• Отмора + Фотоапарат = Шедьоври

  Аз си губя времето за да напиша тази статия. Вие губите своите пари за да купите списанието, както и време, за да го прочетете. Нека поне се опитаме да възвърнем загубите създавайки макар и няколко небанални снимки! 

  Прочети още...  
 • PHOTOSHOP за Титани

  (Илюстрована инструкция стъпка по стъпка за ефективна работа с програмата от инсталацията до деинсталацията)

  Прочети още...  
 • КРАСОТАТА ЩЕ СПАСИ СВЕТА

  Достоевски е казал, че красотата ще спаси света. Да не изпадаме в размисли от какво именно красотата ще спаси този свят и защо точно това трябва да се случи - фразата е красива сама по себе си, запомняща се и даже малко напомня лозунг, над който по обясними причини е противопоказано да се замисляме. Веднъж призвана да спаси света, е добре да се замислим как да спаси бедната наша фотография и от какво? 

  Прочети още...  
 • Въпроси, с които да доведем до ступор продавачите на фототехника

  Продавачите са безусловно добри хора, но понякога, даже по-често от обичайното имат навика да натрапват своята гледна точка относно бъдещото ви оборудване. При това те сипят, меко казано спорни твърдения, представяйки ги едва ли не за абсолютно признати истини. Ако се замислим за всяко от тези твърдения, те рядко имат твърда почва под краката си.

  Прочети още...  
 • 10 ПРИЧИНИ, ПОРАДИ КОИТО НЕ ВИ Е НУЖЕН ФОТОАПАРАТ, АКО ИМАТЕ МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН

  Днес ние ще поговорим защо не ви е нужен фотоапарат.

  Прочети още...  

КАК ДА СЕ НАУЧИМ ДА СНИМАМЕ

Ще кажа веднага: не е възможно да се научи изкуството фотография. Както не е възможно да станеш гений или талантлив - ако не си се родил с това (а ние, бездарниците сме смазващо болшинство), значи, това просто не е съдбата ви.

И веднага ще добавя: да се научиш да снимаш околните по-добре е реално

- тогава може даже да показваш снимките си на колеги и роднини с гордост, скромно заявявайки, че "така може всеки". За това трябва да имаш самокритика, нелоши аналитични способности и умение да изслушваш и възприемаш чуждото авторитетно мнение.

Научете се да наблюдавате. Направете точно това, защото без него следващите наставления губят смисъла си. Не вървете по улицата, тъпо гледайки в краката си. Попивайте всичко интересно и необичайно. Помнете, че един от основните инструменти на фотографа е контрастът - на цветове, на форми, на отношения, на изражения.

Свикнете с това, че не умеете да снимате. Ако веднага след като започнете да фотографирате, ви се стори, че много ваши снимки са гениални, вие не сте достатъчно самокритични (има вариант, в който вие наистина сте гений, но вероятността е малка, а и болшинството гении снимат потресаващи кадри не по често от един на хиляда, а истински гениалните - от милион). Научете се да се критикувате, да търсите недостатъците в кадрите си и да ги изкоренявате, да намирате достойнствата и да си ги отбелязвате, с цел по-нататъчно внедряване при производството на шедьоври. Чисто психологически тази позиция ще ви даде посока към върха.

Научете се да композирате кадъра. Старайте се да използвате тези най-общи правила на практика:
- Построявайте композицията правилно, избягвайте дисбаланса между частите на снимката, не допускайте превес на една от частите (например, не се препоръчва да се снимат двама души, смествайки ги в едната половина, а обратно, центърът на кадъра да преминава между тях)
- Използвайте "правилото на златното сечение" (кадъра се дели на три равни части по вертикала и по хоризонтала, като на пресичането на условните гранични линии се разполагат ключовите елементи на кадъра)
- Помнете, че централният обект в кадъра е статичен винаги - за динамика, избягвайте разполагането на хоризонта по условната линия, разделяща кадъра на две (напр. ако снимате залез над вода и искате да акцентирате върху красивото небе, дайте 2/3 небе, 1/3 вода, а ако отраженията са ви по-важни, обратното). Отчетете, че даже статичен кадър (например, залез) съдържа някакъв динамизъм: човешкото око се движи по него, започвайки от центъра на композицията към периферията, и направлението се управлява от фотографа.
- Постройте кадъра, използвайки прости геометрични форми, забележими от окото: триъгълник, квадрат, кръг и т.н., образувани от обекта на снимката
- Научете се да гледате не само обекта на снимката, но и фона, и в частност края на кадрите и още при снимането отстранявайте отвличащите вниманието детайли.

Търсете интересни кадри и ракурси, старайте се да изправяте недостатъците. Можете колкото си искате дълго да четете как се снима портрет и въпреки това да снимате човек с големи уши анфас, от което антените му ще се виждат отдалече.

Откажете се от филма. Каквото и да говорят околните, започнете да снимате с цифров фотоапарат. Така ще похарчите доста по-малко пари и ще виждате резултата веднага, а възможностите за анализ и търсене на недостатъци по-големи.

Забравете за остарелите съвети. Най-често съветът "не снимайте срещу слънцето" води новаците до комплекси. Това е неистина. Ако беше така, нямаше да има портрети на фона на залеза.

Не вярвайте на брътвежите във форумите. Голяма част от многознайковците във форумите са сътрудници в ИТ - отделите на различни компании и скучаещи служители на офиси, търсещи общуване или развлечение. Талантливите фотографи там са много малко - те не се занимават с пълзене из форумите, те снимат. Да намериш достоен събеседник, от който можеш да научиш нещо ново е невъзможно практически.

Забравете мантрата, че купувайки си хубав фотоапарат, ще започнете да снимате по-хубаво. Това е толкова далече от истината, че даже и маркетолозите не могат да бъдат уличени в разпространението на този мит. Ако възнамерявате да се занимавате с фотография дълго, ще ви се наложи да смените не един фотоапарат, купете нещо по-просто и универсално - така впоследствие ще разберете какво ви трябва наистина.

Самоусъвършенствауйте се. Ако сте научили нещо, и сте го отработили на практика, не се спирайте, вървете напред. Четете новостите, търсете.

2016 ©  Macropic

 

 • КАКВО И С КАКВО СЕ СНИМА НА ПЪТЕШЕСТВИЕ

  Стягаме се за път

  Кое е приоритетното направление във вашата фотографска дейност?

  Прочети още...  
 • ЖАНРЪТ НЮ (АКТ)

  Ню е художествен жанр в скулптурата, живописта и фотографията, изобразяващ голото човешко тяло (nu (фр.) - гол).

  Прочети още...  
 • УРОЦИ ЗА ЕКСПЕДИЦИОННИЯ ФОТОГРАФ

  Джентълменски набор на експедиционния фотограф

  Прочети още...