• 10 СЪВЕТА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ЕФЕКТНИ СНИМКИ ЗА ИНТЕРНЕТ МАГАЗИН

  При създаването на собствен интернет магазин пред вас възникват две основни задачи: в него да влязат посетители и отваряйки го, да не го напуснат веднага. За това несъмнено помагат красивите, увлекатерни снимки, които при цялата си художественост са длъжни да разкажат какво именно продавате.

  Прочети още...  
 • 10 СЪВЕТА ЗА ПРЕДМЕТНАТА ФОТОГРАФИЯ

  Автор yjhsu

  Въпреки развитието на технологиите, привлекателноста на предметната снимка /фотография/ не се е загубила и до днес.

  Прочети още...  
 • 8 ГРЕШКИ ПРИ ОБРАБОТКАТА НА ПРОДУКТОВИ СНИМКИ

  photo by Boris Matijasevic

  1. Недостатъчно бял фон.

  Ако сте избрали бял фон за снимката, то той трябва да бъде именно бял, а не сив. Ако искате сив фон, той трябва да е по-тъмен и най-добре с градиент.

  Прочети още...  
 • 15 СЪВЕТА ЗА КУЛИНАРНАТА ФОТОГРАФИЯ

  В сравнение с останалите жанрове във фотографията, снимането на храна е най-близък до категорията “направи си сам”.

  Прочети още...  
 • РЕКЛАМНА ПРЕДМЕТНА ФОТОГРАФИЯ. СНИМАНЕ НА ГЛАНЦОВИ ОБЕКТИ

  Имиджова снимка на марката Skin Code

  Прочети още...

ТЕХНИЧЕСКИ ПАРАМЕТРИ НА ОБЕКТИВИТЕ

За да определите каква оптика ще е най-подходяща за вас, трябва да се отчетат следните параметри:

 • фокусно разстояние (или диапазонът му при вариообективите);
 • светосила;
 • фиксирано ("твърди") или променливо фокусно разстояние (зум, варио);
 • ръчно или автоматично фокусиране;
 • наличие на стабилизатор на изображението;
 • възможност за макроснимка.

Фокусно разстояние (ФР)

От ФР зависи зрителният ъгъл на обектива и предаването на перспективата. Колкото по-малко е ФР, толкова по-голям е ъгловият обхват и изразена бъчвовидната дисторсия. Обектив с ФР 50 мм. се смята за нормален, т.е. има зрителен ъгъл и предаване на перспективата сходни с човешкото зрение. Такъв обектив се използва за създаването на естествено, реалистично изглеждащи снимки.

Обективите, имащи ФР по-малко от 50 мм. се считат за широкоъгълни. Те позволяват в кадъра да се помести по-голям участък от пространството. Забележимо изкривява перспективата. Използва се преди всичко за снимане на пейзажи, архитектура и за снимане в тесни помещения.

Отделен клас при широкоъгълните обективи е "рибешкото око" (fisheye). Тези обективи имат ъгъл на виждане до 180 градуса по диагонала на кадъра. Заради силното изкривяване на перспективата този обектив формира характерно полусферично изображение. Използването на тези уникални свойства на "рибешкото око" позволява да се създадат интересни снимки на архитектура, пейзажи и интериори, а също така карикатурни портрети.

Дългофокусните обективи се използват за снимане на дивата природа, спорт и са необходими в случаите, когато не можете да приближите достатъчно до обекта на снимане. Отделен вид дългофокусна оптика са портретните обективи. С фокусно разстояние 80 - 100 мм. те позволяват получаването на естествени пропорции на човешкото лице и да се размие фона благодарение на минималната дълбочина на рязко изобразеното пространство.

Светосила

Характеризира се с минималната стойност на диафрагмата, която позволява обективът. Светлосилните обективи позволяват използването на по-високи скорости. Това означава, че при слабо осветление ще получите достатъчно резки снимки. С намаляването на диафрагменото число се намалява и дълбочината на рязко изобразеното пространство, което не винаги съответства на замисъла на фотографа. Освен това цената на светлосилните обективи е значително по-висока.

Твърди и зумове

Твърдите обективи почти винаги превъзхождат зумовете по качество на изображението. (Ако не се сравнява много евтин "твърд" обектив с много скъп зум). Освен това, светлосилната оптика с променливо ФР не е евтина, а всеки производител има линия от не особено скъпи светлосилни твърди модели.

"Твърдите" не са така удобни за използване, ако задачата изисква смяна на няколко обектива. Смяната им при динамична промяна на условията на снимане е трудно. Предпочитание към обективи с фиксирано ФР се отдава, ако оперативността при смяна на фокусни разстояние не е най-важното за вас.

Ръчно и автоматично фокусиране

Практически всички съвременни обективи имат автофокус. Но има и обективи с ръчно фокусиране, в частност старите модели, сред които има модели с много интересни характеристики. Оптиката от по-старо поколение може да се използва със съвременните камери, използвайки преходници или без тях.

Стабилизатор на изображенето

В последно време производителите на обективи и фотоапарати вграждат стабилизатор на изображението, който позволява снимането на по-ниски скорости без съществена загуба на рязкост. Това е особено актуално при снимане с телеобективи, с които за получаване на рязка изображение са нужни много високи скорости. Съвременният стабилизатор позволява увеличаването на скоростта с 3-4 стъпки. Някои производители са тръгнали по пътя на вграждане на стабилизатора в тялото, други в обектива. Наличието на стабилизатор позволява снимането с по-ниска скорост със всеки обектив, в който е вграден. Съществуват обективи, които се произвеждат в две версии - с и без стабилизатор. Версията без стабилизатор обикновено е по-рязка и примерно с 50% по-евтина.

Възможност за макроснимка

Ако ви влече снимането на растения, насекоми и други обекти с малки размери ви е нужен макрообектив. За сметка на максималното увеличение и минималната дистанция на фокусиране този обектив създава изображение, близко по размер до реалното.

Евтините макрообективи с ФР 50 - 100 мм. са достатъчно компактни, но за снимане в голям мащаб с тях се снима от разстояние, твърде близо до обекта. Това е неудобно при снимане напр. на насекоми. За такива снимки са нужни макрообективи с по-голямо ФР - 150, 180, 200. Те са и по-скъпи.

Съвместимост на обективите с фотоапаратите

За съжаление, повечето производители на фотоапарати имат собствени стандарти за закрепване към тялото. Те могат да се различават даже при фотоапаратите на един производител, но произведени в различно време. Също така има оптика, изчислена за матрици с размер, по-малък от стандартния 35 мм филм. Такива обективи не са подходящи за лентови фотоапарати или цифрови с пълен размер на матрицата. Отчитайте този факт при избора на фотоапарат и обективи.

 

2007 © Максим Кривошеев
0
0
0
s2sdefault
 • ПРОКСАРНА ЛЕЩА

  Най-лесния и евтин начин за макрофотография е използването на проксарни (макро-) лещи (филтри).

  Прочети още...  
 • ПОЛЕВА МАКРОФОТОГРАФИЯ НА РАСТЕНИЯ: ТЕХНИКА НА СНИМАНЕ В ЕСТЕСТВЕНИ УСЛОВИЯ

  В тази статия ще разкажа за техническите моменти и подхода към макрозаснемането на растения в дивата природа, които смятам за важни. Прочети още...  
 • ЛОВЪТ НА ГАДА

  Дмитрий Константинов
  Дълго встъпление . Бърз курс по техника на безопасност . Гекон токи . Габонска усойница . Папуански гигантски гущер . Плетевидка . Кайманов гущер  . Гладкочел кайман .  Червеноопашата медянка . Зелена игуана . Заключение
 • МАКРОМЕХ

  Използването на макромех е друг метод за превръщане на обикновен обектив в макрообектив. Разтяга се до 100, 200 и повече мм. Като цена е съизмерим с проксарните лещи, т.е. евтин.

  Прочети още...  
 • ФОКУСИРОВЪЧНИ РЕЛСИ

  Фокусировъчните релси (Макрорелси, макрошейна, Focusing Rail) се поставят между главата на статива и фотоапарата и позволяват при фокусиране да се движи камерата, а не както при обичайното фокусиране - чрез въртене на гривната на фокуса. При снимане с фиксиран мащаб това е единственият начин на фокусиране.

  Прочети още...
© 2009-2018 MacroPic. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.