно отчетливо, а има видове, границите между които са размити и условни. Въпреки това, ще се постараем да ги класифицираме достатъчно подробно.

Основни видове фотоапарати:

  • Компактни фотоапарати. Малки по размери, в по-голямата си част с несменяеми обективи и с автоматични настройки на режимите на снимане.
  • Огледално-рефлексни фотоапарати (DSLR). Принципът на действие е разгледан подробно тук, имат огледало пред матрицата и възможност за смяна на обективите. Последното дава различни възможности при използването им. Огледално-рефлексните фотоапарати се квалифицират според размера на матрицата, а също се делят на любителски и професионални.
  • Средноформатни камери. Матрицата на тези фотоапарати е по-голяма от стандартния лайка формат. Категорично не са в любителския сегмент, а и цената им може да се отрази зле на психиката.
  • Специални камери. Използват с в космическата фотография, в астрофотографията, при подводно снимане, при екстремни външни условия, за панорамно снимане и др. Интерес за любителите представляват ударо-, водо- и прахоустойчивите, с възможност за снимане в широк температурен диапазон, в неголеми дълбочини във водни басейни и издържащи удар при падане от сравнително малка височина.

Компактните фотоапарати се разделят на три групи:
1. Напълно автоматични
2. Компактни фотоапарати с ръчно управление на настройките
3. Най-високият клас компактни фотоапарати (креативни, просюмърски)

1. Напълно автоматичните компактни фотоапарати са най-малките и леки фотоапарати. В разговорния език са познати като "сапунерки". Основната задача на сапунерката е да опрости максимално получаването на снимка, или по-точно - за да получите кадър просто трябва да натиснете спусъка. Обективът и камера са едно цяло, т.е. обективите не могат да се сменят. Тази камера се позиционира от производителите като "Point & Shoot" или "Насочи и снимай". Досещате се, че ви остава само да композирате кадъра и да натиснете спусъка. Автоматиката ще се погрижи за всички необходими настройки вместо вас, а ако е нужно, ще включи и вградената светкавица.
Това е много простичък за използване фотоапаратт с минимум настройки, но все пак позволява управлението на някои параметри, например превключване между готови режими на снимане: портрет, пейзаж, макро и т.н. В ръчен режим могат да се задават стойности на чувствителността /ISO/, баланс на белия цвят, да се включва и изключва вградената светкавица, понякога да се регулира мощността и. Този тип фотоапарати позволява получаване на добро качество на снимките само при добро осветление, например през деня, на открито. В по-сложни светлинни условия да се получи красива снимка е доста трудно. В апаратите от този тип обикновено се използва евтина оптика. Цената им е минимална.

2. Компактни фотоапарати с ръчно управление на настройките. Камерите от този тип са предназначени за тези, на които ограничените възможности на първия тип са недостатъчни. Тук, покрай напълно автоматичните режими на фотоапарата има възможност за ръчно управление на стойностите на диафрагмата и скоростта на затвора. Това става чрез използване на режимите приоритет на скоростта (S или Тv), приоритет на диафрагмата (А или Av), а също така и ръчен режим М (Manual).
Всичко това позволява да се правят качествени снимки в по-сложни условия, а също така да се прилагат различни творчески ефекти при снимане, без използване на графичен редактор. За да се получи задоволителен резултат обаче, при снимането с ръчни настройки е необходимо за се знаят принципите на работа на ръчните настройки и да се изработят определени навици в използването им в различни ситуации. Обективите имат по-сложна конструкциа. Ценовата категория на тези фотоапарати е най-широка.
Сред компактните фотоапарати с ръчно управление на настройките ще отбележим популярната група с голям диапазон на фокусните разстояния на обектива - т.нар. "ултразумове". Суперзумове има и измежду напълно автоматичните компактни фотоапарати.

3. Най-високият клас компактни фотоапарати (креативни) са предназначени за сериозни, напреднали любители. С такъв фотоапарат е възможно да се снима професионално. Те позволяват снимане във формат RAW, имат автоматични и ръчни настройки на стойностите на диафрагмата и скоростта на затвора, поддържат и режим на високоскоростно снимане в серия. За тези фотоапарати се предлагат различни приставки и филтри. Вградената светкавица е значително по-мощна, а много модели имат и "чехълче" за външна светкавица, а също и система за дистанционно управление на външна светкавица.
Като правило имат по-голям размер на матрицата, по-качествени обективи, добре развита система от настройки, в които начинаещият фотограф може лесно да се оплете. Те позволяват получаване на значително по-качествени изображения в различни условия. Подобни фотоапарати често притежават и професионалнните фотографи, за да имат възможността да снимат с високо качество, когато е невъзможно да носят със себе си тежката раница с огледално-рефлексен фотоапарат и обективи, а и когато не искат да привличат вниманиевърху себе си. Цената на тези камери е сравнима с цената на нисък клас DSLR, а понякога е и по-висока.
Сред компактните фотоапарати може да се обособи още група на телеметрични фотоапарати. При фокусиране те използват далекомерно устройство. Обективът на тези фотоапарати използва отделен оптичен визьор за регулиране на фокуса. Достатъчно скъпи, за да представляват интерес за любителите.
Не може да не отбележим и фотоапаратите с несменяем обектив с постоянно фокусно разстояние. Достатъчно е да споменем Sony RX-1, Nikon Coolpix A, Sigma DP. Твърде специфичен сегмент от най-високия клас компактни камери и в същото време безинтересен за начинаещите любители преди всичко заради високата цена и тесния диапазон за приложение.

Огледално-рефлексни фотоапарати (DSLR)
Този тип фотоапарати използват професионалистите и напредналите любители, за които е важно високото качество на снимките и пълния контрол над снимачния процес. DSLR предоставят пълно управление на всички параметри и настройки. Имат голяма матрица, достигаща в професионалните модели размер на кадъра 36 х 24 мм, което дава най-високо качество на изображението. Отличителна особеност е отсъствието на забавяне между натискането на спусъка и сработването на затвора /лаг/, което позволява заснемането на динамични събития. Качеството на снимките, направени с такъв фотопарат е възможно най-доброто измежду всички цифрови фотоапарати днес. С изключение на средноформатните цифрови камери и цифрови гърбове, които са толкова скъпи, че са недостъпни за повечето професионалисти, нежели за любителите.
DSLR позволяват използването на най-разнообразно допълнително оборудване и смяна на обективите. Често DSLR се продават без обектив (Body или тяло). Но също често фотоапаратът се комплектова с евтин универсален обектив. Такъв комплект са нарича кит (от англ. kit - набор или комплект). "Китовият" обектив като правило има средно качество и не позволява да се използват пълните възможности на фотоапарата.
Затова за снимане в различни жанрове се налага покупката и използването на различни обективи. Висококачествените обективи, които позволяват да се използва пълния потенциал на матрицата са много скъпи.

И накрая появилите се неотдавна нов тип фотоапарати - безогледални със сменяеми обективи. Този тип има по-малък, или еднакъв по размер със матрицата на DSLR, но няма механизъм за визиране с огледало и пентапризма, което е позволило значително намаляване на размерите им. Именно малките размери и непосредственото фокусиране с помощта на дисплей или електронен визьор, а също и качеството на изображението, което не отстъпва на DSLR, както и възможността за смяна на обективите, обяснява растящата популярност на този клас камери.

Компактността обаче има и своите минуси: затруднена оперативност, което е особено актуално в репортажната и спортнатафотография и сложността на работа с тежки обективи. Цената на тези фотоапарати е съпоставима с цената на DSLR от нисък клас.

Фотоапаратите се делят на професионални и любителски. Възможно е да сте чули за полупрофесионален клас. Не се разстройвайте, такъв клас не съществува. По-точно е маркетингов трик. Като да бъдеш наловина художник или наполовина инженер. И така - фотокамерата е или професионална, или любителска! По како се различават? Любителските камери се отличават от професионалните по основни характеристики: набор от скорости, набор от функции, размер и качество на матрицата, ергономия, ресурс на сработвания на затвора, скорост в серийно снимане, прахо- и влагозащитеност, брой изнесени контроли за различни функции, възможност за запис на две и повече карти памет и пр.
Затворът на професионалните фотокамери е разчетен за голям брой сработвания, корпусът е изработен от метал (обикновено от титан), затова и по-здрав и тежък, с тях може да се снима при всякакви атмосферни условия, имат по-мощна батерия, а визьорът покрива 100% от изображението и функции, които не винаги са нужни и на професионалистите, например скорост 1/8000 сек. Професионалните камери имат мощни и бързи системи за афтофокус и процесори за обработка на изображенията. Повечето функции за бърза смяна на режимите на снимане са изнесени на отделни контроли на тялото на фотоапарата, а не в менюто, както е при любителските камери. Някои професионални камери нямат вградена светкавица, тъй като "по подразбиране" професионалните фотографи снимат с външна светкавица.

© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.