• 10 (АНТИ-) СЪВЕТА КЪМ ФОТОГБЛОГЪРИТЕ

  Често ни омръзва да четем и ни се приисква да разгледаме нещо приятно за окото.

  Прочети още...  
 • ХОДИХМЕ НА УОРХОЛ ...


  Ходихме с Маринка на Уорхол (Andy Warhol), в Третьяковку.

  Прочети още...  
 • ЖЕРТВИ НА СВЕЩЕНИТЕ ВОЙНИ

  На кинолозите отдавна е известен факта, че кучетата приличат на своите стопани.

  Прочети още...  
 • PHOTOSHOP за Титани

  (Илюстрована инструкция стъпка по стъпка за ефективна работа с програмата от инсталацията до деинсталацията)

  Прочети още...  
 • КРАСОТАТА ЩЕ СПАСИ СВЕТА

  Достоевски е казал, че красотата ще спаси света. Да не изпадаме в размисли от какво именно красотата ще спаси този свят и защо точно това трябва да се случи - фразата е красива сама по себе си, запомняща се и даже малко напомня лозунг, над който по обясними причини е противопоказано да се замисляме. Веднъж призвана да спаси света, е добре да се замислим как да спаси бедната наша фотография и от какво? 

  Прочети още...  

КАК ДА СЕ НАУЧИМ ДА СНИМАМЕ

Ще кажа веднага: не е възможно да се научи изкуството фотография. Както не е възможно да станеш гений или талантлив - ако не си се родил с това (а ние, бездарниците сме смазващо болшинство), значи, това просто не е съдбата ви.

И веднага ще добавя: да се научиш да снимаш околните по-добре е реално

- тогава може даже да показваш снимките си на колеги и роднини с гордост, скромно заявявайки, че "така може всеки". За това трябва да имаш самокритика, нелоши аналитични способности и умение да изслушваш и възприемаш чуждото авторитетно мнение.

Научете се да наблюдавате. Направете точно това, защото без него следващите наставления губят смисъла си. Не вървете по улицата, тъпо гледайки в краката си. Попивайте всичко интересно и необичайно. Помнете, че един от основните инструменти на фотографа е контрастът - на цветове, на форми, на отношения, на изражения.

Свикнете с това, че не умеете да снимате. Ако веднага след като започнете да фотографирате, ви се стори, че много ваши снимки са гениални, вие не сте достатъчно самокритични (има вариант, в който вие наистина сте гений, но вероятността е малка, а и болшинството гении снимат потресаващи кадри не по често от един на хиляда, а истински гениалните - от милион). Научете се да се критикувате, да търсите недостатъците в кадрите си и да ги изкоренявате, да намирате достойнствата и да си ги отбелязвате, с цел по-нататъчно внедряване при производството на шедьоври. Чисто психологически тази позиция ще ви даде посока към върха.

Научете се да композирате кадъра. Старайте се да използвате тези най-общи правила на практика:
- Построявайте композицията правилно, избягвайте дисбаланса между частите на снимката, не допускайте превес на една от частите (например, не се препоръчва да се снимат двама души, смествайки ги в едната половина, а обратно, центърът на кадъра да преминава между тях)
- Използвайте "правилото на златното сечение" (кадъра се дели на три равни части по вертикала и по хоризонтала, като на пресичането на условните гранични линии се разполагат ключовите елементи на кадъра)
- Помнете, че централният обект в кадъра е статичен винаги - за динамика, избягвайте разполагането на хоризонта по условната линия, разделяща кадъра на две (напр. ако снимате залез над вода и искате да акцентирате върху красивото небе, дайте 2/3 небе, 1/3 вода, а ако отраженията са ви по-важни, обратното). Отчетете, че даже статичен кадър (например, залез) съдържа някакъв динамизъм: човешкото око се движи по него, започвайки от центъра на композицията към периферията, и направлението се управлява от фотографа.
- Постройте кадъра, използвайки прости геометрични форми, забележими от окото: триъгълник, квадрат, кръг и т.н., образувани от обекта на снимката
- Научете се да гледате не само обекта на снимката, но и фона, и в частност края на кадрите и още при снимането отстранявайте отвличащите вниманието детайли.

Търсете интересни кадри и ракурси, старайте се да изправяте недостатъците. Можете колкото си искате дълго да четете как се снима портрет и въпреки това да снимате човек с големи уши анфас, от което антените му ще се виждат отдалече.

Откажете се от филма. Каквото и да говорят околните, започнете да снимате с цифров фотоапарат. Така ще похарчите доста по-малко пари и ще виждате резултата веднага, а възможностите за анализ и търсене на недостатъци по-големи.

Забравете за остарелите съвети. Най-често съветът "не снимайте срещу слънцето" води новаците до комплекси. Това е неистина. Ако беше така, нямаше да има портрети на фона на залеза.

Не вярвайте на брътвежите във форумите. Голяма част от многознайковците във форумите са сътрудници в ИТ - отделите на различни компании и скучаещи служители на офиси, търсещи общуване или развлечение. Талантливите фотографи там са много малко - те не се занимават с пълзене из форумите, те снимат. Да намериш достоен събеседник, от който можеш да научиш нещо ново е невъзможно практически.

Забравете мантрата, че купувайки си хубав фотоапарат, ще започнете да снимате по-хубаво. Това е толкова далече от истината, че даже и маркетолозите не могат да бъдат уличени в разпространението на този мит. Ако възнамерявате да се занимавате с фотография дълго, ще ви се наложи да смените не един фотоапарат, купете нещо по-просто и универсално - така впоследствие ще разберете какво ви трябва наистина.

Самоусъвършенствауйте се. Ако сте научили нещо, и сте го отработили на практика, не се спирайте, вървете напред. Четете новостите, търсете.

2016 ©  Macropic

 

 • СНИМАНЕ НА МОРСКИ ПЕЙЗАЖ

  Въведение

  Водна стихия, море, океан… мисля, че всички ще се съгласят, че тези чудеса могат да се разглеждат безкрайно.

  Прочети още...  
 • СНИМАНЕ НА КОНЕ

  Първи опити за снимане

  Започнах да снимам късно, в детството си не се увличах от фотографията, израстнах в семейство от художници, където фотографията се смяташе за нещо долнокачествено.

  Прочети още...  
 • СНИМАНЕ НА ДИВАТА ПРИРОДА. НАПРАВЛЕНИЯ

  Специализация, фотоагенции, създаване на фотоархив

  Прочети още...