КОРИГИРАНЕ НА ОПТИЧНИТЕ ИЗКРИВЯВАНИЯ

За никого не е тайна, че изображението се изкривява дори и от стъклото на прозореца, но ние сме свикнали с това и го намираме за нормално.

По-сложна е ситуацията с обектива на фотоапарата, лещите на който далеч не са плоски и са повече от една (за разлика от прозореца). И интересно е, че ситуацията се влошава при компактните фотоапарати, въпреки по-малкия брой лещи в обектива.

Проблемът с дисторсията се е появил заедно с появата на обективите. Ако някога сте виждали криво огледало, ще разберете - огледалата за обратно виждане на автомобилите са изпъкнали, за да разширят зрителния ъгъл и да откроят обектите, изкривявайки реалността. Горе-долу същото се случва и в обектива. За прост тест можем да снимаме кариран лист хартия и след това да го разгледаме във Фотошоп (View > Show > Grid).

Принципно няма проблем с неголеми изкривявания. Но когато снимате пълничка девойка (която ще стане почти дебела), сграда, придобила формата на бъчва или група от хора (великани в центъра и лилипути в краищата) картината не е твърде приятна.

Тук на помощ идва любимият ни Adobe Photoshop.

За всеки случай ще дублираме слоя (в палитрата Layers маркираме с десния бутон на мишката върху слоя Backgraund и избираме Duplicate Layer) и ще работим върху него.

От лентата с инструменти избираме Filter > Distort > Lens Correction, в резултат на което се появява прозорец с многочислени основни настройки, от които ни е необходим само първият инструмент горе вдясно=

След корекцията изображението има нужда от кадриране, защото както се вижда страните му се "вдлъбват".

Има и алтернативни варианти, като плъгини за Фотошоп. Съществува и набор от филтри на DxO optics, които имат вградени профили на обективи и фотоапарати, които автоматично се избират по данните от exif файла на изображението, като освен дисторсията коригират винетирането и хроматичните аберации.

2010 © Macropic

© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.