ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ ЗА РАБОТА С ФОТОБАНКИТЕ

Първа стъпка. Подготовка на снимките за продажба

За успешната продажба на снимките трябва да се спазват две правила: максимално възможното качество на снимката и интересен сюжет. Изображението трябва да е без шум, да е на фокус, да няма изгорели участъци. За достигането на добро качество най-подходящи са DSLR

(ако имате 12 Мрiх сапунерка, не разчитайте на успешен прием на снимките си). Винаги снимайте с максималната резолюция на камерата си и при възможност в RAW. Минималната чуствителност е желателна, за да се минимализира шума. Не използвайте вградената светкавица.
Ако от качеството зависи дали снимката ще бъде приета във фотобанката, сюжетът влияе на продажбите. Затова трябва да се отдели внимание на идеята на изображението. От какво имат нужда купувачите? Първо, снимки на хора в различни варианти: в движение, емоции, различна обстановка (в офиса, вкъщи). Също така добре се продават темите бизнес, медицина, технологии.
Всички хора, които снимате и на снимката лицето им е различимо, трябва да ви дадат съгласието си за продажбата на тези снимки. Това е изискване на фотобанките - където има различими лица, да бъдат придружени от "разрешение от модела" - Model Release, като празна бланка може да се изтегли от всеки такъв сайт.

Втора стъпка. Регистрация във фотобанка

За да започнете работа, първо трябва да се регистрирате на сайта на фотобанката. От големия брой фотоагенции си струва да изберете няколко най-популярни и да се съсредоточите върху тях (лицензът Royalty Free разрешава да се продават едни и същи снимки в няколко сайта). Задължително трябва да се опитате да започнете работа с Shutterstock, въпреки че е трудно да попаднете там, но най-добрите доходи ще получите именно оттам. Също така можете да започнете с Dreamstime и Fotolia, там е влизането е по-лесно, но и парите са по-малко.

Трета стъпка. Качване на снимките във фотобанката

След регистрацията ви се дава възможност да ъплоудвате своите снимки. Всяка фотобанка предлага няколко варианта за качване на снимки: ftp, http или по свой начин. Цялата необходима информация за това е предоставена на сайтовете. След качването, за всяка снимка трябва да се даде следната информация: - име (Title, Image name) - няколко думи;
- описание (Description) - желателно е с повече от пет думи;
- ключови думи (Keywords) - до петдесет;
- категория (Сategories) - избира се от предложените.
Ключовите думи (кeywords) са най-важният параметър от изброените горе. Купувачите търсят изображение само по ключови думи. И колкото повече напишете, толкова по-големи са шансовете снимката да бъде забелязана. За пълнота, трябва да си зададете въпроси за конкретната снимка: какво? кой? къде? кога? какъв? как? Отговорите ще бъдат ключовите думи.

Четвърта стъпка. Проверка на снимките ви

След качването и попълването на необходимите данни, всички снимки ще бъдат проверени от модераторите на сайта, което може да продължи няколко дни. След одобряването, изображението става достъпно за продажба, за което ще бъдете уведомени с писмо. Ако проверяващите намерят недостатъци в качеството - шум, артефакти, проблеми с експозицията, или просто преценят че снимката е неподходяща за търговски цели, работатаа няма да се приеме и вие ще получите писмо с причините за отказа.

Пета стъпка. Купуване на снимките ви

За да купят снимка, клиентите превеждат пари на фотобанката, т.е. "купуват кредити", с които могат да се изтегли някакво количество от изображения. За намирането им, купувачът използва ключови думи и филтри за търсене. Също така базата от данни може да се сортира по дата, популярност, размер, ориентация, цвят и т.н..
За всяко изтегляне на вашата снимка, фотобанката ви плаща, с което увеличава натрупаната сума. От всяка снимка сайтът генерира още няколко размера на по-ниска цена. Затова и цената на снимката зависи от избрания от купувача размер. Средно фотографът получава 50% от стойността на изтегленото изображение. (0,25$ - 2,50$). Ако снимката се използва с търговска цел (картички, календари, плакати, подложки за мишка.), покупката става по разширен лиценз, при което дялът на фотографа е около 20$.

Шеста стъпка. Получаване на парите

При достигане на минимална сума (различна за различните фотобанки, от 30$ до 100$), можете да си получите парите по един от трите начина:
1. Системата за разпрлащане Moneybookers.
2. Системата за разплащане PayPal.
3. Поименен чек.

2010 © MACROPIC

 
© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.