• ИЗБОР НА ФИЛТРИ ЗА СТУДИЙНА ПРОДУКТОВА ФОТОГРАФИЯ

  Тази статия продължава цикъла от уроци по рекламна фотография.

  Прочети още...  
 • 8 ГРЕШКИ ПРИ ОБРАБОТКАТА НА ПРОДУКТОВИ СНИМКИ

  photo by Boris Matijasevic

  1. Недостатъчно бял фон.

  Ако сте избрали бял фон за снимката, то той трябва да бъде именно бял, а не сив. Ако искате сив фон, той трябва да е по-тъмен и най-добре с градиент.

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #6. СХЕМА НА ОСВЕТЛЕНИЕТО В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

  Започвайки снимките огледайте изделието, отбележете особеностите и материалите.

  Прочети още...  
 • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #2. ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТНОТО МЯСТО В ПРОДУКТОВАТА ФОТОГРАФИЯ

   

  • Заблуда е, че предметната палатка е много удобна за снимане на голям брой предмети. Използването на палатка за продуктова фотография често не ускорява процеса, а го забавя, особено при смяна на изделията или гледната точка.
  • Прочети още...  
  • FAQ ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ #1. ПРИЕМАМЕ ПОРЪЧКА

   • Посетете в магазина на клиента и вижте как са изложени изделията на витрината.
   • Не се срамувайте да поискате от клиента фирмени поставки, стойки и др. за сътветната стока, ако има такива. Оригиналната опаковка също може да съдържа всякакв вид стойки, поставки и др. Прочети още...

КОРИГИРАНЕ НА БАЛАНСА НА БЯЛОТО

Балансът на бялото е крайъгълният камък за много начинаещи фотографи. Интересно е, че това е един от доводите на тези,

които фанатично снимат в RAW и даже призовават всички начинаещи да правят същото, заради възможността за корекция на баланса на бялото още при конвертирането. За това, че понякога мисленето или работата с Фотошоп са полезни, такива фанатици се замислят рядко, както и за факта, че съвременните апарати отидоха далеч в работата на автоматиката и със задачата за коректно определяне на ББ се справят много по-добре. Това касае и компактните фотоапарати, малка част от които могат да снимат в RAW и по тази причина няма възможност за коригиране на ББ в конвертора.

Между другото, основното препятствие, на което се натъкват съвременните фотоапарати е луминесцентното осветление. Луминесцентните лампи не само имат различни температури (червена, оранжева, зелена), но и примигват, което докарва до лудост електрониката - при измерването на експозицията температурата е била една, при експозицията друга, затова и кадрите винаги могат да ни удивят. Има разбира се камара от програми, даже и при печатарите (Netprint има вграден коректор в печатната машина), които позволяват в автоматичен режим достатъчно уверено да коригират грешките на фотоапарата или фотографа. Разбира се не без недостатъци, но това е неизбежно. Тук на помощ идват ръцете ни, които могат да пропълазят във Фш и всичко да оправят. Предлагаме простичка рецепта, състояща се от няколко стъпки и не изискваща дори използването на криви.

И така, да пристъпим към лечението на ББ...

1. Отваряме снимката, намираме доказателства за "избягал" ББ, поставяме контролни точки за цвета (пипетката Color sampler до обикновената пипетка) в места, където би трябвало да има неутрален (сив) цвят. Също така можете да се ориентирате, например по цвят на човешкото лице или друг запомнен цвят. Както виждаме в информационния панел, всички цветове са със силно изразен син оттенък (умишлено постигнат при конвертирането с цел илюстрация).

2. Дублираме фоновия слой (Background). Появява се нов слой (Background copy):

3. Върху горния слой (Background copy), който трябва да е активен прилагаме филтър Average blur (меню Filter > Blur > Average). Горният слой се запълва с един в цвят се вижда ненужния оттенък (тук той е син):

След това е лесно, е инвертираме слоя с Ctrl+I, и той става розов (в конкретния случай!):

4. Сега избираме режим на смесване на слоевете, като в практиката ни се струва, че най-подходящият е Hue (може също Color) от падащото меню в горната лява част на палитрата на слоевете. След избора на режима на смесване, променяме прозрачността на горния слой, контролирайки "посивяването" на контролните точки. Трабво да се отчете, че в RGB контролните точки трябва да се стремят към еднакви стойности, а в Lab каналите към нула.
5. В илюстрацията се вижда, че ние не успяхме да направим контролните точки абсолютно сиви. В случая мозъкът и опитът ще довършат работата. Тези действия можат да се запишат в екшън, за по-лесна редакция с други изображения.
Ние ще си поиграем още малко. Проблемите са забележим цветен шум, недоекспониран кадър, нисък контраст, слаба наситеност на цвета, необходимост от повишаване на резкостта.
- чистим цветния шум по вече известния начин, на монохромния плюем
- изсветляваме изображението, регулираме контраста и тона
- регулирираме наситеността, но не с общия плъзгач, защото искаме да избегнем сините тонове, които поначало бяха много в снимката 
Това е резултатът. Естествено, можем да се занимаване с това цяла нощ,  а през деня да мажем във Фотошоп, но такава задача не стои пред нас.,
 
2009 © UncleSam

 

0
0
0
s2sdefault
 • МАКРОПРЪСТЕНИ

  Използването на макропръстени е друг метод за превръщане на обикновен обектив в макрообектив.

  Прочети още...  
 • ПРОКСАРНА ЛЕЩА

  Най-лесния и евтин начин за макрофотография е използването на проксарни (макро-) лещи (филтри).

  Прочети още...  
 • ОБЪРНАТ ОБЕКТИВ

    

  Макроадаптер

  Позволява скрепване на два обектива (coupling), един, поставен на фотоапарата и втори, обърнат с челната си леща към неговата челна леща. Обърнатият обектив на практика изпълнява ролята на проксарна леща или макроконвертор.

  Прочети още...  
 • СУПЕРМАКРО

  Между многото жанрове във фотографията особено място заема фотографирането на малки обекти в едър план.

  Прочети още...  
 • МАКРОФОТОГРАФИЯТА - ТАКАВА, КАКВАТО Е

  1. Определение

  В техническата литература е прието макроснимка да се нарича снимка в мащаб 1:2 и повече - т.е. когато Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.