КАК ДА ПРОДАМ СНИМКИТЕ СИ

При продажбата на снимки по евтиния Royalty free лиценз, снимката се продава безброй пъти (например добра снимка се продава 500 пъти/год.). И понеже не се продават изключителните права, снимките се използват с ограничено приложение. Цената варира от 1 до десетина долара в зависимост от размера. Всяко изтегляне увеличава надницата на фотографа.

Този лиценз позволява продажбата на едни и същи снимки в различни стокове.

Фотобанката е агенция, която продава снимки, векторни графики, 3D графики и видео през Интернет. Базата от данни се набира от фотографи от цял свят - както професионалисти, така и любители. За услугата, че е посредник между фотографа и купувача, фотобанката си удържа процент. (другие названия - микростокови агенции, микросток, фотосток).

Кой купува изображения?

В света ежедневно се използват огромен брой снимки. Най-голяма нужда има в полиграфията, където постоянно се илюстрират списания, вестници, брошури, книги и т.н. На второ място е оформлението на сайтове. За всички тези потребитери основният доставчик са фотобанките. Все повече издателства предпочитат да купуват, отколкото да дават конкретна поръчка на фотограф. Именно затова този тип продажба има огромни перспективи.
Нека уточним още веднъж - в момента на качване на снимките във фотобанката, вие не продавате своите снимки, а ги излагате на щанда, където чакат своите купувачи. Не се налага вие самите да търсите клиенти, микростокът ще го направи вместо вас, той има десетки хиляди клиенти. На вас остава да снимате любимите си теми, това, което можете, знаейки, че вече имате потенциален купувач. Освен това, ако спрете да качвате нови неща за продажба, старите ще продължат да ви носят продажби.
Безспорен лидер в областта е shutterstock.com тук фотографите започват са печелят на втория ден след одобряването им (за целта трябва да представят 10 свои добри снимки, което е почти невъзможно да се постигне с любителска апаратура). След shutterstock.com идват dreamstime.com, fotolia.com, bigstockphoto.com, където е по-лесно да се попадне.
Принципът на работа с фотобанките е следният:
- фотографът прави серия от снимки и необходимите корекции във фоторедактор (тук е важно да се обърне внимание на сюжетите);
- снимките се ъплоудват във фотобанката (желателно е да се започне едновременно работа с няколко агенции едновременно, задават се названията, описанията и ключовите думи, по които дадено изображение може да бъде намерено;
- качеството и сюжета на всички снимки се проверяват от инспектори, след което са достъпни за теглене;
- клиентът намира необходимата му снимка по ключова дума и плаща за всяко теглене на фотобанката;
- делът от всяка продажба се начислява на фотографа;
- когато фотографът достигне определена сума (50 - 100 долара), може да я осребри.
Необходим минимум за работа с фотобанките е качествен фотоапарат и базово владеене на Фотошоп, сигурен Интернет, валутна сметка или карта VISA (за получаване на парите, базово владеене на англ. език, много свободно време.

Изисквания към сюжетите

Едно от най-важните условия за успешни продажби е броя снимки в портфолиото на фотографа и постоянното добавяне на нови снимки.
За създаването на голямо портфолио е нужно много време. Професионалистите са свикнали да печелят добри пари веднага, което не винагиДля создания большого портфолио нужно много времени, а в стоковете трябвавреме за да се наберат обороти.
Сюжетите са каквито ви харесват, но най-добре се продават изброените по-долу. Когато правите фотосесия, снимайте от възможно най-много ракурси. След това успешните снимки се разбиват на серии и се качват на сайтовете (освен Dreamstime, който не харесва сходни снимки. Интервалът между на качване може да е от няколко дни до седмица. По този начин една фотосесия може да се качва няколко месеца.
Ако избирате само най-добрия кадър от една сесия, никога няма да имате голямо портфолио и не можете да очаквате нормални печалби. Това не са фотосайтове, където се показват най-добрите работи и се чакат похвали и препоръки. Ценят се прости сюжети, които са суров материал за дизайнерите.
При голям брой снимки от една сесия има по-големи шансове да ви забележат. А също така купувачът ще има повече варианти, за да избере подходящата гледна точка за своите нужди.
Ако снимате една тетрадка на бял фон например, тя маже да се заснеме в много ракурси: отгоре, отстрани, отворена и т.н.
Ако снимате банкноти (най-добре долари), вариантите са стотици, можете да ги разполагате както искате, на различен фон, в ръка, на фигури, пасианси и тн.
Когато се снимат хора, вариантите са стотици. Има стандартни сюжети, за които постоянно се търсят нови лица и които се продават добре. Човек пред компютър, говорещ по телефон, в природата, четящ, скачащ, усмихващ се...
Полезно е да се разглеждат най-популярните снимки в сайтовете, т.е. най-добре продаваните. Трябва да се спазва и правилото - никога да не се копират напълно чужди работи. Можете да заемете и развиете чужда идея.

Какво да има на снимката, за да се купува често?

Хора:
- в движении, в скок, спортуващи, работещи, почиващи, ядящи и смеещи се;
- професии: бизнесмени, лекари и медицински сестри, работещи с компютър, хора в офис, говорещи по телефон;
- портрети;
- емоции: радост и тъга, щастливо семейство и двойки.
Обекти (в естествена обстоновка и на бял фон):
- бизнес: пари, телефони, компютри;
- храни: блюда, плодове и зеленчуци;
- професионално медеценско оборудване, медикаменти.
Природа:
- много красиви пейзажи;
- плажове, места за почивка;
- цветя.
Фонове (върху които могат да се пишат текстове):
- абстрактни изображения;
- пейзажи, в които голяма площ заема небето или зеленината;
- стара измачкана хартия.

2010 © MACROPIC

 
© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.